Søk i denne bloggen

fredag 6. november 2015

Skriv i sanden av Marjun S. Kjelnæs

Vi er alle hovedpersoner i vårt eget liv. Til tross for det bruker vi mye energi på hva andre tenker om oss. Ofte uten vi noen gang får vite det. I denne boka får du ti hovedpersoner som alle har forbindelser med hverandre. Det er overraskende å lese tankene til en som var i bakgrunnen, de tre typene du så vidt treffer i første kapittel forteller senere sine tre veldig forskjellige historier. Denne boka er en helg på Færøyene, i Torshavn, der mange ungdommer treffes kort. Noen møter setter spor, andre er kun en dråpe i regn.

Erla har kranglet med bestevenninnen Bjørt over en gutt. Det sitter langt inne å si unnskyld, for var det ikke Bjørt som elget seg innpå gutten? Men det finnes flere gutter der ute.

Bjørt blir med gutten, Rani, hjem. Skal det endelig skje nå? 

Rani husker sine problem når jenta er gått. Hans mor er svært syk og hvor er faren? Han ønsker seg mora si tilbake som det var før. Vonde ting skjer, vakre ting skjer.

Ingunn har sterk tro på Jesus og på en fremtid langt vekke herfra. Hun er sterk og skal hjelpe verden, her i Torshavn er det ingenting igjen for henne etter hun tok det oppgjøret med Rebekka. Hun treffer Rani på besøk hos mora si og vonde ting skjer, det er ikke lett å bli den svake.

Rebekka straffer seg selv. Hun fortjener ingen. Fortjener ingenting. Hun har lyst å være god, men det blir bare vondt. Alle bryr seg, først Ingunn, nå Ásla, hvorfor kan de ikke la henne være i fred!

Tóki savner. Bandet er borte. Bønnegruppa minker. Videregående er annerledes. Og Rebekka. Tankene flyr til Rebekka, men hvordan nå henne? Han blir sittende i bilen utenfor huset hennes, kanskje får han en mulighet til å snakke med henne?

Súni ser Tróndúr. Men Tróndúr ser ikke Súni. Det er de to sammen. Kjekke, unge menn, opptatt av å ta seg bra ut, opptatt av uteliv. Men der Tróndúr forsyner seg av villige jenter, venter Súni, men han kan ikke vente for alltid. 

Jann hater. Hater verden og spiller dataspill. Det er mye sinne i den svære kroppen hans. Mot kjendismora som aldri er hjemme, selv ikke om nettene, mot faren som aldri står opp for seg selv, mot religion, mot Tróndúr, søskenbarnet som alltid er så vellykket. Så blir søsteren Ingunn overfalt. Sinnet hans må få utløsning.

Tróndúr venter på noe enestående skal skje han. En sjarmør som sier aldri nei til noen jenter. Kanskje han burde begynne med det? Han leker med ilden, og når Jann følger etter Erla og han vet han at ilden er ute av kontroll. 

Ásla har snudd livet sitt og nå vil hun hjelpe andre. Men det er ikke lett å hjelpe. På festen vil alle bli glade håper hun. Men det er umulig å bli likt av alle.

En flott bok som gjør det bøker kan best, den viser deg innsiden og utsiden av folk. Vi bor på innsiden av oss selv, det er ikke like lett å se utsiden. Denne boken kan lære deg litt om forskjellene på innsiden og utsiden. Jeg bladde ofte tilbake når jeg hadde lest et kapittel for å lese om disse i andre sine kapittel. Fascinerende lesing!

Jeg oppdaget boken i forbindelse med høytlesning under Nordisk bibliotekuke

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar