Søk i denne bloggen

onsdag 3. juli 2019

Nagel av Sigbjørn Lilleeng

“Amuletten” og “Nordlys” har banet vei for en ny bølge av tegneserier. Det finnes mange kjekke serier å lese når du er ferdig med disse to seriene: “Poptropica”, “Zita”, “Hilda”, “Hilo”, nyutgivelsene av “Bone” og nå Nagel, første bok i FNRZ-serien.

I en mørk fremtid har en usikker fred lagt seg over en villere verden enn vår. Bare noen få store byer gjenstår av sivilisasjonen etter krigen mot skrømtene. I en av disse byene, Nordheim, begynner historien med Brage, Farah og Nagel. 
Farah er ny her, hun er kommet med en delegasjon fra byen Aradan. Brage er en einstøing og bråkmaker. Nagel er en helt, helt spesiell fyr og alltid i trøbbel. Brage har inngått en avtale med Nagel. Han redder Nagel når han er i trøbbel og han fikser ting som Brage har ødelagt. 
Så havner Nagel i mye mer trøbbel enn noen gang, og det på utsiden av Nordheim sine trygge murer. Brage og Farah reiser ut etter ham og oppdager akkurat hvor vill verden er blitt der ute. Dyr og planter ser ikke ut som de gjorde, ikke alle skrømtene er borte og en ny trussel venter. Er en ny krig uunngåelig? Hva eller hvem er den ukjente trusselen Fenris?  Og hva er egentlig Nagel?

Der “Nordlys” ser Disney-aktig ut, og “Amuletten” henter inspirasjon fra manga er FNRZ mer undergrunns-aktig i tegningene. Forlaget selv kaller den “underground comix for kids” Det gjør den absolutt røffere i kantene. Stilen kler den frodige, ville og farlig verdenen og fargene får virkelig fram at dette er en fremmed plass.

Jeg lot meg sjarmere av de to skrømtene på slutten, de minnet meg om rottenikkene i «Bone». Ikke alle monstre er like skumle. Fin blanding av alvor og humor, norske historier er flinke på det. Litt blod og gørr og vold, men ikke mer enn som må til. For lesere på ungdomsskolen og oppover.

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

Liker du denne kan du like disse tegneseriene:
The Wormworld saga: https://wormworldsaga.com/
Denne kan leses på nett, på flere språk, men ikke norsk.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar