Søk i denne bloggen

onsdag 27. mars 2019

Slepp meg av Kathrine Nedrejord

Anna går siste år på ungdomsskolen i Tana. Moren er samisk, faren tyrkisk, så hun ser eksotisk ut, men hun føler seg helt vanlig. Kanskje er hun litt mindre opprørsk enn ungdommer flest, Anna liker å lese, er flink på skolen og vil helst ikke stikke seg ut. Hun er helt motsatt av bestevenninnen Amanda som svært gjerne vil bli sett og hørt. Amanda har hatt mange kjærester, mens Anna er ikke så flink med gutter. Slik reagerer hun første gang hun treffer Samuel:

Det kommer en rar lyd ut av munnen min. En blanding av et hikst og et sukk, trur jeg, men det er ikke godt å si. Det kan hende jeg har funnet opp en ny lyd helt av meg sjøl.”

For alt forandrer seg når Anna treffer Samuel som nettopp har flyttet hit. Han går første år på videregående og Anna fatter ikke hvorfor han tar kontakt. Det gjør ikke Amanda heller, og hun legger ikke skjul på at hun tror det er noe muffens på gang: Hvem er vel interessert i gråe kjedelige Anna?
For det er ikke så rart Anna er uvant med gutter, det som regel Amanda som snakker med dem. Hun er alt Anna mener Anna ikke er, pen, hyggelig og interessant. Dette er Amanda ganske enig i og snakker ofte om hvor heldig Anna er som har Amanda. Så med slike venner - hva skal man med fiender:

Ja vel”, sier jeg og kikker ned på arket, håper ikke Amanda har skjønt at jeg ikke engang spurte mamma. Det kan godt hende jeg ikke hadde fått lov, men det vet jeg ikke. Jeg vet bare at en fest høres ut som et utvida storefri, hvor alle vil være med Amanda mens jeg må stå ved sida av og få det til å se ut som jeg ikke er upopulær.”

Med Samuel får Anna noe eget, og litt etter litt prøver hun å komme seg ut av skyggen til Amanda. Men det er ikke bare Anna som kommer fram i lyset, også alt Amanda og andre i klassen har sagt og gjort de siste årene. Hemmeligheter er vanskelig å holde …

Virkelig bra om vennskap, falske venner, kjærlighet, litt sex, baktaling og de mange små hemmeligheter vi alle har. Om hvor godt det er å bli sett, hvor vondt det er å bli oversett og hvor desperat vi trenger noen å kalle våre. En historie som føles som en bit av virkeligheten, det går opp og ned, og alt går ikke godt til slutt, men kanskje litt bedre?

Boka er gitt ut på Aschehoug forlag, den er på 206 sider. Du finner den som ebok i Ebokbib.
Boken er med i årets tXt-aksjon https://txt.no/bokliste-for-txt-aksjonen-2019-20/

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar