Søk i denne bloggen

onsdag 23. mars 2022

Tegneserier og fortellinger: Lysets vokter, Mørkalven, Under regnbuen, Dragens øye og Nordlys

Det finnes mange måter å fortelle en historie på. Du kan for eksempel bruke stemmen, du kan skrive, du kan tegne eller filme med mobilen, mulighetene er mange.

Når du forteller historien kan du bruke lang tid med mange detaljer, eller du kan bare ta med det viktigste.

Selve historien kan være planlagt fra begynnelse til slutt, sånn at alt og alle får en skikkelig slutt. Men du kan også bare begynne, og se hva som skjer.

Og fortellingen blir ikke en fortelling før noen har lest, hørt eller sett den. For den som opplever din fortelling, den bruker sine minner, opplevelser og tanker til å gjøre fortelling sin. Det gjør at noen fortellinger treffer, andre ikke. Det kan være hvor gammel du er, hva du har opplevd, hvordan du har det for tiden som bestemmer det.

Jeg er så heldig at jeg har fått mange fortellinger fra Egmont forlag i form av tegneserier. Det er en ny gullalder for tegneserier i Norge, og det leses og lånes mye. Men selv om alle historiene er tegneserier er måten historien fortelles på ikke nødvendigvis lik. Her er mine tanker om de jeg har fått:

Arkin, Lysets vokter 2: Håpet av H.P. Phoenix

I bok en møtte vi Arkin som hadde mistet moren og ikke fant sin plass i verden. Den ble avsluttet med nettopp det, et håp om en ny verden. Bok to åpner denne verden opp, den gir deg flere svar, men også flere spørsmål.

Jeg liker så enormt godt fargene i denne. De gløder, de skinner, de tilfører hele historien magi. Og det trenger den, for om denne tegneserien var et spill ville det vært i sjangeren «walking simulator». En katteskikkelse og Arkin går og går mens de kikker på ting, og tingene blir forklart. (Heldigvis avbrutt av en fabelaktig kampscene)

Sist syntes jeg tegningene ble litt trange. Denne gangen tenker jeg de blir litt ensomme. Det er mye bare katten og Arkin. Kanskje en ting i den nye verden katten skal si noe om, så går de videre de to.

Men de som liker denne måten å fortelle en historie elsker denne. Den lånes mye!

Mørkalven 1: Alene av Helen Kaldheim

Dette er historien om den siste mørkalven i verden. Når historien begynner, sitter han i en fangetransport på vei til et ukjent sted. Hva har skjedd? Vel det er det som fortelles i bok 1. Om oppveksten hans fram til han blir tatt til fange, samtidig blir du kjent denne verdenen. Mye bra her om hvordan det føles å føle seg utenfor, og om å se annerledes ut. Det er kule tegninger, i farger, og historien fortelles litt sånn slentrende og snublende. Tegneserien har denne underlige blandingen av alvor og tull som finnes i manga. Kanskje nettopp det er nøkkelen til suksessen: Fortellingen må ha mørke og alvorlige tema for å føles viktig, men det må være litt tull og barnslighet for at det skal være kjekt. Det kan jammen beskrive ungdommen og, en blanding av alvorlig voksen og lekende barn.

Og om måten å finne på etternavn til karakterene er genialt eller bare litt teit? Vel det kommer an på leseren. Språket er preget av at skaperen har lest mye engelsk.

Utdrag fra boken leses her: https://issuu.com/egmont1/docs/m_rkalven_-_utdrag_fra_boka

Under regnbuen av Emily Sørensen

Ideen til denne boken er veldig, veldig kul: En historie inspirert av hver av fargene i regnbuen. Så denne tegneserien er en samling noveller og ser helt nydelig ut. Hver av historiene er litt mer forglemmelige, men de har heldigvis litt tenner og klør, så det blir ikke for søtt.

 Dragens øye bok 2: Angrepet av Cha Sandmæl


I Bok 1 Forrådt møtte vi Kha som etter en dramatisk vending endte opp på overflaten, alene og magiløs. En ny venn, selv fordrevet av slekt på grunn av en stor hemmelighet, hjalp hen til å overleve. Men både Kha og Ranja har mektige fiender. Fiender som ikke gir seg med å fordrive, de må drepe! En fiende av en fiende blir gjerne en venn, og bok to er en lang kamp i et flott landskap. Med nye allierte blir det kjemping til lands og til vanns og i lufta med! Mye store følelser, noen overraskelser og en ny slutt på kanten av stupet.

 

Nordlys 5, del 1: portaltreet av Malin Falch

Det går mot slutten av denne serien. Bok 5 er delt i to, del 1 heter Portaltreet. Det spisser seg til, den avgjørende kampen er her. Fjellfolket sine hemmeligheter kommer fram , og det blir slag mellom vikinger og gjengen. Vikingene har et hemmelig våpen, så selv om Sonja har fått samlet alle sine, fra vidden, fra fangenskap og fra skogen, ser det veldig mørkt ut på slutten av første del. Siste og avsluttende del kommer i høst, gleder meg!

Her er tegningene høydepunktet. Stemningsfulle naturskildringer, flotte karakterer og sjarmerende dyr. Dramatiske scener og stille samtaler, det er en fin rytme i hvordan de flotte illustrasjonene tryller frem historien.

 Bjørn Veen

Gjesdal folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar