Søk i denne bloggen

onsdag 2. januar 2013

Delirium av Lauren Oliver

”Denne historien”, sa han og holdt opp boken, ”denne historien forteller alt dere trenger å vite om sykdommen, fra frisk til uhelbredlig på noen få uker!” Det var helt stille i klasserommet. Læreren var erstattet med en høy, streng skikkelsen, en representant for Foreningen. Han holdt en bok skrått opp i en hanskekledde høyre hånd. Stemmen var høy og klar der han fortsatte: ”Les denne tragedien, der en fornuftig ung pike med livet foran seg gjennomgår alle de forferdelige stadiene av sykdommen før det ender i tragedie”. Alle stirret forskrekket på boken, det stod skrevet med store bokstaver: ”Delirium” av Lauren Oliver.”

Hvilken sykdom er det snakk om her lurer du på? Det er en sykdom som gir deg hjerteklapp, klamme hender og konsentrasjonsvansker. En sykdom som gjør at du glemmer å spise, glemmer å sove, glemmer å gjøre alle de små dustetingene som ikke betyr noe lenger. En sykdom som gjør at du ikke hører på råd fra foreldre, lærere eller venner. En sykdom som driver deg til å gjøre ting du egentlig ikke tør, ting du egentlig ikke bør. Sykdommen er kjent på latin som Amor deliria nevrosa, det vanlige navnet er:  
Kjærlighet.

I denne boken blir kjærlighet sett på som en sykdom. Samfunnet har funnet en kur som blir gitt alle når de fyller 18 år. De får så tildelt en make på grunnlag av tester de. Sammen skal så hvert par leve livet ut, fredelig og rolig. Ikke alle er enig i dette synet på kjærlighet, så rundt byene er det satt opp strømførende gjerder for å beskytte innbyggerne mot ”de ville”. Lena Haloway, hovedpersonen, har nittifem dager igjen til operasjonen sin. Hun har en sommer foran seg før hun endelig er trygg fra sykdommen. Hun gleder seg til å slippe redselen for denne snikende sykdommen som tok fra henne moren da hun bare var seks år. Men sommeren er lang, og mye kan skje.

Dette er en bok med store følelser, den bærer sitt hjerte på ermet som de sier på engelsk. Så om Romeo og Juliet sin lidenskap appellerer, om stormforelskelse og forbudt kjærlighet (bokstavelig talt) får hjertet ditt å banke fortere, om du setter følelser høyere enn fornuft. Vel, da er denne for deg. Les og bli revet med.

Jeg fikk denne boken tilsendt ut av det blå fra Gyldendal forlag i sommer.Finnes også som ebok i  eBokBib (finn gratis appen i Appstore eller Google Play)

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

1 kommentar: