Søk i denne bloggen

tirsdag 18. desember 2012

Årets beste ungdomsbøker 2012


I år som i fjor har jeg vært på Ibbys høstkurs 2012. Det er en fabelaktig forestilling der en bukett av årets barne- og ungdomsbøker blir presentert av entusiastiske og dyktige bibliotekarer.

I år som i fjor spurte jeg fint Beate Ranheim fra Buskerud fylkesbibliotek om jeg kunne få en kort-kort liste over de bøkene hun presenterte for å videre spre det gode budskap. Og som i fjor svarte hun ja. Så uten mer dikkedarer, her er de beste ungdomsbøker i 2012 i følge Beate:

50 cent: Playground
Ungdomsroman fra rapartisten 50 cent hvor mye av handlingen bygger på hans egne opplevelser under sin oppvekst i New York. Playground handler om en «misfit» og en ugjerning som er begått. Gjennom samtaler han har med terapeuten Liz får vi vite hvorfor og hvordan.
 

Aina Basso: Inn i elden
Dette er en historisk roman fra Norge på 1600-tallet. Vi vet at om lag 80 kvinner og unge jenter ble dømt til døden for hekseri og trolldom. To unge jenter fra forskjellige samfunnslag forteller om sine erfaringer med hekseprosesser. Spennende om en av de mørkeste sidene ved vår historie.

Elen Betanzo: Blackout
I denne romanen møter vi fem forskjellige 17-åringer og de forteller om seg selv. Om drømmer, ambisjoner, ønsker og håp, og om livet deres. Så får vi alles oppfatning av hva som skjedde på hjemme-alene-festen. Her er det et visst sprik mellom de forskjelliges oppfatning av festen.
Lucy Christopher: Stjålet: et brev til han som kidnappet meg
Gemma blir dopet og bortført, og våkner opp langt ute i den australske villmarka. Han som har kidnappet henne mener at han har reddet henne, at han har gjort en god gjerning. Gemma kommer seg unna, men hva har opplevelsen gjort med henne? Vi snakker Stockholm-syndrom.

Matt Dickinson: Dødelig kaos 1
Når man kaster en sten i et tjern vil ringvirkningene til slutt bre seg utover hele tjernet. I denne romanen er det mange hendelser som får effekter som sprer seg rundt om i verden. Matt Dickinson er dokumentarfilmskaper og fletter sammen personer og hendelser rundt om i verden. Stilig grep.


Jon Ewo: Respekt
Jon Ewo er her inspirert av rap-tekster. Han forteller en historie i musikkvideostil. En tøff historie om de tøffeste gutta. De gutta som er opptatt av kred, ære og respekt, og – til en viss grad – damer. Kim forteller til han ikke kan lenger, da overtar lillebroren.  En rå historie i «gangsta»-stil.


Kami Garcia og Margaret Stohl: Vakre skapninger – Beautiful Creatures
Ethan dagdrømmer om å bli ferdig på skolen og reise bort. Om nettene drømmer han om ei ukjent jente, samme jenta hver natt. Da han plutselig ser henne i levende live blir det mer spennende enn han kunne ønske seg. Mørke hemmeligheter, forbannelser, magi og selvsagt kjærlighet. Her er Ungdomsboka sine tanker om boken: http://ungdomsboka.blogspot.no/2013/01/vakre-skapninger-beautiful-creatures-nr.html
Jenny Jägerfeld: Det er ikke så farlig med meg
 Dette er historien om Maja på 17 år. Hun har hacket farens epost- og Facebookkonto, og lager krøll. Moren hennes får diagnosen Aspergers syndrom og Maja forelsker seg i en bilmekaniker på fest. Alvor og humor og galskap og poesi i skjønn forening i denne romanen.


Marianne Kaurin: Nærmere høst
Året er 1942. Ilse og familien hennes erfarer hva det vil si å være jødisk i Norge under andre verdenskrig. Grytidlig en morgen blir de hentet og fraktet ned til kaia i Oslo for videre transport til Tyskland. Det er bare det at Ilse ikke var hjemme den natta, nå må hun prøve å ta seg til Sverige alene.
Synne Lea: Leo og Mei
Leo og Mei er bestevenner. Mei har kjærlige foreldre, Leo har en skummel far og en stille mor. Det er noe hemmelig og skremmende i Leos familie. Det er noe ekkelt med kjelleren. Mei forsøker å hjelpe Leo så godt hun kan, men hva er det som foregår bak inngangsdøra til Leo?  


Charlotte Munch: Alt jeg vil er å kysse deg
Sara er 14 år og hun har akkurat flytta til et nytt sted. Ofte sitter hun barnevakt for naboens lille sønn. Hun begynner å lage middag til dem, hun pynter seg litt, fantaserer om familielivet og hun forelsker seg litt i naboen. Han er 29 år. Og så en kveld skjer det som ikke skal skje!
Lars Mæhle: Fuck Off I Love You
Vemund blir en del av miljøet rundt bygdas sorte får, som nylig er vendt hjem etter å ha sonet en dom for vold. Denne karen går under kallenavnet Two-Face og de fleste er litt redde for han. Two-Face har en plan og spørsmålet er om Vemund tør å stå opp mot denne skremmende fyren.
Patrick Ness: Monsteret kommer
Connor har fryktelige mareritt om at han mister moren. Hver natt, syv minutter over midnatt, står det et monster ute på plenen. Connor blir ikke redd, ingenting er mer skummelt enn tanken på at moren skal bli borte. Hun har kreft og monsteret er kommet for å få Connor til å innse at hun vil dø.

Vakkert illustrert. Denne er på den lange, lange listen over bøker jeg vil lese. Bjørn. Det tok to og et halvt år, men jeg fikk til slutt lest den: http://ungdomsboka.blogspot.no/2015/04/monsteret-kommer-av-patrick-ness-og-jim.htmlMikael Niemi: Bomb dem!
Denne romanen handler om en sint ung mann og hans verden. Ut av sinnet hans kommer ordene og han skriver. Han skriver ut sinnet sitt. Han blir mobba på skolen og han nekter å lide i stillhet. Alle skal høre hva han har å si. Viktig og aktuell roman om sint ung mann. Les denne!!

Ursula Poznanski: Erebos
Nick får spille et dataspill mot at han lover aldri snakke om det til noen. Det må være strengt hemmelig. Etter hvert krever spillet at han løser oppgaver på utsiden av spillverdenen. Små oppgaver som blir større, skremmende og ulovlig. Nick bestemmer seg for å finne hjernen bak. 

Her er Ungdomsboka sine tanker om boka:Jennifer Smith: Sannsynligheten for kjærlighet ved første blikk
Søt, velskrevet og koselig roman om kjærlighet. Og om hvor usannsynlig det er å møte noen og se at det er kjærlighet ved første blikk, om hvor dumt det er om det skjer på en flyplass og dere aldri vil møtes igjen, med mindre dere begge skal til London. Usannsynlig, men det skjer her.

Simon Stranger: Verdensredderne
I denne romanen møter vi en gruppe ungdommer som har satt for fore å forandre verden. De forsøker virkelig og de kaller seg «Verdensredderne». De står opp mot urettferdighet og sprer kunnskap om utnytting av arbeidere rundt om i verden. En politisk ungdomsbok.

Linn T. Sunne: Lille ekorn
Historien om Aurora på 14 år. Hun blir ikke forelsket, men en dag er det noen som legger merke til henne. Hun får komplimenter og hun begynner å se vedkommende i et nytt lys. Og hun forelsker seg. Det er bare det at han er gift, han er håndballtreneren hennes og han er 38 år.


Arne Svingen og Helene Uri: Vakre jævel
Dum, kjempedum bok!

Laini Taylor: Mørk engel: Ønskemesterens datter 1
Karou på 17 år er kunststudent i Praha. Hun er en begavet tegner og ser ut til å være ei helt vanlig jente. Hun vet ikke hvem foreldrene sine er. Da hun begynner å grave i sin egen historie dukker det opp mange hemmeligheter. En engel møtte en demon osv. Spennende romantisk fantasy.


Tyra Teodora Tronstad: Hundetanker
Vera flytter sammen med faren sin ut til ei lita grend. Faren skal skrive om ulv. I en kommode finner Vera en pakke med sitt navn på og den inneholder en grønn lue. Når Vera tar lua på hodet kan hun kommunisere med ulven. Kampen står mellom sauebønder og ulven, som har Vera på sin side.


Nina Vogt-Østli: Min tid kommer
Hans Petter på 15 år er en ensom og plaga fyr. En dag blir han kontakta av ei jente på nett. Etter hvert blir det klart at hun kontakter han fra fremtiden. Hun forteller om en fryktelig diktator som holdt på å tvinge hele verden i kne og så sier hun at Hans Petter kan forhindre at det vil skje.
Robinson Wells: Variantene
Ben Fisher skal begynne på privatskolen Maxfield Academy. Da han ankommer skolen ligger den innenfor høye murer med piggtråd og alle dørene har elektroniske låser. Og det er et fravær av voksne. Når man først er kommet innenfor dørene kommer man ikke ut igjen. Ikke i live.IBBY-listen 2013:
http://ungdomsboka.blogspot.no/2013/11/arets-beste-ungdomsbker-2013-del-1.html

9 kommentarer:

 1. Bra liste. Jeg har ikke lest en eneste av bøkene der men synes det er en bra liste likevel. Her lo jeg litt: 'Arne Svingen og Helene Uri Vakre jævel'
  Dum, kjempedum bok!.

  SvarSlett
 2. Det var bBate sin kort-kort versjon av boken. Hun sa flere andre mindre fine ting om den.

  Bjørn

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, men det holdt lenge, jeg forsto hvor hun ville hen.. ;-)

   Slett
 3. Bra oversikt! Jeg har lest mange av disse titlene og har Charlotte Munch. Lars Mæhle, Jon Ewo og Simon Stranger som favoritter. Den Taylorboka derimot likte jeg ikke. Det er rart, for jeg liker sjangeren og det er så mange der ute som elsker den. Vel, godt jobba dere ungdomsbokfolk og god jul!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var en glede å høre Beate prate om bøkene. Min favoritt her er nok "Min tid kommer". Og jeg gjør et siste forsøk på sjangeren "Paranormal kjærlighet" med boken "Vakre skapninger", til nå har jeg ikke likt noen av bøkene jeg har lest.

   Om du har tid anbefaler jeg å lese ungdommens egne anmeldelser på Uprisen.no, det er ganske annerledes å lese.

   (Og snart har jeg tatt med tid til å lese ut "The hereos" av Abercrombie, den er fabelaktig. Og så kan jeg kjøpe den nye boken hans.

   Bjørn

   Slett
 4. Kjempebra liste (bedre sent enn aldri med kommentar). Jeg jobber selv som barne- og ungdomsbibliotekar, så jeg synes sånne her lister er veldig fine, spesielt siden jeg ikke rekker å lese alle bøkene jeg vil lese. Det tar ofte litt tid før bøkene blir lest.

  Forøvrig så lånte jeg inn Mørk engel til meg selv for ei stund siden, fordi jeg lurte på om det var ei bok vi eventuelt skulle ha i samlingen vår. Det er litt rart, fordi jeg leser gjerne bøker i samme sjanger, som jeg kan like veldig godt. Men akkurat den boka var ikke noe for meg i det hele tatt. (Nå hører det med til historien at jeg foreløpig ikke har kjøpt inn boken, fram til vi eventuelt får forespørsler om den).

  SvarSlett
 5. Lister er kjempebra. Vil anbefale deg å gå på Ibbykurs til høsten om du har anledning. Der får du ikke bare listen, men også den forrykende fremføringen av gode formidlere.

  Bjørn

  SvarSlett
 6. Listen er kjempebra !
  Har lest "Beautiful Creatures" og "Stjålet"

  "Stjålet" er en ungdomsbok som handler om ei jente som blir kidnappet langt ut i ørkenen av en ung, litt psykotisk ung mann. Historien ender nokså godt, dette er IKKE en thriller, men en spenningsbok! Boken kan leses av nokså unge lesere, men anbefales til unge mennesker fra 12-99 år! Terningskast: 5

  "Beautiful Creatures" er en fantasyroman for 12+. Dette er en spenning/romantisk bok, den handler om 16 år gamle Ethan som bor i en kjedlig by kalt Gatlin. Ingenting skjer i Gatlin, det er en veldig kjedelig og død by helt til Lena Duchannes dukker opp. Ethan må ta valg som kommer til å forandre han for alltid. Litt kjedelig bok, med mange ulike elementer i historien. Ei bok full av fantasy og magi! Terningskast: 4

  Flott liste, forresten! Har tenkt til å lese mange av dem som er nevnt, de står påboklisten min!
  Har lest et utdrag fra flere, og dette virker som en spennende reise!

  Amanda
  "Clairey@live.no"

  SvarSlett
 7. tusen takk de som laget denne listen, jeg elsker bøker og dere har inspirert meg! takk<3

  SvarSlett