Søk i denne bloggen

tirsdag 3. mars 2020

Brådypt av Elin Viktoria Unstad

Det engelske ordspråket "don't judge a book by its cover" heter "du skal ikke skue hunden på hårene" på norsk. Det er fort gjort å gjøre. Dette omslaget ga meg følelsen av en bok med en trist skildring av et sart ungpikesinn i en hard verden. MEN DET ER FEIL! Mellom disse permene fant jeg en DØDSBRA thriller!

Vilja går 1. klasse vgs, eller mer korrekt, hun gikk i 1. klasse. Nå ligger hun hjemme i et mørkt rom med traumer og hallusinasjoner. For 12 uker siden var nemlig Vilja død i 23 minutter. Hva har skjedd? Og hva skjer nå? 

Historien er delt i to:
    1.Nå. Det som skjer med en Vilja som ikke virker, med en Vilja som ikke orker skole, venner eller kjæreste og ser ting ingen andre ser. Men den kidnappingen, var den virkelig bare en hallusinasjon? Er det ikke noe mystisk med alle gangene familien har flyttet, med at ingen av søstrene får være på sosiale medier, med at ingen bilder av dem skal i avisen? Så forsvinner søsteren Rikke ...
    2. Historien om hvordan Vilja endte opp slik. Den begynner for 22 uker siden, rett etter juleferien, når Eric med "c " kommer inn i klassen. Han er en litt hoven og dustete Oslo-gutt som hun iallfall ikke skal ha noe med å gjøre. Vilja har ikke tid til gutter, hun er en dyktig svømmer og har et landsstevne å tenke på, men det er noe med de nydelige øynene hans. Vi får glimt av hvem Vilja var fram til den fatale kvelden da hun døde i 23 minutt..

Jeg var farget av omslaget da jeg begynte å lese denne. Vilja virket stakkarslig, hun virket så ut av seg at jeg et øyeblikk var redd hun bare innbilte seg sin egen søster, at noe fælt hadde med Rikke, og Vilja fortrengte det. Men så løsnet det, så plutselig var her en virkelig snedig thriller med en forrykende slutt! Det var rett og slett sykt spennende! 

Det er få rendyrket krim/thriller bøker til ungdom. Her er andre krimbøker for ungdom:
Dødens spill av Anne Elvedal. Overnaturlig mordgåte
Sadie av Courtney Summers. True crime
Isla Bonita av Terje Torkildsen. Morsom krim
Killerinstinkt av Tomas Enger. Rettsdrama
Magnus Carlsen og sjakkmorderen av Aleksander K. Brown og John S. Jamtli. Krim, sjakk og et umake par gjør denne tegneserien spennende og morsom.
Jakten av Tom Kristensen. Aktuelt tema.
Salamandergåten av Jørn Lier Horst. Godt skrudd sammen krimgåte
Snatch av Tor Arve Røssland. Kidnapping
En av oss lyver av Karen McManus. Finurlig mordgåte

Cappelen Damm ga ut denne boka, den er på 223 sider og finnes som ebok på Allbok.En
av fem bøker nominert til årets Upris: https://uprisen.no/Den er med i leseaksjonen txt 2020: Drømmer: https://txt.no/bokene-i-txt-2020/ 

Elin Viktoria Unstad har fra før skrevet Vega: Kampen for en ny verdenLes mer på forfatteren sin egen nettsidehttps://www.elinviktoriaunstad.com/

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar