Søk i denne bloggen

mandag 16. januar 2023

#naken av Nina Rossingen

Sex. Det blir brukt enormt mye tid og krefter på det.  Å tenke på, håpe på, søke på, prøve på, se på og å gjøre. Følelsene som er innblandet, gode og vonde, er store: Lyst, skam, glede, frykt, nytelse og så mye mer. Dette er kanskje vår sterkeste drift, ønsket om å formere seg, og det knyttes til så mye mer i vår tid, som identitet, bekreftelse og underholdning.  

Med internett har mange fått sett så mye, mye mer enn de har opplevd. Og mange har sett så mye som ikke trengs ses. I bøker kan sex bli litt kleint, men der bruker du iallfall egen fantasi og erfaring, Fantasi, det å forestilles seg, er en viktig del av sex. Men det kan ikke beskrives helt ut med ord, bilder er ikke nok, heller ikke når de beveger seg og det er lyd. Sex må oppleves med alle sansene: Syn, lukt, smak, hørsel og berøring.

Det som er helt sikkert er at det er noe ganske annet å gjøre det enn å se eller lese om det. Å ligge med noe har lite med porno å gjøre. Det er bare kanskje om det blir flott den første gangen. Og det er sikkert at det ikke haster med å få gjort det. Når du er naken med noen er det veldig sårbart, det kan fort gå godt. Men dersom du er ruset, dersom du ikke kjenner personen skikkelig eller det er press inne i bildet kan det som skulle være noe fint fort kan bli dumt. 

#naken er historien om første gangen til Thea og Amund, begge 1. klasse vgs. For Thea så haster det, hun har en liste hun med ting hun skulle ha gjort før vgs., men punktet «å ligge med noen» er ikke krysset ut. Amund har, av en eller annen grunn, fått tilnavnet Don Juan (en kjent italiensk forfører). Dette er historien om deres første gang, og den er klein, flau og morsom. Og det kunne blitt med det, et keitet forsøk som kanskje kunne blitt til et nytt forsøk, med mindre press, mindre alkohol og mer samarbeid. Men noen har filmet dem, og det som er noe fint mellom to stykker blir et stort, svart hull når alle kan se det. 

Les denne for å se hvordan en seksuell debut ikke skal være. Les denne for å forstå kva bilder og videoer kan gjøre med andres sitt liv. Les den for å bli litt klokere. Husk, det å bli kjent med noen før du hopper til køys med dem er ganske lurt. 

Boken er på 219 sider. Den kan også leses på Allbok 
 
Bjørn Veen 
Gjesdal folkebibliotek 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar