Søk i denne bloggen

torsdag 21. april 2016

I morgen er allting mørkt: Marlens historie av Sigbjørn Mostue

"Første leksjon: Med andre tider blir vi andre mennesker"
I den første boken, Brages historie, fikk vi litt tid før smitten brøt ut. Litt tid til å forberede oss. I bok to, Marlens historie, begynner det rett på. Historien er mer kaotisk, mer tilfeldig, mer brutal. Marlen ble så vidt nevnt i den første boken og den jenta du møter på side en er en helt annen enn den du forlater nesten 300 sider senere

"Andre leksjon: Du vet aldri hvordan du vil reagere under ekstreme forhold, før du selv har vært i en slik situasjon"
Marlen oppdager livet er annerledes nå. Hvordan ville du reagere om et menneske plutselig lå over panseret på bilen. Hva ville du gjort om du var alene i mørket med forrykte? Hadde du klart å ta livet av noen? Alt dette, og dessverre mye mer, lærer Marlen på den harde måten.

"Tredje leksjon: Ikke forlat verdifulle gjenstander eller nødvendige ressurser uten tilsyn"
Uten butikker, uten politi og med mengder av forrykte klare til å rive deg i stykker trenges våpen for å forsvare deg og mat for å holde deg i live. Det er få ressurser og det er ikke alltid de forrykte er den farligste fienden.

"Fjerde leksjon: I en krise vil alle tenke først på seg og sitt. Ikke stol på noen!"
I sin stadig skiftende flokk, i krise etter krise prøver Marlen febrilsk å overleve. I et samfunn som er brutt sammen sier og gjør folk helt andre ting enn de pleier. Usikkerhet, frykt, sult, det er ikke lett å gjøre det rette når døden alltid ligger og lurer.

"Femte leksjon: Tror du livet er jævlig? Slapp av, det kan bli jævligere."
Å gå tom for bensin er kjipt nå, det kan bety døden når du blir jaget. Å bli sveket av noen er vondt i det normale liv, det kan bli ødeleggende å stole på feil folk i en verden der den sterkestes rett gjelder. Det kan til tider være kjipt å være jente i dag, å være hunkjønn er enda farligere i en lovløs verden.

"Sjette leksjon: Ta vare på de fine øyeblikkene. De tar tidsnok slutt."
I morgen er alt mørkt heter serien, og det er jammen sant. Det er en mørk fortelling dette, men her er lyspunkt, her er virkelig nydelige øyeblikk der mennesker også får vist alt det flotte som bor i dem.

"Sjuende leksjon: Gi aldri opp!"
Marlen får virkelig gjennomgå denne boken. Det er en kald, nådeløs verden som hun må sloss mot, om og om igjen. Til tross for smerten, til tross for sorgen reiser hun seg gang etter gang.

"Siste leksjon: Gjør hva du kan for å overleve. Uansett!"
På slutten er Marlen sliten, blodig og redd, hun har gått gjennom mye og på mirakuløst vis kommet igjennom i live. Og hun er villig til å gjøre alt for å overleve. Vær forberedt på en ny spennende slutt!

Marlens historie krysser av og til Brage sin, men den står godt på egne ben. Den går også lenger enn Brage sin, du får svar på hva som skjedde på slutten i forrige bok. Denne bok to synes jeg kom enda mer innpå livet i en verden der alt har gått galt. Du blir kastet inn i en verden uten strøm, uten nett, uten regler. Det høres skudd i gatene, matvarebutikkene er tomme. Du er i fare hele tiden. Mat er ikke selvsagt.  Å drepe er ikke lenger et valg. Dusj, do, rent vann er kun luksus. Og som Marlen til stadighet minner oss på gjennom boken. Det skal bli verre.

Boka er på 285 sider og gitt ut av Cappelen Damm. Du finner den også som ebok i eBokBib

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar