Søk i denne bloggen

fredag 14. desember 2018

Kjemiske hjerter av Krystal Sutherland

Det var et mørkt og stormfullt forhold …

Harry Page er 17 år, går siste år på high school og vet ingenting om kompliserte forhold før Grace Town hinker inn i klassen hans. Han har to bestevenner, lesbiske Lola og australske Murray, og er fornøyd med det. På hjemmefronten finnes en mye eldre søster som terroriserte skolen og to foreldre som enda er forelsket. Han har aldri vært forelsket, mer irritert seg over alt dramaet i venner sine forhold og beundret foreldrene sine “evige kjærlighet”. Men forelskelse er ikke noe du kan forberede deg på, og du kan aldri være klar for en person som Grace Town …

Harry treffer Grace igjen på rektors kontor da han forventer å bli tildelt rollen som redaktør for skoleavisen, en jobb han har jobbet lenge og hardt for. Men den tilbys Grace. En jente som akkurat har ankommet skolen, som kler seg i gutteklær, går med stokk og har tvilsom hygiene, ikke akkurat drømmedama, eller? Og hva vet hun om skriving? Når hun så på toppen av det hele avslår jobben og bare går, sprekker det for Harry! Han følger etter henne for å skjelle henne ut. Det går ikke som han trodde. Ikke i det hele tatt. Harry forelsker seg i Grace, han faller fullstendig for en jente han ikke kjenner, en jente med en mørk, mørk bakgrunn og et vanskelig liv. Det blir vakkert, og det blir vondt.

Det er amerikansk, og med det mener jeg store følelser, mye dramatikk og morsom dialog. Men det stikker ikke alltid så dypt. Jeg synes kanskje Harry sier det best på slutten når han kaller seg kun er en biperson i denne historien. For vi opplever kun Grace gjennom Harry, hun sier gang på gang at hun er ikke det han tror hun er, og dermed ikke den vi tror hun er. “Historier med lykkelig slutt er bare historier som ikke er slutt ennå”.


Noen forhold er så fulle av følelser, mange og kompliserte, at de blir ustabile. Noen forhold kan ikke vare selv på tross av at begge gjerne vil. Det er vondt når det ikke funker, jeg vet, jeg har prøvd og er glad vi gjorde et forsøk. Jeg kjenner så godt igjen den følelsen Harry har, du kan ikke ta et steg tilbake igjen etter det første kyss, du kan ikke stappe alle de store følelsene tilbake. Det er alt eller ingenting! Men det går godt, for tiden leger sår, du finner andre, bedre. Minnene har du, for selv om det er komplisert er det også noe du husker resten av livet. Det er bedre å ha elsket og tapt, enn aldri å ha elsket.

Boken er på 318 sider. Den er gitt ut av Gyldendal forlag. Den finnes også som ebok i eBokBib.

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar