Søk i denne bloggen

tirsdag 31. januar 2017

Lett lykkelig av Linn T. Sunne

Lett leselig

Store følelser er vanlig blant ungdom. Det skal ikke mye til før du er i himmelen, men litt motgang, og det går rett til helvete. Musikk, film, spill og bøker har ofte disse store følelsene. Det er ikke bare trist, det er dypt tragisk, du er ikke bare forelsket, du svever på skyene. Men humor, også vanlig blant ungdom, er ikke så vanlig i bøker. De inneholder ofte et alvor som kan skremme vekkfolk som heller lar Netflix spille av en episode enn å lese noe. Her er en bok for dem.

Ville du dratt på Stavkirke-safari med din mor? Nei? Ikke Milla heller. Hun skulle egentlig til Toscana til en venninne, men pengemangel stoppet de planene. Så bestemte moren de to skulle pusse opp leiligheten istedenfor, en slik mor-datter ting. Men det legges på is da moren får skilsmissepapirene i posten. Det var ikke hun som ville skilles. Så er hun spontan vil på roadtrip, Milla har ikke noe valg og må bli med

De reiser med en Renault 9, en gammel, fransk bil som ikke kjent for pålitelighet og det går som det må gå, i en liten bygd med en stengt stavkirke konker bilen ut. Etter litt om og men får de plass på et nedlagt pensjonat. Nå kunne det blitt en bygdegrøsser, nedlagte pensjonat langt vekk fra folk fører gjerne til det. Men det eneste skumle her er at Milla må bli på en liten plass ute i gokk mens mobilen fylles med lekre bilder fra venninnen i Toscana. Dette må være tidenes verste sommerferie! Så treffer hun HAN! Den store kjærligheten! Hun svever på rosa skyer og alt er perfekt en stakkers stund. Men en god kjærlighetsfortelling er ikke god uten litt motgang. Ikke alt går sånn som det skal, historien om Milla og Simen blir den røde tråden i en fortelling som også inneholder en slektsfeide, et butikkoverfall, flere forelskelser, uventede besøk og ikke minst uventede vendinger. Mye blir sagt med få ord. Det blir spenningen til siste side om det til slutt blir Milla og Simen

Boken har noen svart/hvitt foto av stavkirker, bygder og Renaulter, noen SMSer, men mest vanlig skrift. Den er flott og lett skrevet om mange typer kjærlighet. Problemene som dukker opp er vanskelige, men ikke uoverkommelige. Som for eksempel Milla sier om venner:

“Jeg har ikke mange venner. Jeg er ikke utstøtt eller noe, blir ikke mobba og er ikke kjemperar. Tror jeg, da. Jeg er ikke uvenner med noen, men gode venner har jeg bare to av.

Det er som det er.
Humoren i boka er ikke en slik du slår deg på knærne av, mer av den typen du trekker på smilebåndet av, og det gjør du, mye.

“Lett lykkelig” er utgitt av Gyldendal, er på 155 sider og finnes også som ebok i ebokbib.

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar