Søk i denne bloggen

tirsdag 12. mars 2019

Enkebyen - de bortførte av Thomas Enger

TL;DR: Det blir skikkelig spennende når Stella (16)  kommer fram til Enkebyen!

Thomas Enger skriver krim for voksne og skikkelig populære ungdomsbøker. Den første, Den onde arven, var en overnaturlig thriller, den andre, Killerinstinkt, et rettsdrama. Nå har han skrevet en ny bok, Enkebyen, satt i en fremtid der mye har gått galt.

Hvor vi er, er litt uvisst, men det er her i nord. Verden er ikke som nå. Vi er blitt for mange på planeten. Klimaet er ustabilt så store værforandringer har drevet folk på flukt. Dette har ført til flere kriger, i Stella sitt land har det vært en krig mot Storkoalisjonen og en annen om vann, kalt Vannkrigen. Det blir ikke fortalt så mye om hva som har skjedd, hovedpersonen nemlig vokst opp i en liten bygd kalt Gravdal og sett og hørt lite til verden utenfor. Hun har sett far og bror reise ut i krigen, og bare faren komme tilbake. Hun har sett moren reise ut på 14-dagers skift til Enkebyen og komme hjem mutt og stille. De stadige flommene har utarmet jorda og gjort det vanskelig å livnære seg i Gravdal.

Historien begynner dramatisk, demningen brister og en flom feier gjennom bygda. Den feier ikke bare med seg folk og hus, den feier med seg fremtiden der for mange, inkludert Stella og faren. De to, og mange andre overlevende etter flommen, legger ut på en strabasiøs ferd mot Enkebyen hvor de håper på en ny start. På ferden lærer Stella og de andre fort på den harde måten at verden utenfor har blitt nådeløs.

Fremme i Enkebyen lærer Stella mer om hvordan verden er blitt, men hun får også en hverdag som handler om mer enn å overleve. Hun får seg venninner, begynner på skole og hun får øynene opp for Cyto. Han er fra Gravdal, var i krigen med broren hennes og reddet henne fra farer flere ganger på veien hit. Hun innser at han er ganske kjekk og det oppstår varme følelser.

Enkebyen har fått navnet sitt etter sine Eternity-klinikker, på folkemunne kalt dødsfabrikkene. Her begår folk frivillig selvmord for å sørge for at familiene sine får et bedre liv. Det er et av mange tiltak for å få ned folketallet i verden, andre tiltak er sterilisering. Men ikke alle tiltak er frivillige. Venninnene Alhena og Cursa innvier Stella i en hemmelighet, kvinner blir bortført og drept i Enkebyen. Hvem står bak, og hvorfor? Sannheten vil ryste deg.

De to-tredje-delene av boka som foregår i Enkebyen er virkelig spennende. En storby omgitt av murer med store flyktningleirer utenfor. Den er konstant overvåket med soldater og droner og den skjuler en mørk hemmelighet. I denne delen er historien en god, god blanding av en ukjent verden og en vanlig hverdag. Men begynnelsen av boka er hverken nok annerledes til du blir nysgjerrig eller nok kjent til du kan leve deg inn i handlingen. Jeg tror mye ville gjort dersom det var en ekte norsk bygd med innbyggere med norske navn, slik som “I morgen er alt mørkt”. Men hold ut, når de kommer fram til Enkebyen blir det virkelig bra!

Boka er utgitt av Capitana og er på 319 sider. Den finnes også som ebok i AllbokEn av fem bøker nominert til årets Upris: https://uprisen.no/ Den er med i  leseaksjonen txt 2020: Drømmer: https://txt.no/bokene-i-txt-2020/ 

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar