Søk i denne bloggen

torsdag 22. februar 2018

Baksiden av Endre Lund Eriksen

Velkommen til en skremmende aktuell fremtid.

Dette skjer nå
Rommet privatiseres: Space X med Elon Musk i spissen sendte nettopp en Tesla i bane rundt sola.
Terrortragedier skjer stadig både fjernt og nært. Lastebiler pløyer inn i gågater. Bomber går av på togstasjoner. Det blir åpnet ild på skoler.
Overvåkning: Hvem vi er, hvor vi og hva vi gjør blir spydd ut på nett, det er bare for private firma eller regjeringer og samle inn alle opplysninger de vil.

Dette kan skje snart
- Det har vært et væpnet angrep på Stortinget som ga regjeringen utvidet rettigheter til overvåkning og Slottet har blitt angrepet av terrorister.
- Den første romturistreisen tilbys av Space Tourism. En heldig kan vinne en tur rundt månen og tilbake igjen.

Men “Månesafarien” gikk skeis og romskipet gikk tapt på baksiden av månen. Saken er nå glemt av mediene, måneder etter kontakten ble mistet med “Moon Explorer”, men Katrine husker den enda. For verdens første “vanlige” romturist var hennes far, og nå er han borte. Hun og moren har blitt tvunget å flytte til “en kommunal blokk i et område av byen som det var veldig eksotisk og spennende å besøke da vi ikke bodde her, men som er litt for bråkete og annerledes når man må bo her.” De har gått under jorden, både i den virkelige verden og på nett, for å slippe å bli konfrontert med farens forsvinning. Dette har ført til hun har fått kontakt med Julian, en norsk ungdom som bor i Australia. “Baksiden” er hennes fortelling til ham om hva som skjedde da hun fikk en epost fra baksida av månen.

Det å snakke med noen kun på nett gjør at du ikke alltid kan være sikker på hvem du snakker med. På godt og vondt. Det betyr på den ene siden at samtalen ikke påvirkes av hvem du snakker med, kun hva du snakker om. Men det betyr også at du ikke kan vite at den du snakker med er den han eller hun sier. På nettet kan du være hvem som helst. Kommer eposten virkelig fra hennes far? Hvem er egentlig Julian? Og hvor lett er det å få tilgang til en datamaskin og alt du gjør der?

Boken er skrevet som et dokument Katrine skriver der hun forteller historien etterhvert som den oppleves til Julian. Chatter, eposter og referat av hva som skjedde etter hun mistet faren sin på baksiden av månen. Å lese denne er litt som å se en “håndholdt kamera”-film. Litt som å se en YouTube-video der du ikke vet som skal skje, ikke en typisk Hollywood film. Her er ikke alt strømlinjeformet, du har absolutt ikke full oversikt, så det går fort og gale og feil blir gjort.

Hva skjuler seg egentlig på månen sin mørke bakside?

Boka er gitt ut på Aschehoug og er på sider. Den er en av fem bøker nominert til årets Upris. Jeg leste den som en ebok i ebokbib.

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

2 kommentarer:

  1. Kommer det en nr.2?
    Jeg føler att slutten tyder på at det kommer en nr.2?

    SvarSlett
  2. Hei. Jeg har ikke hørt noe om en oppfølgerbok, og jeg satt nok ikke igjen med samme følelsen som deg. Men vi får vente å se. Du kan jo spørre forfatteren: https://lunderiksen.wordpress.com/

    SvarSlett