Søk i denne bloggen

fredag 3. juli 2015

Kjære søster av Alf Kjetil Walgermo

En lillesøster er borte, en storesøster er igjen. Igjen med mange tanker, med alt hun ikke fikk sagt, alt de ikke fikk gjort sammen og hun klarer ikke gå videre.  


Denne boken er storesøster Eli Anne sine innlegg til lillesøster Amalie på Amalie sin Facebookside. Det er høst, og faren har gitt beskjed at Facebookprofilen til lillesøsteren skal slettes innen jul.  Innleggene er Eli Anne sitt forsøk på å akseptere at lillesøsteren er borte. Hun skriver til søsteren om hvordan det er å ikke lenger å ha henne der. Hun skriver om oppveksten, deres felles glede over musikk, og etter hvert kommer det også fram hemmeligheter som skilte dem. Dagen går og julen nærmer seg. Klarer Eli Anne få sagt alt hun ville til sin kjære søster før profilen må slettes. Klarer Eli Anne å godta en hverdag uten Amalie?

Dette er en bok om tankene etterpå noen er døde.  Etter begravelsen, når hverdagen banker på, men alt er ikke som før. Om sorg, minner, kjærlighet, og om å la noen gå. Døden er et tema som setter i sving de store tanker, det slo meg hvor bra det ble i denne boken det når digitale ble satt opp mot døden. Det som skjer på skjermen, det være Facebook, Snapchat, Vine osv. skjer her og nå. Så er det borte, erstattet med en ny oppdatering. Døden derimot er evig og endelig. Så når strømmen av innlegg og bilder stopper for den som eide kontoen er død blir alle disse digitale sporene øyeblikksbilder fra fortiden. Jeg ser at det kan være vanskelig å slette dem, å se at den døde forsvinner fra hverdagen også  virtuelt.
Det kan virke som det er kun på nynorsk en kan skrive kort og klokt. Alle bokmålsbøkene er så ordrike, det skildres side opp og ned, setning etter setning uten tanke på pause.  Nynorsken har mer tyngde, den har bedre tid, den tåler en pause. Så om du MÅ lese nynorsk, eller har LYST å lese nynorsk, så er dette et utmerket valg. Andre korte kloke nynorskbøkene er: 

Fuck off, I love you av Lars Mæhle: http://tinyurl.com/o2fkmew
Bebe av Bente Bratlund: http://tinyurl.com/pxwouzx
Saiko av Linn T. Sunne: http://tinyurl.com/nummghv
Så vakker du er av Brynjulf Jung Tjønn: http://tinyurl.com/q8af2gk

Kjære søster er med i årets txt-aksjon, den er 95 sider lang og er gitt ut av Cappelen Damm. Du finner den også som ebok i ebokbib.

Alf Kjetil Walgermo har også skrevet  Mitt bankande hjarta: http://tinyurl.com/p8vhpda

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

4 kommentarer:

 1. bra bokandmeldelse men boka er litt kjedelig fordi ver side var det en ny status oppdatering som ho hadde skrevet til lillesøstera si

  SvarSlett
  Svar
  1. det var som å lese en dagbok, fordi det var om hva som skjedde med henne utover dagen på nesten hver side men vis du liker boka ja versågod les den.

   Slett
 2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 3. eg synes at boken var bra, eg synes at det føltes som at det var en ekte historie og eg synes at det var en bok som hadde masse følelser

  SvarSlett