Søk i denne bloggen

onsdag 24. oktober 2018

Direkte rødt av André Vaaler

Alle har prøvd fotball en gang. Noen blir hekta og blir fotballspillere og fotballtilhengere, mens andre finner seg noe annet å gjøre. Blant de som er glad i fotball finnes mange meninger om fotball. Hvordan bli god å spille? Hva som gjør et godt lag? Hva som er fin fotball. Hva som er det beste laget? (Det er Liverpool, dersom du lurte)
Fotball er en balanse mellom felles innsats og den enkelte spiller sine ferdigheter:

1. Laget: Alle ledd må fungere i et fotballag. Bak må keeper må holde buret rent og forsvaret være grunnmuren resten av spillet skal bygges på. Midtbanen må jobbe, vinne ballen på midten, hjem for å forsvare og opp på sidene for å støtte angrepet. Fremme skal spissen jage mål, stresse forsvaret. Sammen vinner laget kamper

2. Fotballstjernene: De aller beste kan gjøre ting alle andre bare drømmer om med ballen. De som kommer ut av intet og skårer. De som går fra egen sekstenmeter gjennom hele motstanderlaget og setter ballen i mål, de som lurer inn frispark fra 20+ meter. De har hovedrollen og kan vinne en kamp alene.

Jeg liker best laget. Denne boka liker best fotballstjernen.

Jimmy Parkas er utvilsomt et stort fotballtalent, men det er heller ingen tvil om hans voldsomme temperamentet. Det fører til direkte rødt både på fotballbanen og på skolen. Boka har et veldig godt poeng, ting må fungere på utsiden av fotballbanen for at spillet på banen skal fungere og for Jimmy fungerer det ikke på utsiden av banen. Han bor i Fantebakken sammen med moren. Han sliter med temperamentet, hun sliter med noe annet. Ting er ikke på stell hjemme og skolen får han ikke til, han er stadig i tottene på lærerne. Men Jimmy har fotballen. Der har han sin beste kamerat, Mads, med seg på banen, og sin bestefar, Florian, med seg på sidelinjen. Mads serverer gode pasninger, bestefaren gode historier. Florian flyktet nemlig fra Ungarn som tenåring, og samtidig med Jimmy sin historie får du også bestefaren sin, han var også et ungt fotballtalent.
Klarer Jimmy Parkas ordne alle problemene for å føre laget sitt Grønnedal til seier over erkefienden, Stålfjell?

Fotballmessig er dette bra. Men problemene hjemme føles som en ettertanke, som noe forfatteren har funnet på noe for å gi Parkas utfordringer der. Ellers er kampene spennende, moralen fin og dette er en helt grei bok, særlig for fotballungdom som ikke har lest masse. Lett illustrert gjør denne er MYE bedre å velge enn den tynneste boka i biblioteket (som gjerne er den som blir valgt av mindre leseinspirerte fotballgutter og -jenter som MÅ lese en bok.)  

Boka er gitt ut på Cappelen Damm og er på 192 sider med mange illustrasjoner av Oscar Jansen

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

PS! Skal du trolle fotballfolk er det bare å si ordene «topping av laget» til engasjerte foreldre og se hva som skjer!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar