Søk i denne bloggen

tirsdag 30. juli 2019

Compis av Hasse Hope

Året er 2057. Miljøpartiet de grønne leder landet, bensinbiler finnes ikke, og det er ulovlig med nikotin. På Litago Tropical Høyskol handler alt om å være øverst på kulhetsindeksen, og for å komme høyt opp på indeksen må en unngå alt som er ukult og nerdete. Leo Kreutzberg er øverst på indeksen, og alle ser opp til han.

I 2057 vil flere ungdom føle seg ensomme og PrivatOil skal snart lansere verdens første 100% menneskelige robot for å bøte på dette problemet. Men selv om roboten ser ut som et menneske klarer ikke forskerne å få roboten kul, og kulhet er som nevnt det viktigste for ungdom i fremtiden. Der kommer Leo inn i bilde, siden han er den kuleste gutten på skolen så kan jo han lære COMPis å bli kul. Dette blir ingen lett oppgave; ingen skal vite at COMPis er en robot, og Leo har virkelig ikke lyst å bli sett sammen med en som er så nerdete som COMPis.

Leo lærer COMPis, eller Sven Larsen som han heter, å gå kult, stå kult og til og med blunke kult: «Blunking kan være niffi hvis man ikke blæster det for mye. Når du blinker til noen, sier du implisitt at dere to veit noe som ikke alle andre veit. Dere har deres egen lille greie, lehm» (s. 130).

Etter hvert som tiden går er det ikke bare COMPis som lærer å være kul av Leo, men Leo lærer også at ikke alt her i livet handler om det å være øverst på kulhetsindeksen og få de beste sponsorene. Det er også viktig å være en god venn, være omsorgsfull og modig. Noe som viser seg å være veldig viktige egenskaper når de finner ut at sjefsarkitekten bak COMPis-robotene, Helga Lind, ikke bare har gode hensikter med robotene hun snart skal sende ut til landets ensomme ungdommer.

Boken er veldig morsom, men jeg lurer på om alle referansene er like gjenkjennelige for dagens ungdom. Boken inneholder veldig mye banning, noe som i seg selv ikke trenger være noe problem, men akkurat her følte jeg det var påfallende mye.

Boka er på 307 sider og er gitt ut av Aschehoug. Den finnes som ebokEbokbib. Den er med i årets tXt-aksjon. https://txt.no/

Helen Nord-Varhaug
Gjesdal folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar