Søk i denne bloggen

fredag 4. mars 2016

Kamuflasje av Janne Aasebø Johnsen

Det er skrevet mange bøker om kriger. Men ikke så mange om dem som sitter igjen hjemme. Dette er en bok om å vente og ikke vite.

Renate sin far er yrkesmilitær og må på kort varsel reise på oppdrag i Afghanistan. Tilbake sitter hun og moren og er redde for hva som kan skje. De har begge andre bekymringer i hverdagen og tenker ikke konstant på faren, men over dem henger denne mørke skyen, hva om han ikke kommer tilbake?

Boka begynner den 2. september. Det er tidlig morgen, Renate kommer ned på kjøkkenet og finner moren sittende helt stille stirrende på et nettbrett. Et norsk kjøretøy har blitt angrepet i Afghanistan, det er meget mulig at faren var i det. Så hopper boken tilbake til 14. mai og vi får hele historien. Det er historien om faren som reiser ut, men også historien om Renate og hennes venninne Zara, om den nye gutten i klassen, Daniel, og om moren til Renate. Det skrives godt om å forelske seg, om bestemmende venninner, sykdom og om feiltolking av signaler. Spenningen i historien er satt av det første kapittelet, hva har skjedd med faren?

Og slutten, denne historien slutter ikke når du er vant med at historier slutter. Den går litt videre, jeg likte det, likte at den viste hverdagen igjen etter en krise, og at den hverdagen kan være vel så tøff som selve krisa. Hovedpersonen Renate er en vanlig jente og dette er hennes historie, det er ikke sikkert alle de andre hun kjenner er like endimensjonale som hun forteller oss de er.

Norge sender militære styrker inn i andre land. De har sendt jagerfly som har bombet andre land og de har ingeniørtropper som har fjernet landminer. Denne boka lærer deg noe om hvorfor Norge sender disse troppene, både de gode og de dårlige sider. Kan du kalle militære styrker fredsbevarende? Kan et land klare å løse alle sine problem selv?  Boka gir deg ikke alle svarene, av og til er de beste svarene de du selv kommer fram til.

Andre bøker om krigshandlinger:
Fittekvote: Om krigshøyskolen og utenlandstjeneste. (Finnes også som tegneserie, Nærkamp)
I morgen da krigen kom. Hva ville du gjort om ditt landet ble okkupert:
Alle vil til himmelen: Om andre verdenskrig og å være på forskjellige sider i en krig:
Krigshesten: Om første verdenskrig og hva den gjør med folk og dyr.


Boka er utgitt på CappelenDamm og er på 183 sider. Den finnes også som ebok i eBokBib.

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar