Søk i denne bloggen

fredag 27. august 2010

Drakeguten av Asbjørn Rydland

"Det Garm prøver å seia," sa Haggar,"er at du kan leva eit liv i tryggleik eller eit liv i fridom. Men det er ei farleg verd vi lever i, og du kan ikkje ha begge delar på ein gang.


Drakeguten er rett og slett en feiende flott fantasybok. Den gir hint om den gamle verdenen som ligger til grunn og gir peker fremover mot tings om kan skje. Den starter i det små og breier seg utover. Denne er ekstra flott for det er litt tvister rundt folkene i historien, ikke alle er som de gir seg ut. Og jeg synes Rydland skriver inn omgivelsene, naturen, godt inn i boken; som når jeg leste bøkene om Taran, Mythodea eller (tør jeg si det) Ringenes Herre. 


Bøker som dette er grunnen til at jeg begynte å lese og fortsatt leser: Å bli gitt en ny verden å utforske. Nå det er sagt, kan jeg vel egentlig si at det å få oppleve nye verdener er tingen, om det da er bok, film, dataspill, laiv eller rollespill som gir meg denne verdenen er uinteressant. Det er historien og oppdagelsene er det som fenger meg.


Da jeg fikk opplest "Løva, heksa og klesskapet" i matfriminuttet på barneskolen ble våknet denne nysgjerrigheten. Hva skjer videre? Hvordan henger det i sammen? Denne boken gir meg litt av samme følelsen. Den som også dukket opp da jeg spilte dataspillet "Dune", da jeg leste boken Ringenes Herre, da jeg spilte rollespillet Earthdawn, da jeg oppdaget laiv og spilte min første laiv i Hildreheimen.


Boken er satt i en laiv-verden. Om det er det at jeg visste dette (takk Mari) eller at historien blir fortalt på en måte som minner meg om å være på laiv, det vet jeg ikke. Men jeg satt igjen med lyst å ta på meg laivkostymet, trekke det pædda sverdet og leke med andre i skogen.


"Nokre val vi tar, kan aldri gjeras om. Og nokre gongar vel vi feil og betaler ein forferdeleg pris for det. Og det verste er at slike feil er det ikkje alltid muleg å gjera godt igjen eingong. Alt vi kan gjera, er å prøva så godt vi kan å velja riktig neste gong. Forstår du?" 

På Facebook: http://www.facebook.com/Drakeguten

Allrait! Boktrailer! Med sverd og buckler.Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek
 

PS!
Dersom du ble nysgjerrig på finner du ut mer på denne siden: http://www.laiv.org/
Om laivverdenen lagd til grunn for denne boken: http://veiskillewiki.laiv.org/Tidslinje
Eller du kan spør meg.

6 kommentarer:

 1. Boka "drakeguten" er veldig bra! Eg vil anbefale den til alle som likar å lese!

  SvarSlett
 2. Eg bukkar og neier for Gjesdal folkebibliotek som held seg oppdatert på nyare norsk barne- og ungdomslitteratur. For engasjerte bibliotekarer som faktisk veit korleis ein kan stimulere leselyst med å gje passande boktips. Eg må takke for det, dykk har i det minste greid å gjere meg til ein dugleg lesar.

  Drakeguten er etter min meining ein ypperleg døråpner til litteraturens verd. Den er lettfatteleg og engasjerande.

  SvarSlett
 3. kan noen fortelle meg hva drakegutens far jobber med?

  SvarSlett
 4. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 5. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett