Søk i denne bloggen

onsdag 28. august 2019

Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren

Verden er en scene, og alle menn og kvinner skuespillere
-          «Som dere vil ha det» av William Shakespeare

Scenen her er Norra Latin, en ærverdig videregående skole i Stockholm, kjent for sin dramalinje. Skuespillerne er to jenter som deler samme fødselsdag og en kjærlighet for teateret, men er ellers svært forskjellige.
Clea Borglund: Clea er allerede kjendis. Hun har vokst opp i Stockholm blant film- og teaterfolk. Hun har spilt i tv-serier, teaterstykker og filmer fra hun var liten jente. Hun kjenner de som betyr noe i bransjen og som sin mor klarer hun opptaksprøven lett og begynner selvsagt på Norra Latin.
Tamar Lominadze: Tamar elsket å opptre da hun vokste opp i Östersund. Etter hun så en oppsetning av «En midsommernatts drøm» i åttende klasse ble drømmen teateret. Hun jobbet knallhardt med skolen og ble kalt inn til opptaksprøven på Norra Latin. Men der, blant så mange flinke og vakre skuespillerspirer mistet hun motet. Desperat tryglet hun om hjelp med tankene sine, og fikk det. Men hvem var det og hva kreves tilbake?

Begge jentene spiller ulike roller på scenen, og av. Vi spiller alle ulike roller og bærer ulike masker etter hvem vi er med og hvor vi er. Du er ikke den samme med kjæresten som du er med moren din. Du oppfører deg annerledes når du sammen med venner som i et rom med ukjente. For:
Clea uten kjæreste er en god venn, Clea med kjæreste er en som alltid dilter etter. Spenningen ligger i luften nå som Tim Helander plutselig dukker opp. Han og Clea har alltid kjent hverandre, Tim fortalte spøkelseshistorier fra Norra Latin da de var små om Erling Jensen som drepte en lærer og forsvant. Når er det noe mer mellom dem, noe som sender gnister. Men det er mange rykter om Tim, er han en bad boy eller bare misforstått?
Tamar hjemme i Östersund var en som kunne snakke med alle, med gode venner og mange bekjente. Tamar på Norra Latin sitter alene og må ta til takke med dårlige venninner. Det hjelper heller ikke at hun blir hodestups forelsket i Clea. Og hvem hjalp henne på opptaksprøven? Hvor kom den stemmen fra? Og hva skjedde egentlig med Erling Jensen den skjebnesvangre aftenen på Norra Latin for så lenge siden?

Høsten kommer, og det blir mørkere

Denne boka er mange ting:
Et skoledrama: Hvordan er livet i en dramaklasse på Norra Latin. Intrigene, knivingen og å bli likt av yndlingslærerne og du lærer litt teaterhistorie.
Hverdagsliv: Om å havne i et dårlig forhold, om å flytte til en ny plass og om å oppleve ensomhet for første gang.
Kjendisliv: Hvordan livet til de berømte og vakre skuespillerne er. Festene, dopet, skuespillerlivet.
Overnaturlig skrekk: Det er noe i veggene på skolen, noe som ikke er av denne verden! Fortid og nåtid blander seg sammen til noe som er vanskelig å forstå og forklare i den vanlige verden.

Det hele begynner dramatisk med en jente sittende utenfor en bygning badet i blålys, noe har skjedd en vårnatt på Norra Latin! Så kommer hele historien. Den tar seg god tid, så om du elsker bli godt kjent med plasser og de ulike karakterene i bøkene vil du elske denne. Clea og Tamar bytter på å forteller, så det som skjer, og de det skjer med, kommer i ganske forskjellig lys alt etter hvem av dem som forteller. Skoleåret på Norra Latin blir alt annet enn vanlig!

«Nå stod jeg utenfor inngangen til Norra Latin, og følelsen av at alt ville gå til helvete var sterkere enn noen gang. For jeg kan kjenne at en kontrakt, som ennå henger skjult i stjernene, trer i kraft i kveld … Jeg hadde slått opp Romeos replikk som Clea nevnte da vi øvde. Den passe altfor godt

Boken er over 600 sider. For de som kan kunsten å nyte en god bok er det fantastisk å lese en bok som tar seg god tid, men det er også de som kunne elsket denne boken som faller fra når de ser tykkelsen er jeg redd. Kanskje du skal prøve ebok versjonen for ikke å bli avskrekket?
Det er litt spesielt at Tamara forteller sin historie i fortid, Clea i nåtid, men du bli vant med det.

Boka har jeg fått fra Kagge forlag. Takker og bukker. Den er på 617 sider og finnes også som ebok i Ebokbib.

Bjørn Veen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar