Søk i denne bloggen

torsdag 21. oktober 2010

Shiver av Maggie Stiefvater


En bok om høsten, ulver og kjærlighet. På engelsk.

Denne fikk jeg høstfølelse av, en sånn god en. En sånn godt-å-sitte-inne-når-det-er-kaldt-ute- følelse. Men også en sånn det-er-jammen-digg-å-være-ute-i-skogen-en-nydelig-høstdag-følelse.

Og den handler om ulver. Jeg liker vargen, alle mytene, historiene som finnes. Det er en dualitet i dyret som treffer meg. De er vakre, men også skumle. Jeg tror frykten for gråbein er innarbeidet i oss, ulvehyl om natten får håret automatisk til å reise seg. Et nådeløst rovdyr, men også et "siviliserte" flokkdyr. Der hunden er temmet og lojal, er skrubben vill og viljesterk.

Dette er den mest naturlige bok om varulver jeg har lest. Her er ingen fullmåne eller sølvkuler, det er nesten ikke noe overnaturlig, kun noen mennesker som er ulver om vinteren og mennesker om sommeren. Det er temperaturen som får dem til å skifte ham, kulden gjør dem til ulver og varmen til menneske igjen. Men til slutt forblir de ulver.

Det er Sam og Grace som forteller deres historie. Grace ble som elleveåring bortført av ulver og bitt, men reddet av en spesiell ulv, en med vakre øyne. Og det er selvsagt Sam, ulv om vinteren, menneske om sommeren. For når de endelig treffes som mennesker er høsten satt inn, kulden kommer og Sam frykter at det er hans siste og endelige hamskifte som står for tur. Hvert kapittel innledes med hvem som forteller og hvor mange grader det er, det blir gradvis kaldere… Åh! Dette er en flott kjærlighetshistorie, ikke helt der oppe med Tristian og Isolde og Romeo og Juliet, men definitivt i samme liga som Belle og Edward.

"He leaned over and gave me the lightest of kisses. His lips, cool and dry, ever so polite and incredibly maddening. "I have to get inside soon," he whispered. "It's getting cold."
    For the first time I paid attention to the icy wind that cut through my long sleeves. One of the frigid gusts hurled thousands of fallen leaves back into the air, and for a single second, I thought I smelled wolf."

Noen burde jommen oversette denne til norsk, gitt! Oppfølgeren Linger kom i sommer og bok tre Forever kommer i 2011. Her er nettsiden hennes: http://www.maggiestiefvater.com/


Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar