Søk i denne bloggen

tirsdag 2. september 2014

Katakombens hemmelighet av Tom Egeland

”Robert vaklet videre. Lyset fra lommelykten skar gjennom mørket. Knærne dirret. Grus knaste under skosålene. Lysstrålen sveipet over steinvegger og buede tak. Gapende hodeskaller stirret på ham fra steinhyllene der de døde hadde ligget siden de ble stedt til hvile for så lenge siden. Han ville ikke se på dem. Ville ikke møte blikkene fra de tomme øyehulene. Det var som de døde stirret tilbake.”Legg igjen din fornuft og la deg rive med i denne viltre fortelling om fortid, nåtid og kanskje en mangel på fremtid. Her får amuletter, gjenferd og hemmelig munkeordener fritt spillerom. Ferden går fra Romas katakomber til vikinggraver i Norge med en profeti som spår verdens ende hengende over hodet.


Det handler aller mest om Robert på 14 år. Når boken begynner er han sammen med sin arkeologmor på utgraving i Norge, der de finner et mystisk smykke som viser de videre til en hittil ukjent katakombe i Roma. Her finner Robert spor til en gåte som uløst kan true hele verden, her treffer han ukjente, både venn og fiende. resten av boken er en heseblesende jakt på sannheten.

 Robert er en kapabel ung mann. I denne fortellingen er han fotballkaptein, hobbyarkeolog, historiker, etterforsker og enda til åndemaner. Det handler også litt om en munk fra en urgammel og ukjent munkeorden kalt Herrens Hunder. Og det er noen få, men skikkelig skumle, sider om Suzy Lee, sjefsastronom, som oppdager noe forferdelig er i ferd med å skje.

Som enhver spenningsbok rettet mot et ungt publikum går det unna her.  Mange korte kapitler og avsnitt som sammen utgjør en lang spennende fortelling. De pausene du får er bilder av symbolene det er snakk om og de mange små faktabokser som forklarer ord og begreper som ikke er dagligdagse. Du står altså i fare for å lære noe. Historien er godt skrudd sammen og det hele er en glede å lese. Tom Egeland er kjent som den norske Dan Brown. Han skrev om det samme som det Da Vinci koden handlet om, bare før den, i hans bok Sirkelens Ende. Dette er hans første ungdomsbok.

Boken er med i årets txt-aksjon, den er 243 sider langt og er gitt ut av Gyldendal forlag. Du finner den også som ebok i ebokbib.

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar