Søk i denne bloggen

onsdag 29. juni 2016

Oppdraget av Allen Zadoff

Bok 2 om Boy Nobody

17 år gamle Boy Nobody er en ny person for hvert oppdrag han får. Nytt navn, en ny bakgrunnshistorie og en ny familie. Han er en hemmelig agent for en hemmelig organisasjon ute på et hemmelig oppdrag. Men hvordan kan han finne sannheten når alt han kjenner er løgn?

Vi er i dagens USA, der det finnes en organisasjon kalt Programmet som jobber i det skjulte mot USA sine fiender. Det er i alle fall det de sier til sine agenter som alle er ungdommer. Det er bare gått uker siden forrige oppdrag for Boy Nobody, det oppdraget kan du lese om i bok 1. Når denne boken begynner har han har gått i skjul fra alle, selv Mor og Far i Programmet. Det som skjedde i New York plager ham sterkt. Men han kan ikke gjemme seg, han blir dratt inn igjen og denne gang er oppdraget å fullføre et oppdrag der en annen i Programmet feilet. Målet hans er en tidligere amerikansk offiser, Eugene Moore, som ikke stoler på myndighetene og har laget en treningsleir for ungdom, Camp Liberty. Motstandere mener han skaper en hær, tilhengerne sier han tar fornuftige forhåndsregler. Har du først kommet inn i Camp Liberty er det umulig å få sendt beskjeder ut, så oppdraget til Boy Nobody er å ta livet av Moore på et rekrutteringsmøte. Men ting går ikke etter planen, vår helt havner i leiren, og her er det enda flere ting som ikke går etter planen. Boy Nobody blir tvunget til å finne ut mer om seg selv enn han er komfortabel med.

Blir du lett revet med er handlingen her så heseblesende at du ikke stopper opp og tenker. Er du analytisk, som hovedpersonen, så er det ikke alt som henger sammen. Dette er utmerket underholdning med en klassisk helt som sjarmere alle damene og nedkjemper alle fiender. Hvem ville ikke vært i hans sko?

Boka gitt ut av Schibsted, den er på 410 sider og finnes også som ebok i eBokBib.

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

tirsdag 21. juni 2016

Steinvokteren av Kazu Kibuishi

Denne historien begynner midvinters, med en bil og en familie på fire som er sent ute. En ulykke skjer, to år går og vi møter på nytt bilen med familien, nå bare tre. 

Familien Hayes skal begynne på nytt. De har solgt sitt gamle hus i byen og skal flytte  inn i et gammelt hus på landet som har tilhørt en forsvunnet oldefar. Det hele begynner stille og rolig. Huset de har overtatt er nedslitt og det gjenstår mye arbeid. Men gamle hus har alltid hemmeligheter og det hele blir mer spennende da de oppdager arbeidsrommet til oldefaren. Der inne kommer de første tegn på at dette ikke er et vanlig hus, og at oldefaren ikke var en vanlig mann. Noe blir vekket der inne og den følgende natten snus livene deres opp ned.

Det er etterhvert mye rart som dukker opp, noe fælt og noe mystisk. Dette er en slik historie som gjør meg nysgjerrig. Den er som klesskapet, som plattform 9 ¾, som kaninhullet, en vei inn i ny, ukjent verden hvor eventyr venter!

Det er en god rytme i denne fortellingen. Jeg liker det at av og til får tegningene fortelle hele historien uten tekst. Jeg liker at noen sider setter stemningen så godt at jeg blir sittende å nyte dem, mens andre sider er så spennende at de flyr forbi.

«Steinvokteren» er den første bok i serien Amuletten / The Amulet. Til nå har fem bøker kommet ut på norsk, sju bøker på engelsk og hele serien skal bli på ni bøker.
Tegneserien er gitt ut av Fontini forlag og er på 185 sider. Se selv hvor flott den er her:

http://issuu.com/fontiniforlag/docs/amuletten1issuu?e=0/10418378
 


Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

fredag 17. juni 2016

Tuvas tre triste

Jeg er ei 14 år gammel jente som heter Tuva Ingvarsdóttir og har denne uken jobbet på biblioteket. Jeg går i niende klasse på Gjesdal ungdomsskole hvor vi har hatt arbeidsuke denne uken. Her er mine tre favorittbøker.

Eleanor & Park- Rainbow Rowell
En kjærlighetsroman
Eleanor er ei jente som lever et vanskelig liv med en voldelig stefar i huset. Hun ser ingenting positivt i livet før hun møter Park. En litt uvanlig kjærlighetshistorie, som man får sett fra begge hovedpersonene. Jeg likte karakterene i denne boka, og at de hadde fått et særpreg ved seg. Forfatteren skriver med mye humor, og med mange livlige sammenligninger som setter bilder på handlingene.









Før jeg faller- Lauren Oliver  

Ung livet
Samantha Kingston er ei populær jente som har alt. Klokka 00.42, fredag 12. februar er livet hennes slutt. Eller er det? Hun våkner og innser at hun har fått sju sjanser til å rette opp i en tragisk feil. For hver gang forstår hun mer og mer, og blir klokere og klokere.
Jeg likte denne boka fordi den var annerledes enn de andre kjærlighets bøkene jeg har lest. Boka er spennende fra første side, og vanskelig å legge fra seg.






Tims Tragedie- Elizabeth Laban

En kjærlighetsroman
Duncan skal begynne på internatskolen Irving hvor det er en tradisjon at de som gir ifra seg rommet legger igjen en liten «skatt» til den som skal ta over. Duncans «skatt» er en stabel med CD-er, som viser seg å være fylt med stemmen til Tim Macbeth og hans tragedie.
Noe jeg likte med denne boka var at vi høre to historier; historien om Duncan som akkurat har begynt på Irving skole og kjærlighetstragedien til Tim som Duncan ufrivillig ble innblandet i.









torsdag 9. juni 2016

Markspist måne av Sally Gardner

Dystopi. En beskrivelse av et samfunn der det ikke er godt.
Dyster. Mørk, trist, alvorlig.
Dysleksi: En måte å se gjennom løgnene
"Når man er dårlig til å skrive og lese, blir man en kløpper til å høre ord"
Disse ordene er ikke i slekt, men de kunne vært det. Samfunn som blir beskrevet i dystopier er som regel dystre og dette er ikke noe unntak. Dystopier er historier om samfunn som heldigvis ikke eksisterer. Samfunn som overvåket alle og forteller dem hva de skal vite. Samfunn der unge fra forskjellige distrikt må sloss mot hverandre, samfunn uten fri vilje, men der den du er født som avgjør hvem du er og hva du skal gjøre og samfunn der kjærlighet er ansett som en sykdom.

Denne boka foregår i en annen fortid enn vår, et slags 50-tall som heldigvis aldri ble. Her ble kriger tapt, ting gikk galt og nå hersker Moderlandet over store deler av verden. De har ikke skapt et godt samfunn, de er flinkere å spre løgner. I et bortgjemt hjørne i en glemt del av moderlandet bor Standish Treadwell med sin bestefar i sone 7. Det er et sted folk forsvinner til, ikke reiser fra. Et sted der tysterne og angiverne er de som har det godt. Forsvinner du her fra forsvinner du for godt, som foreldrene til Standish. Han ble igjen på skolen, til tross for forskjellig farge på øynene, til tross for han ikke kan lese i en alder av 15 år. Moderlandet er nå mest opptatt med å vise resten av den frie verden sin overlegenhet. Det skal det gjøre ved å lande på månen. Denne historien er for det meste om de siste ukene før månelandingen.

Det er en stor hemmelighet som ikke jeg skal røpe. Det blir av og til fryktelig spennende, av og til bare fryktelig. Det blir vondt, hardt og brutalt. De få øyeblikkene med godhet som finnes her er nydelige. De overrasker og rører dypt. Dette er også en historie om det siste utfallet. Den siste desperate handling. En historie om å gi alt.

Denne boka er mer “1984” enn “Hunger games”. Om du har lest begge forstår du det, om ikke: Jeg leste “1984”, boka som skapte uttrykket “Storebror ser deg”, altfor ung. Og det som virkelig traff meg i boka var urettferdigheten. I de aller fleste historier for barn og unge går det godt og hovedpersonene i bøkene er viktige, de betyr noe for noen. “1984” tok vekk den troen. Det er en realistisk dystopi dette, en sånn verden som du ikke får vite alt som har skjedd, men får en smak av livet under jernhælen.

Boken er illustrert på mange av sidene. Groteske i svart/hvitt med spyfluer, larver og rotter. Tegningene blir nesten som dem i en flippebok. De minner deg hele tiden om at dette er et råttent samfunn.


Boka er inndelt i hundre kapittel fordelt på 277 sider, men her er mye luft og god plass til bokstaver og tegninger. Boka er gitt ut av Vigmostad og Bjørke. Den finnes også som ebok i eBokBib.

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek