Søk i denne bloggen

torsdag 30. mai 2013

Sammen skal vi holde himmelen av Ellen Fjestad

De beste bøker, filmer, musikk og spill, de river i hjertet ditt. Og denne gjør det, bokstavelig talt. Det handler om Luka på 17 og Gard på 19 år. Hun alltid kledd i sort, han med blå, blå øyne. Og når de treffes, høres ekkoet av smellet gjennom hele boken.

Luka går på kunstskole og maler, men aldri med de andre. Hun sniker seg inn om natten, klatrer opp avløpsrøret for å komme seg inn. Hun lager sint kunst, kunst som vil si noe, som vil glefse og rope mot urettferdigheten, mot sløvheten til innbyggerne i et av verdens rikeste land.

Gard jobber på et utested og trommer i et band. Utad er han den morsomme, men ingen har sett ham skikkelig før Luka. Han går med et brev i lommen, et brev han fikk av faren da han var 11. Et brev som forandret ham for alltid.

Begge har en driv i seg, noe som vil ut, men det er først når de treffer hverandre at alt stemmer. For det er de to, de to som holder himmelen og sammen kan de klare alt. De skal ikke bli gamle, de vet de ikke blir gamle. De brenner sitt lys i begge ender. Da lyser det sterkest, men varer også kortest.
-- Du må sitte stille.
Støvet i lufta danser i sola. Hun er fullstendig oppslukt. Kaster kjappe blikk opp på han, så ned på blokken igjen. Fører blyanten bestemt over papiret. Hit og dit, raske bevegelser.

Gard kjenner Lukas blikk i panna. Langs kinnet. Nedover halsen. Han kjenner plutselig hele ansiktet sitt. Han har aldri opplevd det på denne måten før. Han må bare sitte der. Ingen smil å gjemme seg bak. Ingen morsom replikk som dekker til sannheten. Ingen rolle å spille.
Høye topper og dype daler er mer underholdende å lese om en vanlig kjedelig hverdag. For som ungdom er du udødelig, det er en berusende følelse, mulighetene er uendelige, verden er i din hule hånd. Når du elsker ELSKER du. Når du er lei deg, drukner verden i tårer. Det er sterke krefter som river og sliter i kropper som forandrer seg, følelser som skifter.

Det er vakkert skrevet, boken har en rytme som gjør at du rives med. I historien er en nerve som driver den fremover. Luka og Gard sin kjærlighet er så sterk, og de er så sterke at alt kan skje. Og det går fra farlig til galskap. Det de to gjør til slutt er helt vilt! Boken, historien og det som er mellom dem vil aldri bli det samme

Boken er utgitt av Schibsted og er på 206 sider. Den er en del av høstens tXt-aksjon: Smak. I årets aksjon er det ungdommenes egne stemmer og kommentarer på Uprisen som har telt. Om denne boka ble det der sagt:  
Med en bra historie som er bygd opp på en enkel og forståelig måte, klarte forfatter Ellen Fjestad å skrive den beste boka jeg noensinne har vært borti”.
          - Amalie 13. Flere kommentarer finner du her:
Dette er første bok om Luka. Hvor historien går videre er jeg jammen nysgjerrig på.

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

1 kommentar:

  1. Fin bokanmeldelse :) Jeg leste denne boken for en liten stund siden, og jeg kan se at vi deler mange tanker om boken! :')

    SvarSlett