Søk i denne bloggen

fredag 20. januar 2023

Ordbok for overlevelse av Ingeborg Senneset

Tankelesing er en evne jeg ikke ville hatt. Det foregår mye rart inne i mitt hode, og jeg er sikker på jeg ikke er alene om det. Bøker er det nærmeste du kommer tankelesing, men det er tanker som er satt i system, som er blitt temmet før de leses av andre. Denne boka er skrevet nærmere ekte tanker, det gjør den villere enn noe du vanligvis leser.  

Tanker
kan være tunge, glade eller rare, men de fleste bare flyr forbi, hele tiden kommer det nye. Men for noen går de vonde tankene aldri vekk. De er alltid der, plager, tvinger, vrir og vender. I denne boka får du lese sånne tanker. Ingeborg Senneset har vært modige nok til å vise fram hvordan det er å leve med tvangstanker, å slite med spiseforstyrrelse, traumer og vonde opplevelser.
 Det er heftig dette, for her skrives det uten filter. 
  
Den er lett å lese, for den bruker alfabetet som en måte til å skrive ut alle tankene. Det gjør at du kan lese den litt sånn du vil, du kan slå opp på hvilken som helst bokstav og bare begynne å lese dersom du synes det høres interessant ut: "Æ” for ærlig “H” for hold ut, du trenger ikke begynne med “A” og slutte med “Å”.  
Den er tung å lese, for når du er igjennom hele alfabetet har du også lest Ingeborg Senneset sin historie, hennes mange kamper, nederlag og seire. For dette er en sterk personlig fortelling om et vanskelig liv. Det er nakent og rått om livet som psykiatrisk pasient, om hvor vanskelig det kan være å bare leve. Men det er også inspirerende om å ville noe mer, om å jobbe med problem, om å stå løpet ut. 

Dette er en bok jeg har satt på hyllen «Livsmestring» på Gjesdal ungdomsskole. Fra Udir sine sider: 
«Folkehelse og livsmestring som tverrfaglig tema i skolen skal gi elevene kompetanse som fremmer god psykisk og fysisk helse, og som gir muligheter til å ta ansvarlige livsvalg.  
Livsmestring dreier seg om å kunne forstå og å kunne påvirke faktorer som har betydning for mestring av eget liv. Temaet skal bidra til at elevene lærer å håndtere medgang og motgang, og personlige og praktiske utfordringer på en best mulig måte.» 

Bøkene på denne hylla kan brukes som verktøy (som Tankevirus-boka) eller historier som kan hjelpe, inspirere og trøste. Foreningen !Les laget denne listen over boktips: https://foreningenles.no/boktips-folkehelse-og-livsmestring 
Mange av bøkene på lista kan du se og høre meg eller Helene snakke om her:  
https://www.youtube.com/watch?v=KYVHAQyRs5Q&list=PLH9fPK-7Ap9V_jhm5I6hl4ET6H87GlSts

Boka er på 205 sider. Sidene er luftige og lettleste og her og der dukker noen stemningstegninger opp og gjør den enda “lettere” å lese. En bok som kan hjelpe noen med å forstå at de ikke er alene med tankene sine, og andre å forstå at det ikke bare er å ta seg sammen. 
 
Bjørn Veen 
Gjesdal folkebibliotek 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar