Søk i denne bloggen

mandag 17. februar 2020

Minus 14 av Espen Dekko

Det er noen dramatiske dager i Tobias sitt liv du får være med på i denne boken. Her er det fæle ting som skjer, virkelig fæle ting som moren sin kjipe kjæreste som går alt for langt og mobberen Adrian som blir direkte jævlig. Det skjer spennende ting, Tobias får kontakt med faren igjen og blir sett av moren., Det skjer også virkelig bra ting som bandøvinger med kompisene Elias og Igor og det er kjærlighet i luften.

Men det føles ikke for mye fordi her er det både lys og mørke. Ja, her er desperasjon, her er sorg, sinne og hat. Men også glede, kjærlighet og lykke. Det hele ligger og vipper. Det kan gå skikkelig godt, det kan gå skikkelig galt. Takler Tobias presset? Slutten vil sette deg ut!

Det er mange fine folk her, troverdige typer. Kompisene til Tobias som han spiller med. Dia, som Tobias liker godt, og kanskje liker hun ham og? Magnus, en eldre ungdom som ser Tobias som faller utenfor. Lærerne er som lærere, noen bra, noen dårlige. Men så har du de kjipe folkene som stefaren Klaus som drikker, den ekte faren som aldri tar kontakt og Adrian, mobberen som bare må sparke nedover, bare må ødelegge for andre. Kanskje Adrian er han som er minst realistisk. Han fremstår som en Draco Malfoy eller en Jofferey Baratheon. En kjip fyr som går på de som er svakere, men uten grunn. Hvorfor er Adrian så usikker at han må plage andre for å hevde seg?

Så om du har lyst å lese en historie fra her, fra nå, les "Minus 14". Det føles som noe noen kunne fortalt deg, noe som kunne ha skjedd noen du kjenner eller deg. Skilsmisse, fraværende foreldre, mobbing, kjipe lærere, forelskelse, spille musikk. Følelsen av å beherske noe og følelsen av å mislykkes. Språket er lett med korte setninger og mange dialoger. Åpen slutt, noen liker det, andre ikke.

Denne er en av fem bøker nominert til Uprisen. Jeg lurte litt på hvorfor. Da jeg hadde lest boka var jeg sånn passe fornøyd, men når jeg nå skriver om den, tenker på den, så blir den bare bedre. Boka beskriver mange hverdagssituasjoner som er lett å kjenne seg igjen i, og den har så mange av dem at det sjeldent blir kjedelig. På Uprisen.no liker mange boka. Den overraskende slutten er også der omdiskutert. 

Espen Dekko har tidligere gitt ut "Tårer forandrer ingenting", en barneroman om sorg. Denne boken er gitt ut av Gyldendal, den er på 205 sider og finnes også som ebok på Ebokbib. En av fem bøker nominert til årets Upris: https://uprisen.no/

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar