Søk i denne bloggen

onsdag 23. januar 2019

Bare spille ball av Michael Stilson

TL;DR: I løpet av en hektisk uke finner Fredrik 16 ut at spillet på banen er lettere enn spillet rundt banen og må ta flere vanskelige valg. Super bok om fotball!

Fredrik er skikkelig god i fotball, ikke best, (det er det Mathias som er), men god nok for Rosenborg G16 og god nok for det norske G16 landslaget. Han venter på å få tilbud om kontrakt med Rosenborg sitt juniorlag, og drømmer om proffkontrakt. Nå er kampen her som skal gi ham det siste puffet: NM-finalen Gutter 16 mellom Brann og Rosenborg! Alt han trenger å gjøre er å herje høyrekanten som han pleier. Men så tar kompisen Solomon på seg Fredrik sin faste trøye nr. 9, og så tar treneren Fredrik med ut på gangen hvor også supertalentet Mathias står. Nye planer er lagt ...

Så tas vi tilbake til en uke før skjebnekampen. Den uken er også en kamp, en kamp som inneholder fotballkontrakter, forelskelse og far sine gamle drømmer. For en uke det blir! Spillerne i den kampen er:
Erik, bestekompisen. De trente alltid fotball sammen helt til i fjor, da begynte Erik å bruke lørdager på fest og søndager på å komme seg. På treningene viser det tydelig igjen.
Line, var fotballjente, er nå festjente. Det var alltid de tre på grusbanen, Erik, Fredrik og Line. Fredrik klarer ikke glemme henne, det er fremdeles noe mellom dem, men hva? Det tennes iallfall igjen når hun må hjelpe ham å gjemme fotballskoene han har fått av faren.
Mathias. Blir proff. Han er det største talentet i Norge siden Martin Ødegaard. Fredrik driver egentrening med ham og både beundrer og misunner ham. Mathias har skrevet proffkontrakt med Rosenborg etter å ha prøvespilt i utlandet.
Faren. Han var et superseriøst fotballtalent som levde for fotball før det stoppet helt opp. Han ble aldri den spilleren han ville. Nå er han ingen, han sliter med psyken og sliter med rus. Faren har sett litt kamper og treninger, men Fredrik blir alltid så nervøs når han ser på, Så rett før finalen tar faren kontakt, han har med akkurat de rette fotballskoene og en plan for Fredrik. Fredrik vil jo ikke skuffe faren
Moren. Jobber døgnet rundt for å få ting til å gå rundt for henne og Fredrik og har liten tid til å følge opp sønnen på trening. Hun var aldri så så interessert i fotball og har forbudt Fredrik å la faren ha noe å si angående fotballkarrieren, hun kjenner faren altfor godt.
Utenom disse har trenere, spillutviklere og fotballagenter også noe de vil med Fredrik denne uka. Hovedpersonen selv ønsker seg tilbake når det bare var Line, Eirik og ham, en grusbane og en ball. Alt var enklere når det bare var å spille ball.

Forfatteren Michael Stilson var med å vinne junior NM for Rosenborg, han spilte A-lagsspill for Ranheim og Mjøndalen, og kom lengre enn de aller fleste norske fotballspillere gjør. Han ble ikke utenlandsproff eller eliteseriespiller, men han kom mye lengre enn for eksempel meg som avsluttet karrieren på Bjerkreim IL sitt guttelag i en alder av 16. Men vi er begge, etter endt fotballkarriere, glad i fotball. Og denne boka viser den kjærligheten. NM-finalen blir en gyser og Fredrik sin uke før finalen er full av fart, følelser og faenskap! Om damer, om karriere og om å finne ut hva DU vil i et kaos av andre sine krav og mål! Det blir dramatisk, det er så bra!
Det største minuset med boka er at det handler om Rosenborg. Kun en trønder kan elske Rosenborg, her på Vestlandet er det andre følelser som gjelder for det laget.
Et litt mindre minus er at slutten fisler litt ut. Det kan være det er en bok to på trappene, men jeg synes at historien ellers var så helstøpt at boken kunne fått en skikkelig slutt. Det ble litt som en spennende, velspilt finale som avgjøres med en daff straffesparkkonkurranse.

Boken er utgitt av CappelenDamm, den er på 246 sider. Du finner den også som ebok i ebokbib. Boken er med i årets tXt-aksjon. https://txt.no/bokliste-for-txt-aksjonen-2019-20/

Vinner av Uprisen 2019 og dermed årets BESTE ungdomsbok! Les mer om hvorfor her:
https://uprisen.no/juryens-begrunnelse-2019/

Les om bok 2: Alene gjennom her: http://ungdomsboka.blogspot.com/2020/04/alene-gjennom-michael-stilson.html

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

PS! Lyst å vite hvorfor Michael Stilson ikke ble proff? Se: https://tv.nrk.no/serie/stilson-paa-benken

5 kommentarer:

 1. hvilken sjanger vill du si at denne boken er?

  SvarSlett
  Svar
  1. Familie, fotball og kjærlighet

   Slett
 2. Hva er virkemidlene i denne boka?

  SvarSlett
 3. hva vil du si temaet og budskapet i boken er?

  SvarSlett