Søk i denne bloggen

onsdag 21. desember 2016

Med på leken av Von Hirsch

Voldtekt er å ha seksuell omgang med noen uten deres frivillige samtykke. Dersom «samtykke» er vanskelig å forstå, se denne videoen «Tea and consent» (Te og samtykke) for en god forklaring:


Første del av boka er som en dokumentar med korte glimt av det som har skjedd. Det begynner med en voldtekt, med at Amalie sovner døddrukken og utspydd på et nachspiel i en fremmed leilighet bare for å våkne av en vag bekjent som stikker pikken i henne.
Det fortsetter med hva et overgrep gjør med en person. Hvordan det forandre deg, tankene dine, kroppen din, ditt sosiale liv, ditt kjærlighetsliv og sexliv. At selv ikke verdens beste kjæreste kan hjelpe. At dine flotte foreldre kommer til kort. At din beste venninne kan svikte. At samfunnet ikke gir deg rettferdighet.  
Det er scener fra et liv som går i oppløsning. Det er en ung jente som kollapser, samfunnet som holder henne ned og de rundt som prøver å få henne på beina. Du får alle hennes mørke tankene og alle hennes nederlag. Første del er som korte glimt av et mareritt.

Gamle-Amalie så på alt gjennom rosenrøde brilleglass. Hun var evig optimist og trodde verden var et relativt vakker, rettferdig og forutsigbar sted. Hun ble utnyttet.
Offer-Amalie så på verden gjennom sotede brilleglass, sånne man bruker når det er solformørkelse. Hun var deprimert, og følte seg så verdiløs og forferdelig at livet ikke betydde en dritt. Hun mistet taket.
Den nye Amalie har blankpolerte brilleglass.”

Andre del er en fortelling om å reise seg, om å ta livet tilbake. Det handler om hevn, om å våge og tenke på en framtid, om å gripe nåtiden og at livet skjer mens du legger planer. Amalie kan aldri bli den hun var før overgrepet, hvem hun skal bli kommer kun an på henne. Hun er skuffet, sint og forvirret over samfunnet. Hvor går veien videre for Amalie? 
Søker hun hevn? Vil hevn over han som forgrep og de rundt som sviktet gjøre at hun kan bli hel igjen?
Søker hun innsikt? Dersom hun forstår hvorfor det skjedde og hvordan hun kom hit, kan hun da akseptere det og gå videre?
Hun søker kunnskap på nettet og på biblioteket. I universitetsbiblioteket treffer hun en dame kalt Simone de Beauvoir som skrev og tenkte mye om kvinner, menn og samfunn. Hun blir kjent med naboen i leiligheten under og får vite hvordan livet var for unge damer i gamle dager. Hun snakker med sin mor og lærer om sin nære historie. På UiO treffer hun dessuten en medstudent som hun kan teste sin nyvunne kunnskap på. Amalie våkner og ser samfunnet som det er, skapt av mannen og for mannen. Hva velger hun, hevn eller aksept?

Du trenger ikke være enig med alt som står her, enhver sak har flere sider, men gå den ekstra runden med deg og les denne boka, for “Med på leken” får deg til å tenke. Tenke på dine holdninger til det annet kjønn. Tenke på hvordan samfunnet gjør forskjell på menn og kvinner. Tenke på om det er greit. Kanskje vil du tenke annerledes neste gang du leser om en voldtekt.
Setter du kjønnsdiskriminering helt på spissen handler det om å ignorere den samlede tankekraft, fantasi og yteevne til halvparten av alle mennesker i verden kun fordi de er hunkjønn. Satt på spissen er denne ideen er absurd.   

Unge menn. Les denne for å kanskje forstå andre litt bedre.
Unge damer: Les dette for å få øynene opp for verden.
Voksne. Les dette for et annet blikk på det samfunn vi har bygget og bygger.

“Med på leken” kom til meg i en bokpakke fra Gyldendal, den er på 405 sider. Den finnes også som ebok i ebokbib.

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar