Søk i denne bloggen

tirsdag 10. mai 2016

Byen bak muren av Ryan Graudin

«Byen bak murene. En oppskrift hvor menneskehetens mørkeste ingredienser – tyver, horer, mordere, morfinister- var knadd sammen på femogtjue mål. Helvete på jord, kalte han det. Et sted selv sollyset holdt seg unna for ikke å bli tilgriset

Velkommen til Byen bak murene. Den vil sluke deg hel og spytte deg ut i deler. I et gammelt festningsanlegg har en slum fått vokse fram, her står bygningene så tett at solstrålene ikke når ned til gatene. Du kan gå et helt liv der nede uten å se himmelen. Her inne gjelder ingen lover utenom den sterkeste sin rett. Her inne er livet ofte kort og vondt. Dette er historien til tre innbyggere der:
Hun hopper.
Magen presses høyt, høyt, høyt opp i halsen på meg. Jeg kaver og klorer mot luft som er like tom som buken. Regndråpene funkler som stjerner i lyset fra vinduene. Det ser nesten ut som de står stille. Men de faller sammen med meg."
Jin har et mål i livet sitt, å finne igjen søsteren sin. Jin kom til byen bak muren for å finne sin søster som ble solgt av deres forfyllede far. To år er gått, for byen er hun bare en av mange gategutter, men hun leter fremdeles, horehus etter horehus, uten resultat. Hun holder seg for seg selv, kun katten Tsjma, oppkalt etter lyden katter lager når de nyser, slipper hun nær seg. Så havner hun i klammeri med Kuen, den største og skumleste av gateguttene og gjengen hans.
Jeg har sett døde mennesker. Jeg vet hvordan de gjør noe med en, hvordan de får innvollene til å vrenge seg ved å være så tause. Så ikke-levende.”
Dai sliter med mørke og vonde hemmeligheter. Han er en tragisk skikkelse som prøver intens å gjøre noe godt igjen. I 730 dager har han lett etter en måte å gjøre det godt igjen, etter en måte for å forlate Byen bak murene. Han har telt ned dagene og nå har han 18 igjen.
«Jeg lukker øynene, prøver å ikke se på jenta som ligger på gulvet som en ødelagt dukke. Prøver å ikke tenke på ordene mesteren sa den natten for så lenge siden. De strekker seg gjennom tiden, binder meg som rep: Du kan ikke flykte»
Mei Yee er skjønn, skjør og solgt til prostitusjon av faren. Hun sitter fanget i sitt bur, inn slippes kun de som betaler. Hennes fangevoktere er nådeløse og fluktforsøk straffes med en skjebne verre enn døden. De andre jentene sier at alt fra livet før må glemmes. En kveld sitter en ukjent gutt i vinduskarmen hennes med farlige spørsmål. Men han skremmer henne ikke, han tenner noe i henne hun hadde glemt.

Brødre og søstre. En løper. En leter. En lengter. En ligger. Det er 18 dager igjen.
Velkommen til Byen bak muren

Denne boka gir deg minner for livet. Den gir deg nydelige skildringer, for så i neste øyeblikk få deg til å sitre av spenning, for så ville lukke øynene for livets grusomheter. Det er mange store følelser her. Du vil ikke glemme byen, men byen vil glemme deg. 

 Dette kunne vært sant. Kowloon, inspirasjonen til Byen bak murene kan du lese om her: https://en.wikipedia.org/wiki/Kowloon_Walled_City

Boka er på 336 sider og gitt ut av CappelenDamm. Du finner den også som ebok i eBokBib

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar