Søk i denne bloggen

tirsdag 3. desember 2019

Årets beste om ungdomsbøker: IBBYs høstkurs 2019

Artikkelen er basert på notater til IBBY-foredrag i Stavanger 25.11 holdt av Lise Forfang Grimnes. 

Jeg vært på IBBYs høstkurs 2019: Høstens vakreste eventyr for bokelskere. Her presenterer entusiastiske og dyktige formidlere et godt utvalg av årets barne- og ungdomsbøker. I år var utvalget av ungdomsbøkene gjort av Ragnhild Malfang og Lise Forfang Grimnes.

Bøkene er merket “ungdom -” der de også kan passe nedover i alder, “ungdom” der ungdomsskolen er rett plass og “ungdom +” der bøkene treffer best de på videregående og eldre best. 

Årets tendenser
- Bedre omslag. Omslaget er viktig! Det gjør at boka plukkes opp.
- Færre oversettelser. Forlagene sier at ungdom leser bøkene på engelsk så det er ikke noe poeng med å oversette. Men hva med andre språk? 
- Mer lyrikk, fungerer bra, det er korte tekster, skjermvennlig
- #metoo er fremdeles aktuelt.
- Flere fortelling om fattigdom, stadig mer aktuelt.
- Serier består.
- Foreldre overalt - Foreldre er viktige, men blir det litt mye?
- Mye alvor - det skal du ha i ungdomsbøker. Men mer humor ønskes, som alltid.
- Hva med gutta? Færre gutter som hovedpersoner og få av dem igjen er normale.

Kjærlighet +


“Definisjonen av umulig” av Camilla Sandmo 
Vigmostad Bjørke 

Alder: Ungdom

Kjærlighet + jente med sykdom. På Vårøya møter Hanna Trym. Men hennes bestefar vil skyte hans far med hagle på grunn av utbygging. På toppen av det har Hanna har sykdom som kan føre til hun bli blind. Sakte og fin historie.


“Avlyst på grunn av sorg” av Magnhild Bruheim 
Samlaget 

Alder: Ungdom - 

Kjærlighet + krimfortelling. Kjærlighetssorg, Eline er 16 år og akkurat dumpa til fordel for bestevenninna! Det er kjipt! Krimfortellingen er en 14-åring som Eline møter i skogen, han har rømt fra barnevernet. Ungdommelig og klok med et språk som akkurat er nok.

“Et hav av kjærlighet” av Tehereh Mafi 
Oversetter: Heidi Sævareid 
Gyldendal 

Alder: Ungdom + 

Kjærlighet + rasisme. Det er satt i 2012, ett år etter tårnene falt. Hun har iranske foreldre, er født i USA og går med hijab. Det er ikke populært på skolen, men det topper seg når hun blir sammen med byens godgutt. En slags “Romeo og Juliet”-historie. Tehere Mafi har før skrevet fantasy, her er det mer selvbiografisk.“I morgen” av Caterina Cattaneo 
Gyldendal 

Alder: Ungdom

Kjærlighet + vanskelige forhold 1: Boken går over 24 timer med kjæresteparet Ingrid og Andreas. Det begynner med at hun ikke er den første som gratulerer ham på Facebook. Hun vil ikke være for påtrengende, han irriterer seg over at hun virker tilbaketrukket. Det går bare nedover herfra, hun tror alt er hennes feil, han blir mer og og mer kontrollerende. De får annethvert kapittel til å fortelle historien.


“Ord som slutter på skap” av Sanne Mathiassen 
Vigmostad Bjørke 

Alder: Ungdom +

Kjærlighet + vanskelige forhold 2: Hovedpersonen blir dumpet og må flytte ut av leiligheten. Men hun kommer tilbake og flytter inn i klesskapet. Der følger hun med på eks-kjæresten som etterhvert får ny kjæreste. Det blir morsomt, rart og merkelig ettersom virkelighet glir mot uvirkelighet. Basert på hendelser i forfatterens eget liv!  


Dystopi

Slutten av Mats Strandberg.  
Oversetter: Bjørn Alex Herrman 
Kagge 

Alder: Ungdom +

Tenåringsdrama mens verden går under. Realistisk og skremmende!"Enkebyen – de bortførte" av Thomas Enger
Capitana 

Alder: Ungdom 

I en overbefolket verden preget av et klima gått galt flykter Stella og faren til Enkebyen. En by med høye murer og mørke hemmeligheter. Med en teltby utenfor har byen strenge regler, liten frihet, men trygghet å tilby. Men er det trygghet også for jenter?
Navn skurrer litt i denne første bok i en spennende serie inspirert av Dødslekene og Divergent. Hvor går denne videre?Flommen av Max Estes 
Cappelen Damm 

Alder: Ungdom +

Dramatisk grafisk roman om en manns desperat leting etter sin hund en mørk og stormfull natt. Språkløs viser den godt kommunikasjon mellom mennesker og dyr. Nydelig!
Råbra spenning

“Alt jeg skylder deg er juling” av Arne Svingen 
Gyldendal 

Alder: Ungdom 

Herman slår. Er volden et utløp for indre uro? Herman har sin del indre demoner. Svingen viser hvor god han er på dialog i en spennende og omdiskutert bok.
Brådypt” av Elin Viktoria Unstad 
Cappelen Damm 

Alder: Ungdom 

Nydelig omslag! Vilja druknet og var død i 23 minutter. Tilbake til livet begynner merkelige ting å skje. Blir hun kidnappet? Hun har slitt med hallusinasjoner etter drukningen. Men hvorfor vet hun så lite om seg selv, og hvorfor flytter de hele tiden? Alt henger sammen!

“To kan holde på en hemmelighet – hvis en er død” av Karen McManus. 
Oversetter: Agnete Øye
Cappelen Damm

Alder: Ungdom + 

Drap i amerikansk småby. Hvem er neste?
Denne romanen er så velkomponert at så lite som mulig av handlingen kan røpes. Den bygger spenning mesterlig og har så mange vendinger i plottet at du klarer legge den fra deg.Det som kommer etterpå

“Et hjerte i en kropp i verden” av Deb Caletti. 
Oversetter: Heidi Sævareid 
Forlag: Gyldendal 

Alder: Ungdom +

Annabelle løper. Hun løper for å rense seg etter noe forferdelig har skjedd! Men hva har skjedd? Alle vet hva som har skjedd med hovedpersonen, alle utenom leseren som ikke får vite det før siste side. Noen liker dette grepet, andre ikke.


“Draumar betyr ingenting” av Ane Barmen 
Forlag: Gyldendal 

Alder: Ungdom + 

17. år gammel Louise har sommerjobb på sykehjem i hjembygda. Det er ett år siden hun mistet bestevennen i en bilulykke. Hvordan kommer hun seg videre? Sanselig bok for drevne lesere. Brageprisvinner og debutant! 

“I aldriverdens vake” av Marisha Pessl. 
Oversetter: Vibeke Saugestad 
Forlag: Gyldendal 

Alder: Ungdom +

For ett år siden ble en venneflokk på seks fem. De samles igjen 30. august , men på veien krasjer de. De går bra … tror de. Men de har havnet i limbo mellom liv og død, de står fast i en dag, 30. august må leves om og om igjen til de har gjort et valg: Kun en av dem kan komme tilbake til livet!
Generasjon Netflix. Amerikanske oversatte

“Kjære Evan Hansen” av Val Emmich. 
Oversetter: Torleif Sjøgren Erichsen 
Forlag: Aschehoug 

Alder: Ungdom +

Basert på broadwaymusikalen:
Ensomhet, angst og usynlighet. En gutt skryter på seg et vennskap med en som nettopp har tatt livet sitt. Han vil bare bli sett, men en løgn tar en annen, og snart er han innviklet i løgner. Lett å lese om tunge ting.

“Hvis du bare var min” av Jenny Han. 
Oversetter: Thomas Ingebrigtsen Lem 
Forlag: Gyldendal 

Alder: Ungdom -

Kjærlighet og forelskelse. Kjærlighet og forelskelse. Kjærlighet og forelskelse. Kjærlighet og forelskelse. Kjærlighet og forelskelse. Kjærlighet og forelskelse. Kjærlighet og forelskelse. 
+ Søskenkjærlighet. Kjekt med koreansk mor.“Fri” av Juno Dawson 
Oversetter: Hege Mehren/Emma Bakkevik 
Forlag: Vigmostad Bjørke 

Alder: Ungdom +

“Når du ikke lenger føler deg trygg, da er du voksen”. En datter av russisk riking sitt liv er festing og shopping til det går galt. Da bærer det i vei til avrusing på behandlingssenter. Oppholdet forandrer hovedpersonen sitt syn på livet. Troverdig drittsekk som hovedperson og mange utfordrende bifigurer gjør denne til en pageturner som også er svært god språklig.


Ut i verden å finne seg sjæl

“Isla Bonita” av Terje Torkildsen 
Forlag: Samlaget 

Alder: Ungdom

Carlo reiser til Syden med mor. Litt kleint, litt kjekt. Så møter han søt jente og opplever mystiske hendelser. Poppis blant de unge på U-prisen. Bra med en morsom bok!“Vinter på savannen” av Levi og Leah Henriksen 
Forlag: Ena 

Alder: Ungdom -

Far og datter (13) til Afrika etter de har mistet kone/mor til kreft. 

“Bow & Arrow”  av Ida Larmo 
Forlag: Cappelen Damm 
Alder: Ungdom +
Selvbiografisk tegneserie. Hovedpersonen har kommet inn på kunststudier i London. Den viser forskjellen på håp og drømmer og virkeligheten. For det blir ikke helt som hun hadde drømt om, oppholdet i London, det blir ganske ensomt.Norsklærerens drøm

“Sult” av Knut Hamsun og Martin Ernstsen 
Forlag: Minuskel 

Alder: Ungdom +

Fantastisk tegneserieversjon, tro mot originalen!

“Exit” - noveller 
Forlag: Gyldendal 

Alder: Ungdom 

Gode noveller til bruk i skolen.  
“OMG” av Ingelin Røssland 
Forlag: Samlaget 

Alder: Ungdom -

Etter for mye fyll og fest havner Maria på bygda. Farmor der er ikke av den snille sorten, og snart sitter Maria på bedehuset. Men der er det også en kjekk gutt!
Tynn og lettlest nynorsk bok med klassisk ungdomsdrama, konflikt, kjærlighet og identitet.

DIKT for ungdom

“Følg med nå” av Trygve Skaug 
Forlag: Cappelen Damm 

Alder: Ungdom dikt
“Kom og sett meg i orden” av Kristian Bergquist
Forlag: Aschehoug 

Alder: Ungdom +

jeg tror det er sånn
du kan bare
ha det så godt
sier alle som
mobber meg
så hvorfor
er det sånn
at jeg bare har
det vondt?
“Når er jeg gammel nok til å skyte faren min” av Åse Ombustvedt 
Forlag: Ena 

Alder: Ungdom+

“Vind i værhanen” av Dan Andersen 
Forlag: Flamme 

Alder: Ungdom +
Vennskap
“Vi var en gang” av Monica Steinholm 

Forlag: Vigmostad Bjørke 
Alder: Ungdom

Sara og Sofie er bestevenner til tross for de kommer fra svært forskjellige familier. De er begge opptatt av miljøet. Men en av dem er forelsket i den andre … Gode karakterer og beskrivelser.


“Minus 14” av Espen Dekko 
Forlag: Gyldendal 

Alder: Ungdom -

Det handler om den vonde, gamle mobbingen. Det blir drama, noe kjærlighet, handler også om ste-foreldre og foreldre. Det tar litt lang tid før historien kommer skikkelig i gang, men slutten er verdt å vente på!

Dette synes Ungdomsboka: 
“Alt skal brenne” av Sofia Nordin. 
Oversetter: Lene Stokseth 
Forlag: Mangschou 

Alder: Ungdom +

Agnes og Minna, bestevenninner som brenner for miljøet. Minna vil alt, hun er fryktløs, grensesprengende og ekstrem. Men hun har også et bunnløst mørke i seg. Hun tar livet sitt (det skjer på første side, så det er ingen hemmelighet). Slutten er så bra, det er lys i mørket og et slags håp oppe i alle disse store følelsene.


Overgrep, Metoo

“#kampklar” av Nina Rossing 
Forlag: Vigmostad Bjørke 

Alder: Ungdom 

Årets overraskelse! Lett språk og mye futt. Ett rødt kort til G19 laget sitt stjernespiller fører til en vegg av utskjelling på sosiale medier av dommeren Anja. Men hun lar seg ikke knekke. En bok som viser sosiale medier sin mørke sider, og hvor stygge folk kan være.


“Det Sara skjuler” av Kathrine Nedrejord 
Forlag: Aschehoug 

Alder: Ungdom

En festvoldtekt forandrer en jente fra å utadvendt til å trekke seg vekk fra lat. Venninnen vil finne ut hvem som gjorde det.
“Stillheten etterpå” av Helene Uri 
Forlag: Gyldendal 

Alder: Ungdom + 

Kapitlene veksler mellom Ada, skoleelev, og Odd Erik, lærer, i en historie om overgrep og beskyldninger. Viktig bok!
“Det hadde vært bedre om du var dødfødt” - om foreldre som svikter

“Hva vil folk si” av Iram Haq og Hilde Hagerup 
Forlag: Cappelen Damm 

Alder: Ungdom

Tynn og lettlest roman om jente med innvandrerforeldre som smugler en norsk gutt opp på rommet. Det blir bråk som ender med hun blir sendt til Pakistan. En favoritt blant ungdom på Uprisen. Men forlag! Denne boken hadde fortjent en bedre framside! 

“Nordsjøen” av Elen Betanzo 
Forlag: Gyldendal 

Alder: Ungdom

Matias er sønn av Stavangers rikeste mann. På 12 årsdagen blir han servert champagne av sin far. Men en dag står politiet på døren, ryktene svirrer om store underslag. Mathias kastes ut i en kaotisk hverdag. “Nordsjøen er en sår og hard roman om å vokse opp og forsøke å finne seg selv i skyggen av en alfahann.”

“Dette er ikke oss” av Neda Alaei 
Forlag: Gyldendal 

Alder: Ungdom debutant

Sanna gjør så godt hun kan, men mor er død, far deprimert. Hun prøver lenge å dekke over at faren ikke lenger kan ta vare på hverken henne eller seg selv, men hun har også et liv å leve. Det finnes håp her også, og alt er ikke galt med det norske barnevernet.Det mørkeste mørke

“Nattskift i Nekropolis” av Bjørn Ingvaldsen 
Forlag: Gyldendal 

Alder: Ungdom 

Alt er trist. Max har ingen plass i livet til noen. Det er vondt, nådeløst og blottet for lys. Kanskje verre for voksne enn ungdom? Ungdom liker det ekstreme, den er godt likt på Uprisen.“Sadie” av Courtney Summers. 
Oversetter: Eli-Ann Tandberg
Forlag: Aschehoug 

Alder: Ungdom +
En White-trash-oppvekst på en campingplass i USA er hard, og det blir ikke bedre. Fattigdommen føles virkelig på kroppen. En lillesøster er drept, en storesøster søker hevn og en podcaster prøver å nøste opp hva som skjedde. De to stemmene fungerer godt i sammen i en fortelling blottet for håp.

Dette synes Ungdomsboka“Rør ikke de som sover” av N. K. Lillebo 
Forlag: Aschehoug 
Alder: Ungdom + 

Det begynner med en jente i en kiste. En død jente i en kiste. Hun møter andre døde der under jorden, ganske burlesk, men hva skjedde egentlig med jenta, hvorfor endte hun opp død før hun var ferdig med videregående? Denne debutanten skriver mørkt, men spennende og spenstig, om triste og vonde tema. Også godt likt på Uprisen
Fantasy

“Nimona” av Noelle Stevenson
Oversetter: Hilde Stubhaug 
Forlag: Gyldendal 

Alder: Ungdom + 

Tegneserie om Nimona som vil bli håndlanger til superskurken Blekkhjerte. Hun er umoralsk og egoistisk og har skjulte krefter. En spennende verden som er en blanding av den moderne verden og en eventyrverden.

“Djevelen vil alltid finne deg” av Lars Mæhle 
Forlag: Samlaget 

Alder: Ungdom

Klassisk grøsser med liten bygd, skumle myter og mystiske naboer.

Dette synes Ungdomsboka:


“Død eller iskrem?” av Gareth Jones 
Oversetter: Jørn Roeim 
Forlag: Mangschou 

Alder: Ungdom +

Burlesk og merkelig. 13 noveller (kalles roman, men hvem vet). Litt Roald Dahl, litt Neil Gaiman, ganske gotisk.


“Norra Latin – drømmenes skole” av Sara B. Elfgren 
Oversetter: Fartein Døvle Jonassen 
Forlag: Kagge 

Alder: Ungdom +

700 sider lang bok for bokslukere! En Blog-jetsetter og en bygdejente ønsker å bli skuespillere, men vikles inn i gamle myter på en gammel skole. 

Dette synes Ungdomsboka:
“Flaggermusmusikk” av Tyra T. Tronstad 
Forlag: Aschehoug 

Alder: Ungdom

Mamma blir bitt av “Barokkflaggermus” (den finnes ikke, har søkt) og havner i dvale. Hun ligger vinteren over i dvale. Hva vil våkne?“Udyr” av Kristine Tofte 
Forlag: Gyldendal 

Alder: Ungdom +

Amund er avløser på en kjip gard med puslete dyr. Gro, voksen landbruksstipendiat, er også stuck her. Så finner Gro et gyllent eple og gir til dyrene. Det er ikke et vanlig eple, men ett av Iduns epler. Og når den heller puslete hesten spiser av eplet og blir Sleipner! Det tar av!

Dette synes Ungdomsboka:

“Trolljegeren – Myrdraugen kommer” av Håvard S. Johansen 
Forlag: Cappelen Damm 
Alder: Ungdom + 

Tegneserie i Trolljegeruniverset. Trolljegeren får med seg en 17 år gammel assistent.

“Optipess” av Kristian Nygård 
Forlag: Gyldendal 

Alder: Ungdom +

Optimist + pessimist. Livet og hverdagen her er sær og rar. Pop på Insta!
IBBY Norge har som oppgave å arbeide for å fremme god barne- og ungdomslitteratur, norsk og oversatt, både tekst og illustrasjon, først og fremst gjennom sin informasjonsvirksomhet. Alle som er glad i barne- og ungdomslitteratur er velkommen som medlem.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar