Søk i denne bloggen

onsdag 5. september 2012

Himmelen begynner her av Jandy Nelson

På fotografier av oss to,

Ser hun alltid rett inn i kamera,
Og jeg ser alltid på henne

Lennie skriver minner om henne og søsteren over alt. På innsiden av yndlingsboken Stormfulle høyder, på greiner, på små lapper som hun setter fast i jorda med pinner eller slipper i vinden. Hun skriver dem til seg selv, og til søsteren bailey. Hun prøver å forstå at hun har mistet Bailey for alltid. En hjertefeil endte livet til storesøsteren så altfor tidlig, bare nitten år. Og Lennie sliter. Det har alltid vært de to, og det skulle alltid være de to. Nå er hun alene inni en stor boble av sorg.

Tilbake på skolen blir det livet enda mer forvirrende. Hun befinner seg plutselig ansikt til ansikt med verdens nydeligste gutt, og hun går fra den dypeste sorg til flygende forelskelse på to sekunder. Er det lov å bli forelsket når søsteren akkurat er død? Lennie kastes ut i en virvelvind av følelser. Fra øyeblikk med intense smerte når hun savner av søsteren til boblende lykke når kjærligheten blomster. For hun som aldri brydde seg om gutter er nå meget oppmerksom på dem og de på henne. Men sterke følelser gjør det vanskelig å tenke klart, og uskyldige samtaler kan fort spinne ut av kontroll.

Jeg likte:
De mange papirlappene som innleder og avslutter kapitler, skrevet av Lennie, skildrer gripende hennes sorg og savn etter søsteren. Spillegleden mellom henne og Joe er inspirerende. Og de nattlige møtene mellom Toby og henne er desperate.
Lennie og de meget spesielle menneskene hun omgir seg med er særs sjarmerende. Som kunstner bestemoren, den gifteglade Onkel Big, moren som bare forlot de to søstrene da de var spebarn, Toby, skate-kjæresten til Bailey, og Joe, den nye gutten.
Det herlig uoppdragne med historien, den forteller deg ikke hva du bør gjøre, men heller hva som kan skje i en vanskelig tid.  For det er slettes ikke alt Lennie gjør som er smart, noe er direkte upassende.  Sorg, kjærlighet og kåtskap blandes rundt i hodet til Lennie og tvinger henne til å bli noen annen enn lillesøster til Bailey. For selv om det kan føles sånn stopper ikke livet opp etter du har mistet noen. Det vil ikke bli som før, det vil bli annerledes, men det kan fremdeles være fint. Annerledes, men fint.

Jeg likte ikke
Den unødvendige banningen. Det kler verken boken eller karakterene.  Det er sjeldent jeg tenker så mye over banning i bøker, som regel passer det inn. Men her stakk det seg ut og ble feil.  Men det er en liten skrape i lakken til en morsom, trist og nydelig bok.

Boken er gitt ut av Gyldendal og den er på 300 sider. Boken er en del av høstens tXt-aksjon. tXt 15

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar