Søk i denne bloggen

onsdag 18. januar 2023

League av Nina Borge

Bok tre om gamere 
I første bok, Outlaster, handlet det om Adrian, sosial angst og CS:OG: 
http://ungdomsboka.blogspot.com/2021/05/outlaster-av-nina-borge.html 
I andre bok, Fumbler, var det om Emil, fattigdom og FIFA: 
https://ungdomsboka.blogspot.com/2022/01/fumbler-av-nina-borge.html 
I denne tredje bok, League, er hovedperson Jos, og det går i e-sport, utenforskap og League of Legends 
(Og det virker som gamerbøker følger trenden til fotballbøker og hestebøker, her er det også en del om kjærlighet.) 


Jos skal begynne på e-sportslinje
på videregående. Hun har siden sist kuttet
CS:GO og satser for fullt på League of legends. Hun gleder seg vilt til å gå på skole for å game, og har brukt hele sommeren til å bli god. Men i det siste spillet hennes før sommerferien er over blir hun igjen minnet på hvordan det er å være jente i gaming. Dette er grunnen til at Jos, som er døpt Josefine, aldri bruker hele navnet online. Den kvelden blir hun liggende å gruble: Hvordan vil det bli å være eneste jente i klassen? Klarer de andre gamere å se på henne som en av laget, eller vil hun der også først og fremst være jente? Svaret er dessverre nei. Lærer går rett på sak, første time settes det opp lag i LOL, det opprettes en turnering, og vinneren får sponsoravtale til Telia-ligaen. Et lag er aldri bedre enn sin dårligste spiller og en lagkaptein skal sette laget foran alt. Det går skeivt fra første stund, Jos blir stemplet, misforstått og dempet, og blir tvunget til å spille support, en rolle hun ikke kan, med championer hun ikke kjenner. Hvordan kan laget hennes vinne når de ikke klarer snakke sammen?
 
Det å bøye seg når presset blir for sterkt, uten å knekke, det er vanskelig. Det er vondt å måtte finne seg i urett for å passe inn. Men Jos har vært i stormen før. Kan hun klare å reise seg igjen og vise hva som bor i henne? 
 
Flott om gleden ved spill, tankevekkende om å være jente i guttemiljø, trist om press, interessant om e-sportmiljøet og forklarende om League of Legends (Jeg har ikke spilt LOL, eller andre MOBA-spill (eller Warcraft 3-modden Defense of the Ancients som startet det hele. Men jeg spilte Warcraft 1&2 til døde.) Det jeg har sett av spilling er vilt imponerende. Det er mye som skjer og det er imponerende av spillere å ha hele oversikten. 
 
Dette er rett-fram-bøker, de bruker alle kjente triks i historiefortelling, selv om jeg vet hva som kommer blir jeg fremdeles engasjert. Et nytt godt innblikk i spillverden. 
 
Boka er på 132 sider i Allbok, jeg leste den altså som e-bok, det fungerte helt greit, men gleder meg til å få den fysiske boka til biblioteket. https://allbok.no/ 
 
Bjørn Veen 
Gjesdal folkebibliotek 
 
Om temaet jenter og gaming fra Gamer.no: 
https://www.nrk.no/innlandet/lagde-jente-serveren-_gamergaels_-pa-discord-_-fikk-nesten-1000-medlemmer-pa-en-maned-1.16226113 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar