Søk i denne bloggen

onsdag 13. februar 2019

Til ungdommen av Linn Skåber og Lisa Aisato

«Ungdommen nå for tiden foretrekker luksus, har dårlige manerer, fornekter autoritet, har ingen respekt for eldre mennesker, prater når de egentlig burde arbeide, motsier foreldrene sine og tyranniserer sine lærere»
- Sitatet tillegges Sokrates ca. 400 f. Kr.
Dette er en bok om ungdom og som ungdom inneholder den søtt og surt, lykke og sorg, humor og alvor i 31 forskjellige historier. Noen her har mistet noe, eller noen. Noen har fått seg noe, eller noen. De er frekke, sjarmerende, ærlige, trettien ungdommer som deler en liten, eller stor, del livet sitt med deg. Et vondt minne, en varm følelse, en nervøs stemning, de er innom hele følelsesspekteret.

Historiene, som er alt fra noen få linjer til flere sider, er alle illustrert med flotte, fargesprakende illustrasjoner av Lisa Aisato. Bildene utvider noen ganger tankene om det du leser mens andre ganger får de deg til å stoppe opp og bare nyte dem. De er pusterom i intense øyeblikk. For det er intenst å være ungdom.

Ungdomstiden leves på fullt volum, med fargefilter på max og alt skjer i dobbelt hastighet. Det er ikke litt mørkt, det er sorgsvart. Det er ikke bare ok+, det er superfantastisk utrolig med sukker på. Vi som er voksne skjønner ingenting, selv om vi har vært der, er vi der ikke nå. Du må leve i det nå for å forstå. Og du må selv finne ut av hvem du er, hvem du var og hvem du skal bli. Men husk at du kan spørre de rundt deg. De voksne om det livet du er på vei inn i, men også de som er yngre enn deg, ikke glem leken fra du var barn.

Boka er på 254 sider og utgitt av Pitch forlag. Boken er med i årets tXt-aksjon. https://txt.no/bokliste-for-txt-aksjonen-2019-20/

Bjørn Veen

Gjesdal folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar