Søk i denne bloggen

fredag 17. mars 2017

Cinder av Marissa Meyer

Når du anbefaler bøker til ungdom, så anbefaler de jammen bøker tilbake. Denne ble jeg tipset om for noen år siden. Denne er for Mariell.

Det skal bli en gang, om mange, mange år en ung jente kalt Linh Cinder i New Beijing. Hennes far vil dø når hun er liten og hun vil vokse opp med en slem stemor og to stesøstre. Hun vil bli behandlet som en tjener, satt til å reparere hver eneste dings som går i stykker, bli tvunget til å tjene penger for familien i en liten mekanikerbod på markedet. Så en dag vil hun få besøk i boden av den kjekke prinsen for Cinder sitt rykte som mekaniker har nådd langt og slik begynner dette eventyret.

Denne historien gjør en vri på eventyret om Askepott. Her sitter hun ikke ved peisen med aske i fjeset, men skrur androider med oljeflekker på kinnet. Det er en fantastisk ide! Og original omslaget med en mekanisk fot i en høyhælt ballsko er helt genialt. De tre første sidene og jeg så det hele for meg, Cyberpunk-Askepott i en dyster storby. Men så ble det aldri bra. Dette var en skikkelig kul ide utført helt middelmådig.

I denne verden finnes kyborger, mennesker med kunstige deler, og androider, menneskelignende roboter. På månen bor lunarene som kan styrke tankene dine, styrt av despoten Levana, Hele verden er truet av en grusom sykdom som ingen er trygg for, hverken fattig eller rik. Men fremtiden her er for lite eventyrlig og eventyret har for mange detaljer. De to særtrekkene fra eventyr og science-fiction slår hverandre i hel istedenfor å utfylle hverandre.

I en bok må det være en balanse mellom språk og handling. For mange beskrivelser og handlingen stopper opp, for få og du klarer ikke se for deg hva som skjer. Denne boka tenker jeg er som en pitch til en film. Dersom den blir godtatt får de noen til å tegne et bildemanus med illustrasjoner som skal vise deg alle kule fremtidstingene, hvordan folk ser ut og byen sin atmosfæren for ordene klarer det ikke:

Netthinnedisplayet var helt ute av kontroll og viste en kaotisk remse med uforståelige tegn”, Dette er noe du kan ha sett på film. Men Cinder har hatt implantater siden hun var 11 og vil gjenkjenne hva som skjer. Det kan være en oppbooting eller en systemsjekk. Det er i det hele tatt lite bra med å være kyborg. Cinder sine maskindeler gir henne ingen fordeler utover hun har et hulrom i leggen til verktøy. Chipen gir henne hodepine og får henne til å besvime og hun skammer seg konstant over den mekaniske foten?

Det er ingenting ekstra med språket i fortellingen, ingen elegante ord eller vittige setninger. Ingen skildringer som drar deg inn i verdenen, ei heller halsbrekkende handling som etterlater deg kortpustet. Litt eventyr, litt dyster fremtid og mye kjærlighet. Rett fram og lett å lese. Denne er for deg som likte Kiera Cass sine bøker, “The Selection”.

Boka er gitt ut av Vigmostad/Bjørke og den ble plukket fra bibliotekets bokhylle. Boka er på 409 sider. Dette er den første boka i Månekrøniken, den neste handler om Rødhette, kalt Scarlet.

Bjørn Veen

Gjesdal folkebibliotek

PS! Skal dette bli intergalaktisk, da bør det komme noen fra andre planeter enn jorda og dens måne, de er begge i samme solsystem og galakse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar