Søk i denne bloggen

tirsdag 13. februar 2018

Lydighetsprøven - en tenkt fortelling om et barn av Bjørn Ingvaldsen

«Noen ganger må bøker være triste, fordi de handler om triste ting. Veldig triste ting.»

Alvis er en spesiell fyr. Han er en som går alene eller leker med dem som er mye yngre enn seg selv. En som er lett å lure, en som vil gjøre alt for å få lov til å bli med de som er like gamle. En som snart er tolv år, men som tisser på seg av og til, og liker seg i sandkassa. Du kan ha truffet en lignende gutt eller jente. I barnehagen, på skolen, i gata. Kanskje du har ledd litt bak ryggen til henne. Kanskje du har tøffet deg og ropte noe stygt til han? Denne historien er Alvis sin, den er ikke hyggelig, men det forstod du kanskje?

Moren til Alvis har fått ny kjærest, Duncan, og de to flytter fra sin lille leilighet til Duncan sitt store hus, men Alvis finner seg ikke til rette. Han hadde ikke mange å leke med i blokka, her er det ingen. Naboen er en i klassen, Max, men han vil ikke være med Alvis. Så en dag vil storebroren hans, Marcus, plutselig være med Alvis, men Alvis må først gjøre noe for å bli med i “gjengen”. Noe som ikke er lov. I det nye huset viser det seg at Duncan har en side de ikke visste om. Han blir fort sint. Veldig sint. Farlig sint. Det går galt dette, fryktelig galt.

«Hun hadde smurt skiver til frokost. Det gjorde vondt i munnen og nesa, og det gjorde vondt å spise.
Si at du falt og skadet deg i går, sa mamma
Jeg falt ikke, mamma.
Si du falt

Å lese er å leve seg inn i en historie, å slippe noen andre inn i hodet sitt. Alvis var vondt å slippe inn. Selve boka er lett å lese, den er skrevet slik Alvis tenker, men den var vanskelig å komme gjennom rett og slett for jeg fikk så vondt av Alvis. Som leser forstår du så mye mer enn han, forstår hva som skjer og hvorfor.

Les denne. Det vil gjøre vondt, men du vil være klokere etterpå.

«Uansett hva barn blir utsatt for, er det aldri barnas feil. Det er de voksne som gjør noe galt. Husk på det.»

Boka er gitt ut på Gyldendal og er på 140 sider. Den er en av fem bøker nominert til årets Upris. Du finner den også som ebok i ebokbib.

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar