Søk i denne bloggen

torsdag 24. oktober 2019

#kampklar av Nina Rossing

Anja går i 2. klasse på videregående og elsker fotball. Men når en kneskade blir så komplisert at hun må gi seg som spiller prøver hun seg på det nest beste; fotballdommer. Hun blir med i fotballkretsen sitt prosjekt med jenter som dommere sammen med to gode venninner. De er #kampklar


Så begynner historien: De tre jentene og Joachim skal dømme en G19 kamp. Det går ikke bra. Disse gutta er skikkelig fotballklyser, har liten respekt for dommere, og ingen respekt for jenter. Anja har lært at som dommer skal du heve deg over drittprat, og jøje meg hvor mye drittprat det er. Men en fotballdommer skal også sette seg i respekt, så når nok er nok kommer det røde kortet. Og alt eksploderer! Først på og rundt fotballbanen med drittprat og trusler fra spillere, trenere og tilskuere, og så på nett. Alle sosiale kanalene til Anja flommer over av møkk. Det er visst ikke grenser for hva du kan kalle en ung kvinnelig dommer anonymt. Manipulerte bilder dukker opp, bilder som når du først har sett dem ikke kan glemmes. Og like vondt er det å se folk i klassen trykke “like” på de bildene. Det blir harde dager på skolen med hvisking og blikking, Anja føler seg ganske hjelpeløs mot rykter, ingen tør å si noe direkte til henne. Men etter en stund virker det å gi seg. Anja puster lettet ut, hun er rystet, men ikke slått.

Så er Anja og venninne er leende på vei hjem fra fest. Ut av det blå blir Anja overfalt og skambankt. Den scenen, de skildringene, det er som noen klemmer om hjertet. Vond, hard, nådeløs vold, fingre som klyper, klår, føtter som sparker og never som slår. Det er jævlig å lese. Så hva gjør Anja nå? Skamfert og skamslått, knekt fysisk og psykisk. Hvordan reiser du deg når du treffer bunnen så hardt som henne? Hva hadde du gjort?

Beinhardt og realistisk om nettmobbing, om konsekvenser av vold og om å være jente i guttemiljø. Både for de som liker fotball og de som ikke er så interesserte. Stygge scener og sterkt språk, men slik må det være i denne historien. Konsekvensene av fysisk og psykisk vold er mange. Det preger livet videre, det sitter seg i hodet lenge etter kroppen er frisk.Det trengs styrke for å reise seg igjen, det trengs støtte fra de rundt deg og kanskje går det ikke godt til slutt, men bedre? Anbefales!

Nysgjerrig på historien bak boka? Les intervju med forfatteren her: https://www.bakomslaget.no/intervjuer/2019/9/23/-nrmest-normalt-oppleve-hets

Les de første 20 sidene her:

Finnes også som ebok i Ebokbib. 

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

Mer fotball (og kjærlighet)? Prøv disse:
Recover: 
Direkte rødt:

Mer om konsekvenser av vold og voldtekt: 
Det jenter er lagd av:
Med på leken

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar