Søk i denne bloggen

fredag 17. september 2021

Jente (17) ikke savnet av Camilla Sandmo

Hva er mest sant? Det du sier, eller det du gjør?

Beatrice oppdager at hun har en tante som har vært forsvunnet i 13 år. 
Hvorfor har aldri moren fortalt om lillesøsteren? 
Hvorfor har hun ikke blitt meldt savnet? 
Hva skjedde egentlig med henne?

Beatrice starter et søk. Hun leter opp folk som kjente tanten på sosiale medier for å finne ut mer. Det går ikke lenge før det dukker opp et lik …

Samtidig

13 år siden, åtte uker før forsvinningen, forteller Kristiane (17), ikke savnet enda, sin historie. En historie om å føle seg utenfor, om å vokse opp med en psykisk syk mor, om å miste en far. Det er lett å få sympati med Kristiane. Moren tror hun er forbannet, at alt vondt som skjer er Kristian sin skyld. Storesøsteren (Beatrice sin mor) har en liten datter (Beatrice), og har nok med sitt, og faren har tatt sitt eget liv. På skolen blir det hvisket bak ryggen hennes. Kristiane står ved stupet, hva skjer nå?

I annethvert kapittel avdekkes sannheten om Kristiane, lag for lag. I den ene historien finner Beatrice ut stadig mer om tanten gjennom å spørre folk som kjente henne. Den delen fortelles som en chat. I den andre historien blir vi bedre og bedre kjent med Kristiane som forteller om hva som skjedde de siste ukene, og hvorfor hun forsvant sporløst. Men hva er sannheten, det Kristiane forteller, eller det Beatrice finner ut? Det blir mørkt, det blir spennende, og det blir jammen overraskende.

Psykisk helse er viktig. Bøker er flinke på å vise innsiden av folk, og kan gi deg en forståelse for de som sliter. Men bøker er også det nærmeste du kommer å lese tanker. Ikke alle tenker glade tanker. Det var ganske heftig dette.

Denne boken er på 269 sider. Den er gitt ut av Vigmostad og Bjørke forlag. Den finnes også som ebokAllbok.

Bjørn Veen 

Gjesdal folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar