Søk i denne bloggen

torsdag 27. november 2014

Gjesteblogginnlegg: IBBY 2014: Aktuelle ungdomsbøker

Jeg vært på Ibbys høstkurs 2014, Høstens vakreste eventyr for bokelskere. Her blir et godt utvalg av årets barne- og ungdomsbøker presentert av entusiastiske og dyktige formidlere. 

I år som i fjor var det Nina Aalstad som presenterte ungdomsbøkene. Hun er sjef for Ubok, et flott nettsted for ungdom, om bøker. Hun er også redaktør for Barnebokkritikk.no – som driver profesjonell kritikk av barne- og ungdomslitteratur. I år som tidligere år spurte jeg igjen fint om jeg fikk lov å poste hennes gjennomgang av gode, gode ungdomsbøker. Og nok en gang fikk jeg ja. Denne listen kommer også på trykk i neste utgave av Ibby Barnebokforum.

Trender

Når vi snakker om årets ungdomsbøker 2014 er det noen tendenser som gjør seg gjeldende.
-       Først og fremst er det er en økende mengde dystopier: Fremtidsskildringer av strenge samfunn, og naturens hevn over menneskene.
-       Fantasyen er heller ikke død, og særlig den nordiske fantasyen står sterkt.
-       Vi ser også det som mange kaller for John Green-effekten, oppkalt etter hans bøker, den mest kjente er Faen ta skjebnen, eller The Fault In Our Stars, det er de realistiske samtidsromanene, med mørke og alvorlige tema, men også masse humor og varme.
Det som kanskje er helt spesielt av i år er alle de norske ungdomsbøkene som skildrer et klasseskille, forskjeller mellom fattig og rik i det mange ser på som et ganske klasseløst samfunn, og selvfølgelig da også forelskelser på tvers av disse klassene.

Forelska

Første bolk er viet til en egen sjanger blant de realistiske: Forelska-bøkene. Men du må ikke tro ikke at det bare er rosa her!

Eleanor & Park av Rainbow Rowell

Først ut: Årets vakreste kjærlighetshistorie.

Eleanor er helt nederst på rangstigen. Hun er fattig, overvektig, og fra veldig ustabile hjemmeforhold. Hun har flyttet til et nytt sted, og prøver som vanlig å holde seg under radaren. En av de første dagene på skolebussen havner hun ganske tilfeldig ved siden av en gutt, Park.

Språket i boka er like vart og vakkert som selve historien, og Park og Eleanor får fortelle sin side av historien i annethvert kapittel.

Da Eleanor var liten, syntes hun moren så ut som en dronning, som en stjerne i et eventyr. [...] Eleanor lignet en hel del på henne.
Men ikke nok. Eleanor så ut som moren sett gjennom et akvarium. Rundere og mykere. Uklar. Der moren var staselig, var Eleanor tung. Der moren var markert, var Eleanor smurt utover. Selv etter å ha født fem barn hadde moren bryster og hofter som en fotomodell i en tv-reklame. Eleanor var seksten år og så allerede ut som hun drev en middelalderpub.” (s. 25)

Eleanor er helt nederst på rangstigen. Hun er fattig, overvektig, og fra veldig ustabile hjemmeforhold. Hun har flyttet til et nytt sted, og prøver som vanlig å holde seg under radaren. En av de første dagene på skolebussen havner hun ganske tilfeldig ved siden av en gutt, Park.

Språket i boka er like vart og vakkert som selve historien, og Park og Eleanor får fortelle sin side av historien i annethvert kapittel.  Noe av det som virkelig gjorde inntrykk på meg var beskrivelsen av den aller første gangen de holdt hverandre i hånden. En handling som er helt uskyldig, så enkel, og allikevel det største som har skjedd i deres unge liv.

Han satt fortsatt og holdt enden av skjerfet, gned silken litt åndsfraværende mellom tommelen og de andre fingrene. Hun så på hånden hans.
Hvis han så på henne nå, kom han til å skjønne nøyaktig hvor teit hun var. Hun kjente at hun ble helt myk og slapp i ansiktet. Hvis Park så på henne nå, kom han til å skjønne alt.
Han så ikke opp. Han tvinnet skjerfet rundt fingrene helt til hånden hennes hang i luften mellom dem.
Så smøg han silken og fingrene sin inn i den åpne hånden hennes.
Og Eleanor gikk i oppløsning.”

Park:
Å holde Eleanors hånd var som å holde en sommerfugl. Eller et hjerteslag. Som å holde noe fullkomment, og fullstendig levende.” (S. 83)

Det er en bok det er vondt å lese, på den best tenkelige måten. Den gjør vondt fordi den treffer, og fordi den er er så god. Den leses med en visshet om at det blir lenge til neste gang du finner en så fantastisk roman.

Battle av Maja Lunde

Battle er en herlig og ærlig dansebok med klasseskilleproblematikk, energi og litt kjærlighet.

Jeg har en egen fascinasjon for dansefilmer som "Save the last dance", "Step up", "Street Dance", for ikke å snakke om legendariske "Dirty Dancing", som vi så 20 ganger på en helg da vi gikk på ungdomsskolen

Et fellestrekk for alle disse dansefilmene er den klassiske ”rik jente/fattig gutt”-romansen, gjerne kombinert med at de i utgangspunktet danser heeeelt ulike dansestiler, men må samarbeide for å vinne konkurransen/komme inn på skolen/imponere læreren eller kanskje mest av alt: vise for seg selv og alle andre at de KAN. De KAN danse, de kan vise hvem de er, og de kan stå for det de tror på.

Jeg ble veldig positivt overrasket av denne boka. Den gir deg akkurat det du tror du skal få, men på en bra måte. Den er lett å lese, den suger deg rett inn i handlinga og du blir fort kjent med rikmannsjentene på beste vestkant og deres liv. Det er verken de dypeste karakterskildringene eller den mest kompliserte konflikten, men det er en herlig feel good-bok som gir deg troa på at alt kan gå bra til slutt, og som inspirerer deg til å komme deg ut og røre på deg, danse, trene - kort sagt hva som helst som kan frigjøre endorfinene og gi den deilige følelsen som beskrives i boka.
Finnes som ebok i eBokBib (finn gratis appen i Appstore eller Google Play)


Det er min tur nå av Renate Nedregård

Melissa Victoria har egentlig akkurat nådd toppen av hierarkiet på skolen sin og blitt sammen med den aller kjekkeste og tøffeste. Hun har en god bestevenninne, og så lenge de to har hverandre er det ikke så farlig med alt annet, og de driter ganske mye i både skolen, foreldre og alt det de voksne syns er viktig.

Men så møter Melissa igjen Alexander, som hun har lekt med siden hun var liten. Melissa blir forelska i den rike Alexander, som bor i suiten på hotellet der hun jobber som vaskehjelp. Her ser vi denne beskrivelsen av et klasseskille i et klasseløst samfunn, og det er ikke enkelt! Vi følger Melissa gjennom en rekke vanskelige valg: Hva skal hun gjøre og hvem skal hun velge å være?

Badboy: Steroid av Annette Münch

Vinner av Brageprisen i barne- og ungdomsbokklassen 2014.

Her møter vi også en som reiser fra rik til fattig på kort varsel. Casper må også takle en overgang fra hverdagen som rik og bortskjemt til å måtte forholde seg til en verden uten overdådig velstand. Han mister den rike kjæresten sin, han mister mye av den respekten pengene ga ham, og broren hans blir mobbet på skolen. Casper begynner å trene, og for å bli stor og sterk så fort som mulig får han hjelp fra anabole steroider. Men ting eskalerer fort ut av kontroll, både fysisk og økonomisk. Det merkes at forfatteren har snakket med ekte bolegutter, for du tror på denne gutten, og du tror på historien hans.

Denne anbefales, det er sterk lesing, og det er rått og realistisk.

Alt du kan ønske deg av Linn T. Sunne

Siri er sammen med Jens, men hun vil nok mye heller være sammen med Andreas. Andreas, som får det til å krible i hele henne, bare ved å sende tekstmeldinger! Men, hvordan skal hun kunne slå opp med Jens når han har det så vanskelig? For det er helt tydelig at Jens sliter med noe, det er mye rydding, ordning, sjekking, ikke tråkke på strekene og alt må være på riktig plass.

Dette er en forsiktig historie om forelskelse, og om å ha noen i sin nærmeste omgangskrets som sliter med psykiske problemer.

Linn Sunne skriver godt som vanlig, og klarer å si så mye med et språk som ikke enkelt, men veldig tilgjengelig.


Tegneserier

The Urban legend - Sesong 1 av Josef Yohannes

Josef Yohannes er en av mine nye superhelter. Han har nemlig skapt noe så sjeldent som en norsk-afrikansk superhelt, som mange kan kjenne seg igjen i. Han ville gi barn og ungdom et forbilde han selv har savnet, og det har han klart med The Urban Legend. Første nummer av denne tegneserien kom ut i 2012, serien har kommet ut på norsk, engelsk, spansk, japansk og tigrinja (eritreisk). Nå er endelig hele første sesong samlet i en splitter ny bok.

The Urban Legend er en superhelt uten superkrefter, på linje med Batman og den mer moderne Kick-Ass. Dette er en rå og urban tegneserie som leverer på lesernes premisser.


DRABANT vol. 2 av Øyvind Holen og Michael Noguchi

Sterk, usminket tegneserie fra Oslo på 90-tallet, med tagging, dop, vold, forelskelse og vennskap. Oppfølgeren til første bok som kom for et par år siden, og dette er helt rått!






SMUSS

Det er 19 ulike tegneserier i denne boka, laget av Norges fremste tegneserieskapere. Det er så mange at jeg ikke en gang har tenkt å begynne å ramse opp alle sammen! De som har laget denne boka ville lage en bok om alt det fine, rare, flaue og gode med sex. Det er vel ingen hemmelighet at sex selger, og det er vel heller ikke til å legge skjul på at overskrifter som "Dyneløfting", "Cora Sandel suger" og "Det er jo dette som er deilig", er med på å pirre nysgjerrigheten.

For å ta en titt på noen av sidene kan du lese dette blogginnlegget på Ubok.

Ikke alle historiene har en happy ending, men sånn er det vel i virkeligheten også. Det jeg liker godt med denne boka er nettopp det at den inneholder så mye. Den har mange forskjellige typer historier, mange måter å tegne på, og den tar opp mange spørsmål rundt sex, på en ganske subtil måte. Sex kan være så mangt, og det viser denne boka veldig godt.

Humor

Humorbøker for ungdom er noe som stadig etterspørres, og utvalget er ikke så lett å finne. Jeg vil trekke fram to favoritter i år!

Jeg er jo så jævla easygoing! av Jenny Jägerfeld

Det er lenge siden jeg har ledd høyt så mange ganger i løpet av en bok. Språket er så drøyt at man av og til gisper litt sjokkert, men humoren, varmen og spenningen i denne boka er helt uten sidestykke.  Og det er kanskje ikke så lett å kontrollere språket når man har 52 kanaler på en gang i hodet, slik som hovedpersonen her har. ADHD, altså. Bedre beskrevet enn noe jeg har lest før. Hun er forelska:

“Det var som om det fantes en spesiell kanal i hodet mitt som bare eksisterte for hennes skyld. Parallelt med alle andre kanaler som alltid stod på.
Jeg pleide å le av folk som klaget over tinnitus. Pleide å le sånn at spyttet sprutet, le sånn at jeg ikke fikk puste, sånn at øynene ble fylt av tårer.
Litt piping.
Litt piping, men konstant.
Jeg ristet så mistenksomt på hodet at jeg faen med holdt på å få nakkesleng. Hvordan kunne det i det hele tatt betegnes som et problem?
Jeg som hadde et burlesk tivoli i hodet. Et ekte freakshow, komplett med syklende dverger, skjeggete damer og rustne, skjeve pariserhjul. Og et eksperimentelt jazzorkester med trompeter, tromboner, althorn, og ja, en full blåserekke midt i det verste Crescendoet. Og en dyrepark med lurvete, gamle bjørner, ulykkelige elefanter og ulende, innavlede ulver. En t-banestasjon midt i rushtiden, med travle forstadsmødre, svarte fyrer i sæggebukser som vraltet fremover og stotrende loddselgere i rullestol. Og en analog kvitring, stemmene, innfallene, ideene som bare ble skreket rett ut, som en monolog.
Det var det jeg hadde å stri med.”

Jeg sier bare: Les den!

Finnes  som ebok i eBokBib (finn gratis appen i Appstore eller Google Play)


Primitive pungdyr av Arne Svingen

Hovedpersonen her, Dick, bestemmer seg for å ta Guinness-rekorden i å være verdens mest negative. Ikke bare det, han skal faktisk bli den nye definisjonen på negativ.
En bok stappfull av humor og pinlige scener!
Finnes også som ebok i eBokBib (finn gratis appen i Appstore eller Google Play)




Action og spenning

Her er det mye bra i år! Jeg har valgt ut fire favoritter, og jeg har flere ganger blitt veldig positivt overrasket.

Boy Nobody av Allen Zadoff

Denne ble jeg litt ufrivillig sugd inn i. Ikke helt min sjanger med spioner og leiemordere, tenkte jeg. Men så feil kan man ta! Dette er ulidelig og god spenning. Det handler om en hemmelig leiemorder på 15 år som infiltrerer den verden han skal drepe i. Begynner i klassen til datteren til den senatoren han har fått i oppdrag å myrde, og lignende.
Anbefales til den som vil ha spenning!

Finnes som ebok i eBokBib (finn gratis appen i Appstore eller Google Play)


World of spycraft: Mientologene av Tom Kristensen

Dette er spennende! Litt sånn Pelle og Proffen i vår tid. Også her ser vi kontrasten mellom fattig jente og rik gutt. Live og Eric oppdager at det skjer noe muffens i et hus oppi skogen i Maridalen, og begynner å spionere. Heldigvis har faren til Eric alt som trengs av utstyr, han driver spionbutikkkjeden World of Spycraft.

Dette handler om sekter og ekstreme organisasjoner som skal lure deg for penger, og det er alltid fascinerende. Det er kanskje litt kjappe løsninger underveis her, men definitivt underholdende nok. 

Finnes også som ebok i eBokBib (finn gratis appen i Appstore eller Google Play)


Rød som blod og Hvit som snø av Salla Simukka

  

Dette er de to første bøkene i serien om Lumikki, som er finsk og betyr snøhvit.

Rød som blod en drivende spennende realistisk roman om tre ungdommer som litt tilfeldig roter seg opp i et heftig narkooppgjør i Tampere, og om en vanvittig tøff hovedperson som må rydde opp for dem alle. Litt som ungdommens Lisbet Salander, og det fenger fra første side.

Hvit som snø lever opp til forventningene man får etter å ha lest første bok. Spenning fra første side også her, og mitt favorittema, sekter! Lumikki er på ferie i Praha når en jente kommer bort til henne på gata og sier hun er søsteren hennes. Da må du bare lese videre!

Mest av alt handler dette om en tøff jente som må fikse selv, og det liker vi!

Finnes som ebok i eBokBib (finn gratis appen i Appstore eller Google Play)


Skyggen av Peter Dahlin og Lars Johansson

Her har vi noe helt nytt, nemlig en svensk bok om voodoo! Denne er tjukk og god, og veldig spennende med flere parallelle historier. Også her ser vi en tydelig inspirasjon fra Lisbeth Salander-sjangeren. En gutt og en jente blir kjent på nettspill og møtes i virkeligheten når de lanserer neste utgave av spillet de spiller. I blokka rett over gata har Skyggen flyttet inn og hun trenger meget motvillig hjelp.

Da har vi altså mobbeoffer-gutten, aspergerjenta og den tøffe flyktningen. Og noen gamle historier fra Afrika. Kjør film!

Finnes som ebok i eBokBib (finn gratis appen i Appstore eller Google Play)

DYSTOPIER!!!

Dystopier er en stadig voksende trend som blir mer og mer populær. Dystopien kan grovt sett deles inn i to hovedkategorier: Den ene er preget av plutselige naturkatastrofer eller sykdom som gjør at (nesten) alle bortsett fra helten dør, den andre beskriver et strengt, framtidig samfunn som man enten må bryte ut av eller bryte ned. Jeg har skrevet en artikkel om dystopier på barnebokkritikk.no for den som vil vite mer om sjangeren og få tips til gode titler.

Beta bok 1: Flukten av Amund Hestsveen og Torborg Igland

En av mine absolutte favoritter i år. Dette er en av flere skandinaviske dystopier som kommer nå, og det er veldig mye mer skummelt å lese om et totalitært samfunn når det heter Skandia (tidligere Skandinavia), og bare ligger noen tiår fram i tid. Jeg liker også at det er tre ulike hovedpersoner, det gjør at flere kan kjenne seg igjen og finne en å heie på.

Ungdom skriver om denne på Uprisen:
Jeg syns boka var spennende å lese. Den opprørske stemninga Kodak skapte, fikk meg til å bla om side etter side. «Hva er hans neste trekk?» spant rundt i hodet mitt mens sidene flakset av gårde. Boka gjorde at jeg fikk nye tanker rundt samfunnspolitikk. Selv om regjeringa har lagt alt av moral og etikk på hylla, har de ei mulig, men sjokkerende løsning på «verdensproblemer», som demokrati kunst og et voksende folketall.”

Finnes som ebok i eBokBib (finn gratis appen i Appstore eller Google Play)

Ett sekund om gangen av Sofia Nordin
Til å være dystopi er den ganske lavmælt, men ikke mindre spennende av den grunn. Dette er den type dystopi en skildring der alle dør. ALLE. Bortsett fra hovedpersonen, da. Og kanskje en til...

Hedvig må plutselig klare seg helt alene. Overalt ligger det døde mennesker, strømmen er borte, og hun har ingen å gå til for å få hjelp. Hun søker til en liten gård i nærheten, der hun blir pent nødt til å lære seg å leve i pakt med naturen. Utrolig fin skildring av hvilke tanker og følelser som kan oppstå i en slik situasjon.




I morgen er alt mørkt av Sigbjørn Mostue

Av alle bøkene som kommer ut for ungdom i Norge i år så er det ingen tvil om at dette er den skumleste. Dette er også den typen dystopi der naturen slår tilbake, og menneskene blir utsatt for krefter de ikke har kontroll over. I dette tilfellet er det altså en ekstremt smittsom epidemi, som gjør at alle som er smittet blir helt rabiate, aggressive, og ikke minst, veldig sterke. Det starter i Japan, og her i hjemme i Norge tror vår hovedperson Brage og hans omkrets lenge at det vil da aldri komme helt til Norge. Det er jo bare fattige og overbefolkede land som rammes av slikt? Åneida..

Vi følger Brage, en helt vanlig gutt på ungdomsskolen, fra en helt vanlig hverdag, til en verden der alt handler om å overleve, og ikke bli smittet. Eller drept.


Fantasy

Nordisk fantasy har fått et skikkelig oppsving de siste årene, ikke minst her i Norge med blant annet den etter hvert så kjente trioen med Siri Pettersen, Tone Almhjell og Tonje Tornes.

Råta. Ravneringene 2 av Siri Pettersen

Fjorårets store norske fantasysensasjonsdebutant har kommet med en oppfølger som mer enn lever opp til de skyhøye forventningene. Har du ikke lest den enda, så gjør det! Jeg ELSKER denne serien. Da jeg var ferdig med bok to satt jeg bare og gapte som en fisk på land. Jeg vil ha mer!

Finnes også som ebok i eBokBib (finn gratis appen i Appstore eller Google Play)





Nøkkelen av Mats Strandberg og Sara B. Elfgren

Jeg anbefaler Nøkkelen og hele Engelsfors-trilogien til alle som liker å lese tykke bøker med både spenning og skikkelig gode karakterer. En skikkelig murstein av en avslutning på en fantastisk serie. Vi snakker her om et realt slagvåpen av en bok, 848 sider og helt sikkert nærmere ett kilo med apokalyptisk spenning.

I denne boka blir vi enda bedre kjent med hovedpersonene, og her er det virkelig ingen flate karakterer. Dette er jenter som sliter med seg selv, familie, skole, forventninger, for ikke å glemme at de har fått ansvaret for å redde hele verden fra å gå under. Og det er nettopp dette som gjør at jeg liker boka så godt. Du blir så godt kjent med personene, og du forstår dem og heier på hver eneste en av dem, selv om de av og til tar noen valg det kan være vanskelig å forstå.

Finnes om ebok i eBokBib (finn gratis appen i Appstore eller Google Play)

Kaoshjerte av Lise Grimnes

Forfatteren er forteller av yrke, og det merkes godt. Det er særlig oppbygginga av historien som imponerte meg her. Deilig norsk hulderfantasy! Men, det kan bli lenge til jeg tør å gå ut på myra igjen...

Finnes som ebok i eBokBib (finn gratis appen i Appstore eller Google Play)






Nådegaven 1: Katsa og Nådegaven 2: Flamme av Kristin Cashore

 
Denne serien er helt fantastisk, det er som å komme inn i en annen verden. Det har kommet to bøker på norsk, en om Katsa og en om Flamme.

Man blir så begeistret for Katsa, og hennes indre kamp for livet og mot kjærligheten. Spenningen er til å ta og føle på når hun møter en fiende hun ikke kan hanskes med.  Denne tok det litt tid før jeg kom i gang med, men da jeg først hadde startet, klarte jeg ikke å slutte. Jeg leste. Og leste. Og leste og leste. Og jeg klarte ikke å slutte å tenke på denne boka. På Katsa, som det handler om, og hvordan det skal gå med henne videre. Hun er en av de tøffeste hovedpersonene jeg har lest om på ganske lenge! Kan lett konkurrere med både Katniss, Tris og andre heltinner! Katsa har en nådegave, helt spesielle krefter. Hva det går ut på, må du lese boka for å finne ut!

Her er Ungdomsboka sine tanker omden første boken

ET PAR HISTORISKE BØKER

Arrfjes av Terje Torkildsen

“Torsdag 23. april 1812 kl.3 natt
Berre den som sjølv har grave ei grav, veit kor tungt det er. Ho skal vera seks fot djup og like lang. Han som grev denne grava er snautt fem fot lang. Han heter Ejner Tevig, og har enno ikkje fylt fjorten år. For mindre enn to veker sidan reiste han heimanfrå, frå staden han har budd heile livet. No står han og grev ei grav på ei øy mange hundre sjømil lenger vest.

Då Ejner var liten hadde han eit vakkert ansikt. Alle var einige om det. Men det var før kopparsjuka kom til Tevig. Det var før krigen. No er han ikkje like vakker lenger. “

Det er Ejner som er arrfjes, og han er førstereisgutt på båt. Boka er godt skrevet, med god driv i språket og upåklagelig nynorsk. Du føler sjøsprøyten og hører bølgene når du leser denne. 

Her er Ungdomsboka sine tanker om boken

1957 av Jon Ewo

“I 1957 er store deler av Europa kontrollert av Tyskland. Norge er en stat i Stor­Germania. Grunnen til det er krigen som Tysklands Fører, Adolf Hitler, starter i september 1939. Norge blir okkupert av tyske styrker 9. april 1940. Selve krigen varer bare i ni måneder og avsluttes etter at 300 000 britiske og franske soldater blir drept eller tatt til fange ved Dunkerque i Frankrike. Storbritannia og Frankrike tvinges til å be om fred.

Hitler blir drept av en bombe i 1941. Den maktkampen som da oppstår i mellom de fremste nazistene i Tyskland, taper Heinrich Himmler. Himmler er sjefen for SS – en avdeling med elitesoldater. Han tar med seg SS og drar til Norge. Himmler beundrer nemlig Norge. Han mener at nordmenn er ekte ariere, dvs. spesielt intelligente og siviliserte, hvite mennesker. De er derfor mer verdt enn andre raser. I Norge ønsker han å grunnlegge den perfekte SS­staten. For å oppnå dette fjernes alle som ikke er av ren nordisk rase.”

[...]
For å møte motstanden mobiliserer Himmler den norske ungdommen. Etter 17 års okkupasjon er mange i den unge generasjonen nazister. Nå gis de ansvaret for å utvikle nazismen videre. Himmler kaller det «den neo­nazistiske revolusjonen». Samtidig pågår det gatekamper hver natt mellom SS­ungdom og
ungdom som er misfornøyd med SS­-staten.”

Her er en rå realistisk skildring av hva som kunne ha skjedd, og andre bok i det Jon Ewo selv kaller for en feel bad-trilogi.

Virkeligheten

Virkeligheten kan av og til overgå selv den villeste fantasi, og være tøffere og mørkere enn den dystreste dystopi.

Marlena Evensen 4: Snart Sexten av Ingunn Aamodt

Det er ikke så mange feelgood-kjærlighetshistorier for unge jenter i den norske ungdomsbokfloraen. Heldigvis har Ingunn aamodt skrevet serien om Marlena Evensen. Denne boka inneholder nok mindre sex enn tittelen sier, men den er fin om det å vente, og om vennskap som vanlig.

Finnes også som ebok i eBokBib (finn gratis appen i Appstore eller Google Play)

Kampklar

Fotballnoveller som godt kan leses av oss ikke-troende. Høyt nivå.







Skriv i sanden av Marjun Kjelnæs

Dette handler om ei helg i Torshavn på Færøyene, men det kunne vært en liten by hvor som helst. 10 ungdommer forteller sine versjoner av en og samme helg. Fin kollektivroman. Her har alle noe de kan kjenne seg igjen i.







Du og jeg ved daggry av Sanne Munk Jensen og Glenn Ringtved

En av årets aller mørkeste bøker. To unge mennesker tar livet sitt, de hopper fra en bro ned i det mørke vannet, bundet sammen med håndjern. Vi får høre historien fra den døde jentas perspektiv, både om hva som skjedde og som førte fram til selvmordet, og i nåtiden der hun følger de sørgende foreldrene
Denne boka er tung, og vond, men veldig viktig, og med kanskje mer håp til slutt enn noen av dystopiene klarer å oppdrive.

Finnes også som ebok i eBokBib (finn gratis appen i Appstore eller Google Play)

Her er Ungdomsboka sine tanker om boken


Tims tragedie av Elizabeth LaBan

Dette er en annen tragedie som ikke bør forsvinne i mengden.

Denne boka handler om kjærligheten mellom to ulike par, det er to historier som blir fortalt parallelt. Hovedhandlingen finner sted gjennom et skoleår på en kostskole, samtidig som hovedpersonen hører på opptak der en av de tidligere elevene forteller om hva som egentlig skjedde skoleåret før. Det jeg liker så godt med denne boka er måten du kan se parallellene mellom de to guttenes historier, samtidig som de har to veldig ulike versjoner av den samme tragedien som fant sted. Man blir så utrolig glad i Tim, det er hans historie vi får høre på disse opptakene. Tims forelskelse er skildret på en måte som får deg til å håpe med alt du ha at dette skal gå bra til slutt.

Finnes også som ebok i eBokBib (finn gratis appen i Appstore eller Google Play)

De som ikke finnes av Simon Stranger

Tredje frittstående bok om Emilie, etter Barsakh og Verdensredderne. På en måte ikke like intens og tankevekkende, men samtidig enda mer, fordi det blir så nært. Denne boka går enda mer inn på deg fordi det blir så nært, så personlig. Dette skjer her og nå, de som ikke finnes er de papirløse, og dette er en sterk leseopplevelse.
Finnes også som ebok i eBokBib (finn gratis appen i Appstore eller Google Play)


Populær av Maya van Wagenen

Dette er en sann historie, en selvbiografisk roman. Maya befinner seg nesten på bunnen av popularitetsskalaen, «omtrent så langt ned det går an å komme uten å få betalt for å være på denne skolen». Hun har aldri vært populær. Men når hun begynner i niende, bestemmer hun seg for å gjøre et helt spesielt, sosialt eksperiment: På farens kontor har hun funnet en gammel bok faren en gang har kjøpt på et antikvariat - Betty Cornell's Glamour Guide for Teens; utgitt i 1951. Moren utfordrer henne til å prøve rådene i boka, og Maya tar utfordringen. Kapittel for kapittel. Det handler om perlekjeder og hold-in-undertøy, vaselin på øyevippene og hvite hansker på søndager, snakke med alle og uten forutinntatte holdninger. Maya følger rådene i guiden slavisk gjennom hele skoleåret, og snart er hun langt fra den grå musa ingen tidligere la merke til. Hun blogget om det, og her får du hele historien i en bok.

Denne ble jeg veldig positivt overrasket over og det er en fin historie. Maya er et veldig inspirerende forbilde for unge jenter!  Mayas aller siste popularitetstips:

Å være populær handler ikke om utseende. Det handler ikke om klær, hår eller ting.
Når vi slutter å bry oss om slike merkelapper, er det lett å se hvor ubetydelige og tilfeldige de egentlig er. Ekte popularitet er å være snill og godta andre. Det som teller, er hvem du er og hvordan du behandler de rundt deg. Dette begynte som et artig sosialt eksperiment, men jeg har lært mye mer enn jeg trodde var mulig. Det var da jeg var snill mot andre at jeg følte meg mest populær. Det er slik det henger sammen, og det må vi aldri glemme, for da glemmer vi hva det egentlig er å være populær.

Kan hvem som helst få til dette? Ja, det kan de. Men det er ikke så lett. Du må være sterk. Du må være glad i folk akkurat som de er.