Søk i denne bloggen

torsdag 3. oktober 2013

Små søte løgnere nr.1 av Sara Shepard

Ny gjesteblogger: Ingrid Berge Jenssen, elev ved Gosen skole i Stavanger, har skrevet dette innlegget i anledning arbeidspraksis ved Madla bibliotek.

Små søte løgnere nr.1
Sara Shepard

Boka handler om de fire jentene Hanna, Emily, Spencer og Aria, taperne på hele skolen, som får forandret livet sitt opp ned når den mest populære jenta på skolen Alison velger dem ut til å bli hennes beste venner. Alison har alltid vært en person jentene har sett opp til hele tiden. Dagen før sommerferien i 7.klasse bestemmer jentene seg for å ha et overnattigsparty hos Spencer. Plutselig begynner Alison og Spencer å krangle, slik at Alison blir så sur at hun løper ut av huset. Spencer følger etter Alison for å si unnskyld, men hun er borte. Neste morgen står det overalt på nyhetene om den forsvunnede jenta Alison. Etter noen måneder finner de det døde liket av Alison bak i hagen til Spencer. Samtidig som dette skjer begynner jentene å få noen mystiske lapper og meldinger av en som kaller seg A. I meldingene står det jentens dypeste hemmeligheter som bare Alison visste om dem. Kan Alison fortsatt være i live eller er hun død? Hanna, Emily, Spencer og Aria som var forvandlet til de mest populære jentene, har nå blitt tapere igjen, der de ikke har snakket med hverandre etter Alison’s død. I boka prøver de å finne ut hvem som sender dem disse merkelige lappene, mens de prøver å holde det skjult for politiet. Uansett hvor jentene går greier alltid A å skjule seg for dem, samtidig som A leverer lapper og brev der jentene befinner seg. Utover i boka blir A sine beskjeder mer og mer skumle og det begynner å gå utover andre menneskers liv. Jentene må passe på og være forsiktige hvis de skal leve i denne byen.

Jeg synes at boka var utrolig spennende og forfatteren skrev veldig bra. I slutten av hvert kapittel får jentene som oftest en skummel lapp fra A. Dette gjør at det blir veldig spennende og jeg får lyst til å lese neste kapittel med en gang. Derfor vil jeg si at det er en veldig gripende bok. Jeg levde meg inn i boken, var bra. Helt på slutten av boka skjedde det noe veldig skummelt og spennende. Jeg tror at forfatteren velger å gjøre det spennende på slutten slik at leserne vil fortsette å lese serien, å begynne på neste bok. Det forfatteren Sara Shepard da gjør, er at hun slutter boka veldig brått. Og begynner med forklaringene om det som skjedde i neste bok i serien. Jeg vil anbefale denne boken mest til ungdomsjenter som liker å lese spenning.

Ingrid Berge Jenssen

PS! I denne serien har det til nå kommet ti bøker, og den har gått fire sesonger på tv.

6 kommentarer:

 1. Hvilken aldersgruppe passer denne til?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg synes boka passer for jenter fra 12-17 år. Jeg har selv sett mye av TV-serien (som er basert på bøkene), og synes den passer til denne aldersgruppen. =)

   Slett
 2. Det korte svaret: Den passer til jenter som liker spenning og drama, og har lest litt bøker fra før. Fra slutten av mellomtrinnet/ungdomsskole.

  Det lange svaret: Hvilken alder bøker passer for er alltid vanskelig, noen ungdommer har lest så lite at de må lese lettlest, andre lese Tolstoj. Jeg ser tv-serien har 11 års aldersgrense, så innholdsmessig er det "trygt" for mellomtrinn og oppover. Det trygge med bøker er at de bildene du skaper i hodet av teksten ikke kan "overgå" det du allerede har sett eller opplevd.

  Bjørn

  SvarSlett
 3. Takk for svaret! Reserleser fra5.klasse.

  SvarSlett
  Svar
  1. Er nå helt hekta på både serien og begynte bokserien på ny. PLL all the way!! Hilsen reserleser fra 5 klasse( nå 6. klasse)

   Slett
 4. Vil bare kommentere at Alison ble funnet 3ÅR etter hun forsvant IKKE noen månder. Dette gjentas i alle bøkene opptil flere ganger.

  SvarSlett