Søk i denne bloggen

tirsdag 24. november 2009

Jeg vil gjerne tro!

Mørkeboka av Sigbjørn Mostue


Hva om nisser og troll fantes? Og du holdt beviset i hånden din?

Det skjer når du plukker opp Mørkeboka, en bok med en stor hemmelighet. Den er en historie fortalt gjennom mange forskjellige dokumenter. Det er utdrag fra en dagbok, opptak av et intervju ved en psykiatrisk institusjon, utskrift av en Chat og brevvekslinger. Etter hvert blir det også nevnt nettsider i notater skrevet i boken, disse eksisterer og kan ses på nettet. Hemmeligheten blir utdypet gjennom disse rapporter, stiler og blogger som ligger på nettet. Så denne historien må du lese med en datamaskin i nærheten.

Om dette hørtes komplisert ut å lese kan jeg berolige deg med at det er det ikke. Det var ganske forfriskende å lese en historie på denne måten. Det gikk litt sakte frem i starten, litt daft, men når ting tok av, vel, da var det ikke snakk om å legge fra seg boken. (Jo, forresten, for å sjekke nettstedene som dukket opp i boken).

Til syvende og sist er jeg nok snittet i øynene og er meg selv nok. Jeg vil tro, men klarer det ikke helt. Uskyldighet først tapt kan aldri fås tilbake. Men liker du tulling med virkeligheten vil du se vår folketro med helt nye øyne etter du er ferdig med denne boken. Og Per Christen Asbjørnsen (best kjent som den ene halvdelen av Asbjørnsen og Moe), han vil du se med nye øyne. For en mann!

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

Dette er tredje runde med CappelenDamms magiske og flotte bokbloggturne. I går satte Kristine i gang hele greie på sin blogg Saudasjøen. I morgen er Mammadamen som greier ut om tusser og troll.
Denne boken må ha noen fotnoter:

Det er tydeligvis flere som har hatt kontakt med de underjordiske, fant dette dokumentet på nettet.

Matthijs Holter, spillmakeren for boken, har skrevet rollespillboken Draug, mange bibliotek har denne. Den er meget bra!

De bruker ARG (Augumented Reality Games) som beskrivelse av opplegget på nettet rundt denne boken. Det opplegget blir utmerket forklart i denne boken. Du fikk kanskje med deg Jo Nesbø sin siste bok Panserhjerte sin bruk av dette virkemiddelet? Tidligere har for eksempel Halo2-spillet (I love bees) og gruppen Nine Inch Nails (Year Zero) brukt ARG for å gi en ekstra opplevelse. Jeg savner nok bruken av virkelighet i opplegget til Mostue & Co. Her blir det mest på nettet. Jeg vet som tidligere laiver hvor bra det kan bli når du leker med virkeligheten, med et større budsjett kunne de nok ha gjort mer.

1 kommentar:

  1. Takk for en god og oppriktig anmeldelse, Bjørn! Jeg har aldri lest en bok hvor internettsider brukes aktivt i fortellingen. Må nesten lese boken for å finne ut av hvordan det fungerer :)

    SvarSlett