Søk i denne bloggen

onsdag 25. mai 2016

Fangarmer av Tore Aurstad

Den eldste og sterkeste følelsen menneskeheten kjenner til er frykt, og den eldste og sterkeste formen for frykt er frykten for det ukjente.”
- H.P. Lovecraft

Har du noen gang ligget i mørket, sett opp på stjernehimmelen og tenkt på hvor liten du er og hvor uendelig stort universet er? Eller bare ligget i senga og prøvd å forstå uendeligheten? Har du svømt over dypt vann, kikket ned og følt noe stort var på vei opp?

Kjente du redsel da er denne boka for deg. Disse følelsene var det nemlig H.P. Lovecraft tok tak i da han skrev det som vi i dag kaller Cthulhu-mythosfortellingene på 1920 og -30 tallet. Han prøvde ikke å skremme deg med skumle ting i mørket, han brukte selve mørket til å skremme! Uhyggen i det er å innse hvor små vi er og hvor uendelig stotr mørket rundt oss er. Det var kanskje denne følelsen som for lenge siden drev våre forfedre til å fortelle historier, til å skape helter? Det var et forsøk på å skape litt lys i mørket?

I en av Lovecraft sine mest kjente fortellinger, “The Call of Cthulhu” (1928) blir en norsk sjømann blir funnet som eneste overlevende av en grusom opplevelse. I denne boka, «Fangarmer», ender sjømannen opp i Oslo. Dette er historien til Amund Nordfjord og hvordan normal nysgjerrighet ender opp med grusom galskap!

Kom inn, var det som en stemme hviska i hodet mitt. Kom og møt skjebnen. Kom og omfavn galskapen
Historien begynner med rare drømmer som plager mennesker over hele jorden. Blant dem er Elise, Amund sin søster, som blir nesten gal av sine drømmevisjoner av en øy alt er galt, hvor med heslige skikkelser bor, buktende, kveilende med tentakler og vinger. Så får de en merkelig nabo i bygården de bor i, en nabo plaget av enda merkeligere besøk. Snart er søsknene involvert i forferdelige hemmeligheter de skulle ønske de aldri hadde hørt om. Du får gjennom Amund og Elise sine opplevelser et glimt inn bak sløret på en verden de skulle ønske de kunne glemme.

Opplev 1920-tallet i Oslo, i London og på en hvalfangerskute retning Sørpolen. Jo lengre sør, jo mer skjer før alt til slutt når en gigantisk konklusjon! Slåsskamper, skyting, båtforfølgelse og grusomme monstre. Dette er Lovecraft for et nytt årtusen. Mer handling og mer håp. Boka er fin inngangsport for ungdom som er nysgjerrige på Cthulhu-mythoset, en verden der marerittet venter.
It is not dead which can eternal lie. And with strange aeons even death may die
Boka er gitt ut av CappelenDamm, den er på 286 sider og finnes også som ebok i

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

PS! Det er gitt ut flere av Lovecrafts sine fortellingene på norsk. Og den norske forfatteren Øyvind Myhre skrev historier i Cthulhu-mythoset i «Mørket over Dunwich» Les også Kim Holm sin fantastiske tegneserieversjon av Pickmans model: https://archive.org/details/PickmansModel

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar