Søk i denne bloggen

tirsdag 8. mars 2016

Ada splitter naken av Kari Wæge

Sex er i utgangspunktet noe privat og noe svært intimt du ikke deler med resten verden. Men det er også noe helt vanlig som de fleste voksne gjør. Det er grunnen til at vi i det hele tatt eksisterer. Helsesøster kan fortelle deg om det rent tekniske, du kan finne videoer på nettet som viser det meste. (HUSK: Porno gir overhode ikke et rett bilde av hvordan det foregår i virkeligheten! Stillinger, lengde, tid, utseende, handlinger, det er overdrevet. Dette kan ikke sies ofte nok.) Men sex er mer enn det rent fysiske, mer enn ut og inn. Sex setter sterke og voldsomme følelser i sving og hverken helsesøster, foreldre, blader eller videoer kan helt forberede deg på alle følelsene som dukker opp. Ikke bare dine egne følelser, men også venner og familie vil komme med reaksjoner. Det kan dukke opp rykter, du kan bli offer for baksnakking, du kan få gode råd og skjenneprekener. Det skjer mye ved en seksuell debut og det er dette boken handler om.
"Jeg googler. “Seksuell debut hvordan”
Jøss, 321 000 treff. Hele verden lurer visst på det samme som meg. Og jeg som trodde det var klimaendring folk var opptatt av.”

Ada er en gjennomsnittlig jente på 15 år. Hun har litt venninneproblem, krangler med mor, har en bror hun er bekymret over og gutter hun er forelsket i. Dette er hennes hverdag, på skole og fritiden. Her er idiotiske gutter og kjipe jenter, her er gode venner og attraktive personer av begge kjønn. Her får du servert forelskelse, sjalusi, lyst og skam i en underholdende historie.  Boken gir deg et blikk inn i Adas liv, du får ikke begynnelsen, heller ikke slutten. Du får noen viktige uker i hennes liv og du får definitivt tanker å tenke videre på.

Filmer gir en type seksuell stimulanse, bøker en annen, men hvordan det føles får du kun vite når du gjør det. Om du velger å vente til det er ekte kjærlighet, til ekteskapet, til første anledning byr seg, det blir ditt valg. Det er en av de vanskelige tingene med å bli voksen, å ta egne valg. Men å ha sex er ikke noe som haster, men det er ikke sikkert det er nødvendig å vente i årevis. Husk at for at det skal være bra må begge være med på det, begge må ha lyst, nei betyr nei og beskyttelse.

Boka er lett å lese, noen av kapitlene avsluttes med utdrag fra Adas dagbok. Her skriver hun hennes kommentarer til det som har skjedd, drømmer eller tanker som utdypes. Realistisk bok om viktig tema.

Boka er utgitt på Omnipax og er på 160 sider. Den finnes også som ebok i eBokBib.

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar