Søk i denne bloggen

fredag 25. mai 2012

Sirkelen av Mats Strandberg og Sara B. Elfgren


Den korte versjonen: Les denne boken. Dersom du liker bøker så kan jeg nesten ikke se for meg at du ikke liker denne boken. Dersom du ikke liker bøker, vel, det er fremdeles en god sjanse for du liker denne.

Den lengre versjonen: Ondskapen har kommet til Engelsfors. Det er en liten svensk by hvor mulighetene for et lykkelig liv allerede var små. Vi møter den med en gang når den tar livet av Elias. Det skulle være en utvalgt til å stoppe ondskapen, men de var syv. Nå er det bare seks stykker igjen. De resterende utvalgte møtes under en blodrød måne, dratt ut i natten av mystiske krefter til folkeparken Kärrgruvan. De er:

Rebecka: Lederen. Perfekt på alle måter i øynene til alle andre. I sine egne øyne er hun søppel.
Minoo: Streberen. Skoleflink og moden, men livredd for å bli avslørt som en som ikke kan noe.
Linnéa: Opprøreren. Gatetøff jente med masse livserfaring på godt og vondt.
Vanessa: Festjenta. Vakker, populær, forelsket og lykkelig. Men hva med familien, hva med framtiden?
Anna-Karin: Mobbeofferet. Får hun sin hevn? Og er det verdt det?
Ida: Bitchen. Skolens dronning og en ubarmhjertig mobber. Er det alt?
Elias: Outsider, mobbet og død.

Dette er de utvalgte, og de liker ikke hverandre. Hvordan kan de stå sammen mot noe en ondskap ute etter å drepe dem? Hvordan skal de forstå kreftene de besitter og lære å bruke dem?

Det som gjør det så himla bra er hvor vanlig Engelsfors og de som bor der er. Dette kunne vært hvor som helst. Det kunne vært Ålgård. Denne balansen mellom hverdagsproblem som du tror på og magi, telekinese, demoner og hekser er perfekt. Det er ingen lette løsninger, du må slåss for det du er glad i. Og det gjør disse jentene, de slåss mot indre og ytre demoner. De kjemper mot følelsen av å ikke strekke til, mot håpløshet, mot seg selv og mot ondskapen.

Skildringene av disse jentene i første klasse videregående er uovertruffen. Deres styrker og deres svakheter kommer fram, deres tvil og tro og et gryende vennskap mellom svært forskjellige typer folk. Det å se en person i sine egne øyne og så i andres øyne er et av de beste argument å lese en bok. Du lærer å se utenfor den lille boblen som er hodet ditt

Etter at boken startet med en av de utvalgte ble drept var jeg nervøs hver gang faren truet en av de andre seks.Og da det ble i en bisetning henvist til  Unaussprechlichen Kulten var jeg solgt. Denne boken slukte jeg. Og det er to til som kommer, ”Ild” kommer i 2013 og ”Nøkkelen” i 2014.  

18. februar har filmen premiere i Sverige, her er traileren:


 


Finnes også som ebok i  eBokBib (finn gratis appen i Appstore eller Google Play)

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar