Søk i denne bloggen

fredag 1. juni 2012

Blackout av Elen Betanzo

Ung livet heter en kategori i vår ungdomsavdeling her på Gjesdal folkebibliotek. Dersom jeg skulle valgt en bok som skulle representere denne avdelingen ville jeg valgt Blackout av Elen Betanzo. Du får her et lite dykk inn i hverdagen til fem ungdommer som går på Kongsgård videregående skole i Stavanger.

Du treffer:
Maria. Hun er helt oppslukt i kjæresten sin. Men hun klarer ikke glede seg over alt det gode, hun tenker mye på at han kan forlate henne. Tanken gnager i henne, hun er så redd for å miste ham og hun er så sjalu.
Kjæresten heter Lukas og er storebror til Irina, en lettere blåst rikmannsjente som lever av oppmerksomhet. Hun vil opptre, og gjør det om det passer seg eller ikke. For henne er livet ikke bare en lek, men også en dans på roser. Eller er det det?
Siden de gode og fulle hadde århundres kyss har Joakim hemmelig forelsket i Irina. Han er bestekompisen til Lars som er eks-kjæresten til Irina. Han går 2. klasse om igjen. Han sliter med å stå opp om morgenen, motivasjon til å gå på skolen er lik null. Han bor sammen med broren etter de mistet foreldrene. Han tror ikke han har sjangs.
Forelsket i Irina er også Sebastian med chilenske røtter og et sterkt ønske om å bli poet. Dessverre er ønsket om å bli poet større enn evnen å skrive god poesi. Han bor sammen med en far som var dikter i Chile, men som kjører drosje i Stavanger, en søster som er et mattegeni og en mor som er alvorlig syk.
I fransktimen treffer han verdens tynneste jente Siss. Siss skal ha fullstendig kontroll over kroppen sin. Den tanken er så sterk at det er blitt en sykdom. Hun liker å lese og skrive, og ukjent for Sebastian er det hun som skribler kloke strofer på guttedoen. På ungdomsskolen var Siss bestevenninne til Maria som er helt oppslukt i kjæresten sin.

Alle er knyttet sammen eller blir knyttet sammen de dagene historien utfolder seg, både på godt og vondt. For som i livet går ikke alt godt, og alt blir ikke forklart i boken. Den er mer et øyeblikksbilde over noen dager i noen ungdommer sitt liv.
Det er fremdeles ikke lett å være ung i dag, og det blir nok aldri det. Det er dramatisk og dystert, men ikke helsvart Det er nok lyspunkt i “Blackout” til at strømmen ikke helt har gått. Særlig overskriftene på de mange korte innlegg som er stemmene til de fem hovedpersonene er finurlige. Noen forklarende, noen morsomme og noen som skurret med det som ble fortalt.

Jeg ble sittende å lese boken i en jafs. Det var noe med disse ungdommene, noe med historiene deres som jeg bare måtte lese. Og den helt svarte siden jeg så med en tilfeldighet et stykke ute i boken gjorde meg nysgjerrig. Etter den siden blir livet til Siss, Sebastian, Joakim, Irina og Maria aldri det samme.

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

2 kommentarer:

 1. Sandra L Karlsen4. juni 2012 kl. 22:42

  Hei! Ville bare anbefale ei bok/serie. Serien heter Gone. Er selv på bok nummer 2 og klare ikke å legge den fra meg! Bøkene passer til alderen mellom 12 til 15 og til personer som er glade i å lese spennende bøker. Bøkene er blanding av kjærlighet,spenning og fantasy! Har selv gitt boka terningskast 6.
  Forfatteren er Michael Grant

  Anbefaler virkelig!

  SvarSlett
 2. Jeg har hørt mye bra om serien, jeg har sett den bli anbefalt til dem som likte Dødslekene. Jeg har selv ikke fått anledning å lese bøkene enda. Så mange bøker,så liten tid.

  Bjørn

  SvarSlett