Søk i denne bloggen

onsdag 1. september 2021

Gutten i mørket av Harald Rosenløw Eeg

Krig kan få fram det beste i mennesket, og det verste. Det finnes mange historier fra andre verdenskrig som viser det. Denne boken forteller om hvordan krigen kan prege en ung gutt fra Oslo. Du får et glimt inn i hverdagen under krigen i Norge, du blir kjent med Oslo under okkupasjonen. For det er egentlig ikke så mye hverdag i et okkupert land, hovedperson Johan prøver å finne sin plass i et Norge i krig. Han bor i en leilighet i Oslo sammen med moren. Faren var sjømann, han er savnet og nok antatt druknet. Johan kjører budsykkel, han leverer ut dagligvarer rundt i byen. Det er han og Calle som knives om å få de beste turene, og Johan har en spesiell tur som betyr ekstra mye. Det er til et brunt hus med en vinterhage, der Emma bor. Det er noe mellom dem, kan det bli noe mer?

Så dukker en ukjent fyr opp i leiligheten deres, en mann i mørket med mange hemmeligheter, moren til Johan skjuler motstandsfolk. En bombe går av midt i Oslo, og tyskerne trapper opp jakten på gjerningsmennene. Johan dras inn i motstandsbevegelsens vanskelige verden.

Det finnes mange måter å beskrive krig på. Det kan være realistisk eller mer heltemodig. Dystert eller ærerikt.  Spenning, venting, sorg eller hard hverdag. Det er realistisk dette, krig tærer ikke bare fysisk, men også psykisk. Når Johan begynner sitt motstandsarbeid, får han kjenne på hvordan det er å ikke vite hvem han kan stole på. Hvem kan du stole på? I krig er det mange dramatiske situasjoner, og du vet aldri helt hvordan du vil reagere før du er i dem, eller etterpå. Det Johan opplever vil prege ham, det er det ingen tvil om, for boken er veldig god på vise menneskene, på hva krig gjør med dem.

Boken er på 189 sider og er gitt ut av Aschehoug. Den kan også lånes og leses som ebok på Allbok https://allbok.no/. Den er med i leseaksjonen txt 2021: Ut av skyggene.

Bjørn Veen

Gjesdal folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar