Søk i denne bloggen

torsdag 11. juni 2020

På vei mot toppen av Angie Thomas

Bri er født på feil side av byen. Fattigdom, dop, gjengoppgjør, her er vanskelig å få et godt liv. Som liten jente mistet hun faren, Lawless, rap-legenden, som stod foran sitt store gjennombrudd da han ble skutt ned og drept i et gjengoppgjør. Det har preget henne, og alle rundt henne: Moren til Bri havnet på kjøret, tanten ble gjengmedlem, Trey og Bri ble plassert hos besteforeldre og nå, år etterpå, prøver de fremdeles å få livet tilbake på rett kurs.  
  
Bri er ei jente med mange, store følelser: 
Glede: Musikk, ord, rytme og sang kan gjøre en drit hverdag fantastisk! I Ringen battles det, en ordduell hvor du både må overbevise publikum med egne ferdigheter med ord, men også gå i strupen på din motstander. Når ordene flyter og rimene seiler hun av sted på rytmer. 

Kjærlighet: Til moren, broren, til vennene Malik og Sonny, til tanten, til nabolaget, til hiphop. Det er mye kjærlighet her. Men Malik, er han noe mer enn en venn? Og hvorfor er hun blitt så interessert i irriterende Curtis Brinkley fra bussen? 

Sorg: Å vokse opp uten en far gjør livet vanskeligere ikke bare for Bri, men hele familien. For henne er det også sårt å ikke ha ham her når han er så lik henne. Hun vil ikke bli rapper på grunn av ham, men for hun er som ham. Hvordan kan hun unngå å ende opp som ham? 

Frykt: Moren forlot Bri da hun var fem, dumpet hun og broren hennes hos besteforeldrene og druknet sorgen sin med dop i åtte år. Det sitter i henne. Hun er redd moren skal begynne å bruke stoff igjen, hun sliter med å stole på henne, sliter med å stole på andre. Hvordan kan hun få tillit til moren? 

Sinne: Frykt fører til sinne, du kan ende opp med å såre andre, og det gjør Bri. Men temperamentet hennes kommer også fra at hun er smart og gjennomskuer urettferdighet. Bri har fått muligheten å gå på en bedre skole utenfor nabolaget sitt. Der ser hun at sikkerhetsvaktene på skolen hennes alltid velger ut fargede i sikkerhetssjekkene, at hvite jenter slipper unna med frekke kommentarer, mens hun blir sendt til rektor. Så en dag får hun nok! 

Men mange, store følelser, det er en oppskrift på drama, og dramatisk skal det bli! 
Moren drømmer om hun skal få seg en skikkelig utdannelse, Bri drømmer om å bli rapper. 
Når opptreden i Ringen tar av, når hennes problem med sikkerhetsvaktene eksploderer, klarer Bri holde hodet kaldt? 
  
Det var bra dette. Virkelig bra. Boken hadde meg fra den første battlen til Bri. Jøss! Det var en heftig duell! Fysisk, pyskisk intenst! Dette er aktuelt. Skremmende aktuelt. Les også The hate U give us av samme forfatter. 
  
Her er forfatteren gjør rappen fra åpningen: 

  
Forfatteren snakke om hvilken musikk hun er inspirert av: 

Gyldendal ga ut denne boka som er på 446 sider og den finnes også som e-bok på Allbok. Den er med i leseaksjonen txt 2020: Drømmer: https://txt.no/bokene-i-txt-2020/ 

Bjørn Veen 
Gjesdal folkebibliotek 
  
PS: Nysgjerrig på norsk Hip-Hop: Den første av, tre tegneserieromaner om norsk hiphop på nitti-tallet: https://ungdomsboka.blogspot.com/2012/06/drabant-av-yvind-holen-og-mikael.html  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar