Søk i denne bloggen

fredag 21. oktober 2016

Slagside av Heidi Sævareid

Det sies at du skal bøye deg som gresset for vinden, ikke stå stiv som trær til du knekker. Vilde er en som ikke bøyer seg.

Denne boka kan leses som en kamp. Kampen begynner rolig for Vilde. Noen slag komme inn i første runde, vonde minner, savn, små nederlag i hverdagen. I andre runde blir mer intenst da den uberegnelige Fiona dukker opp og setter i gang skremmende følelser og vekker flere vonde minner. I tredje runde skal det roe seg når kjæresten Markus kommer på besøk, men slagene sitter i kroppen og hodet er ørt. Ingenting fungerer ikke, forsvaret sitter ikke, angrepene treffer ikke og til slutt hagler slagene over Vilde. Hun står imot, står imot, står imot til det blir rødt, så svart. Kampen er over. Boka er over, og du sitter igjen måpende.

Vilde er ei jente som har tatt et friår etter videregående. Hun befinner seg i Bristol, England. Her jobber hun på kafe på dagtid og prøver å få seg sosialt nettverk på fritiden.
Hjemme i Norge er Markus og mange vonde minner fra kjæresten hun hadde før ham, Karoline. Vilde har for mange tanker, for mange minner, stiller for høye krav og har for mye uro i seg. Det er som hun konstant er beredt. Best mener hun at hun har det på trening der hun trener Krav Maga, en kampsport satt sammen av mange stiler for å simulere realistisk nærkamp. Hun liker å angripe bedre enn å forsvare seg, hun vil ikke være offeret! Men det er alltid noen sterkere, både i kropp og sinn.

Styrke kan bli til en svakhet, svakhet kan snus til en styrke. I 2016 kan du ikke bruke fysisk makt for å få viljen din, da reagerer samfunnet. Men det å være sterk er noe vi beundrer i en person. Det å få brukt styrken sin, få ut oppsamlet energi i kappestrid mellom likemenn kan i rett sammenheng være fantastisk. Som jeg opplevde da jeg så American Hardcore, en film om amerikansk punk og hardcore og opplevde denne positive aggresjonen mellom musikken og publikumet. Men vold der balansen er skjev, der en sterk tvinger en svakere, da er det overgrep, da er det vondt. Det er ikke mange som vil være den som tvinger, men enda færre vil være den som blir tvungen

Dette er en bok for deg som likte #Alfahann og vil prøve deg på en mer voksen bok. Den har noe av det samme mørket i hovedpersonen, den samme åpne slutten og mange av de samme tankene. Jeg liker så godt de folka Sævareid skriver om, Vilde, Fiona, Markus, det er disse som gjør boka så bra. De føles virkelige, ikke bare karakterer som eksisterer for at historien skal fortelles. Men husk, som i virkeligheten, ikke alle snakker sant. Vilde er en hovedperson du tror du kjenner, men se hva hun gjør, ikke bare hva hun sier.

Slagside kom til meg i en bokpakke fra Gyldendal, den er på 267 sider. Den finnes også som ebok i eBokBib

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar