Søk i denne bloggen

onsdag 6. april 2016

Glimt av Tor Arve Røssland

Tor Arve Røssland har skremt deg før. Han har skremt deg med Svarte-Mathilda og speiler. Han har skremt deg med zombier på Bømlo. Han har skremt deg med tanken å være den siste i live på jorda. Nå er han tilbake for å skremme deg igjen.

Grovøy, vår tid: 
Jon er innflytter fra Bergen. han vil gjerne ha en ny start etter år med mobbing, logopeden sier at ved å møte nye folk kan han få bukt med stamminga. Han møter andre på ungdomshuset, blant annet Rebekka, trommis og drømmedame. Han treffer også en annen jente, men bare i glimt, og mer som i et mareritt.

Grovøy, andre verdenskrig:  
Unge Solveig på 15 år står på kaien og venter på båten som skal ta henne inn til byen. Hun er blitt foreldreløs og presten og frøken Eikeland har bestemt hun må på barnehjem. Men istedenfor skyssbåten kommer tre tyske krigsskip seilende. Øya blir okkupert og Solveig blir hushjelp for kaptein Storm og løytnant Steiner i sitt eget hus. Kapteinen er ung og sjarmerende, løytnanten er det ikke.

Mennesket har mye vondt i seg, gammelt eller ungt, før eller nå og Grovøy er ei øy full av historier. Dessverre har historien en tendens til å gjenta seg selv. 
Hva skjedde på det gamle skolehuset under krigen?
Hva er det som skjer nå i det samme huset, ungdomshuset, klokken 1933 ?
Hva har hendelsene under krigen og hverdagen i dag på Grovøy med hverandre?
Beskrivelsene av filmene Jon tar opp på ungdomshuset var virkelig gufne og vi har nok alle stått på toppen av en kjellertrapp og stirret ned i mørket og følt det var noe der. Noe som ville deg vondt. Denne boka er ikke for de mørkredde.

Boka er på 223 sider og gitt ut av Samlaget. Du finner den også som ebok i eBokBib

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

1 kommentar:

  1. Så bra de tipsar om kjekke Samlaget-bøker (og andre gode bøker, sjølvsagt). Hald fram med det! :)

    SvarSlett