Søk i denne bloggen

torsdag 26. mai 2016

Ryktet av Ingeborg Arvola

For en bok!  Den er full av kvasse korte setninger som ustoppelig og nådeløst kutter ut denne historien om hvor vondt rykter kan gjøre.

Historien begynner på klubben, gutter og jenter fra mange ungdomsskoler i Tromsø samles der. Nika er der med sine to kompiser, Gøy og Jon. De holder seg for seg selv som alltid. De ser tre jenter danse på bordet, tre jenter som er vant med at alle gjør som de tre vil. Nika kjenner dem ikke. Men det skal fort forandre seg. En gutt, Tarjei, blir nysgjerrig på henne denne kvelden, hun blir stresset, det hele ender med en kort omfavnelse på bussen, så er han vekk. Lite vet Nika hva hun har i vente.

For da Nika våkner dagen etter er det krig. På den ene siden står hun. På den andre siden står de tre jentene, Anette K, Anette P og Helena, fra kvelden før. Tarjei er nemlig typen til Anette K., og hun gir seg ikke uten kamp. Den ene meldingen verre enn den andre plinger inn på mobilen. På nettet spys det ut løgn og faenskap. I gangene på skolen summer ryktene. En prat med en ukjent gutt er blitt til at hun har lagt langflat etter ham. En klem er blitt til suging i bussdøra. Annette K. og vennene beskriver til minste detalj om hva som skal skje med Nika. Denne krigen blir stygg.
Du er død, bitch.
Du skal blø.
Vi skal få deg til å angre.
Se deg i speilet, hore, for dette er siste dagen
du kommer til å være pen.
Nika er en outsider og har to kompiser som er kompiser uansett. Ord kan skremme henne, slag og spark vil skade henne, men hun vil overleve. Det er det annerledes med moren og broren hennes. Broren har et sinne så voldsomt at en annen gutt nå sitter lenket til rullestol for livet på grunn av det og moren er som spindelvev, hun kan glitre, hun kan rakne. De to må for alt i verden ikke få vite om dette! Nika må ta denne støyten alene.

Brutalt. Nådeløst. Skremmende. Vondt. Så stygge kan vi være mot hverandre. Se hva mobbing, hva trusler og vold kan gjøre med folk.

Boken er gitt ut av Mangschou forlag og er på 149 lettleste sider. Den er i serien
Skumring, det er intense bøker som er lette å lese. Tidligere bøker i serien

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

3 kommentarer:

  1. Hva type sjanger er boken?

    SvarSlett
  2. Hei. Dette er en roman, som er en sjanger. (Les mer på Store norske leksikon: https://snl.no/roman). Om det skal snevres mer inn kan det kalles spenningslitteratur.

    SvarSlett
  3. innholder denne noen sammenligninger? den gjør vell ikke det siden jeg fant ikke

    SvarSlett