Søk i denne bloggen

mandag 14. desember 2020

Dødens spill av Anne Elvedal

Kjenner du noen som forteller veldig spennende historier, men du er litt usikker på om det er sant? Har du hørt historier der så mye stemmer, at det lille som høres helt utrolig ut bare må være sant? Dette er en sånn fortelling, fortalt av en sånn forteller


Det er den varmeste sommeren siden 1991 i den lille bygda Hommelvik utenfor Trondheim. Sommerferien står for dør og Rebekka gleder seg til motorsykkeltur til Irland med faren sin. Men så raser alt sammen. Det begynner med at faren avlyser ferien, Rebekka stormer ut, fly forbannet. Det er siste gang hun snakker med faren, i levende live. Faren omkommer nemlig rett etterpå i en ulykke på Låven, en gammel låve der ungdom som ikke passer inn mekker på biler og motorsykler. Den ulykken, om det var en ulykke da, setter i gang hendelser som blir til en sommer Rebekka aldri vil glemme, om hun overlever den.

Hva fant faren ut om et uoppklart drap på Låven? Hvilke hemmeligheter har Hauk, en gutt som nærmeste ble adoptert av faren? Hvorfor fikk Rebekka aldri komme til Låven? Og hvem, eller hva, er det Rebekka kommer i kontakt med via åndebrettet hun fant på kontoret til faren?

Et tett bygdedrama som viser frem, en etter en, alle de hemmeligheter bygda bærer på. For alle har dem, fedre, mødre, tanter, søskenbarn, naboer, venner og ukjente, veldig pene gutter.  Alt blir fortalt av en jente, Rebekka, som bare kanskje kan stoles på. Hvor mye av det hun forteller er sant, og hvor mye foregår bare i hodet hennes? Krim, kjærlighet og en god dose mystikk i en brennhet sommer.

Jeg likte best usikkerheten i fortellingen. Hvem som er mistenkt skifter hele tiden. Hvor mye av det Rebekka finner ut om farens død finnes, og hvor mye finner hun på? Den gir et lite innblikk i psykisk helse, selv om utviskingen av virkelighet og fantasi gjør det hele litt grumsete. Også likte jeg godt at bilene ble beskrevet så bra, helt frem til merke og årstall!

Boka er gitt ut av Cappelen Damm, den er på 347 sider. Det er første bok i en planlagt trilogi. Biblioteket fikk den gjennom kulturrådets innkjøpsordningen for ny, norsk skjønnlitteratur for barn og unge. Det er en viktig kilde til bøker i norske folkebibliotek og skolebibliotek! Den finnes også som ebok i Allbok, også der gjennom innkjøpsordningen.

Bjørn Veen

Gjesdal folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar