Søk i denne bloggen

tirsdag 16. juli 2013

Verdensredderne av Simon Stranger

Kos deg med t-skjorten.
Slavene som sydde den gjorde det ikke.

Dette budskapet snur opp ned på Emilie sin verden. Emilie er en vanlig jente på 17, opptatt av klær, sminke og gutter.  Men en tilfeldig handletur på H&M forandrer dette. Der treffer hun Antonio og han er ikke der for å shoppe, han er der for å aksjonere. Da Antonio står i fare for å bli tatt tar Emilie et valg, hun avleder butikkbetjeningen så han kan forsette med å klistre klistermerker på t-skjortene. Så forsvinner han. Men Emilie klarer verken glemme Verdensredderne, som organisasjonen bak aksjonen heter, eller Antonio. Hun sjekker ut nettsiden deres og den åpner hennes øyne for en verden hun ikke visste om: Verdenen til dem som lager alt til vårt overflodssamfunn.

Hvem lager de billige klærne vi kjøper og kaster?
Hvem høster kakaobønnene brukt i sjokoladen?
Hvordan lever de som har satt sammen din iPad?
Hvordan har dyr det før de blir mat?

Parallelt med Emilie sin fortelling får vi Raya sin, hun er 12 år og fra Bangladesh. Hun er en av dem som syr t-skjorter som selges i klesbutikker som H&M.

Det blir stadig mer spennende, ettersom Verdensredderne blir stadig mer vågale med aksjonene sine. Det blir også stadig heter mellom medlemmene av gruppen. Innimellom dramatikken får vi små drypp fra livene til dem som lager alt det vi tar for gitt. Det gir oss det store bilde over hvordan ting henger sammen samtidig som det gir arbeidere i Ghana, i Bangladesh og Kina et ansikt, en stemme. Og som Raya og Emilie finner ut, uansett om du er rik eller fattig, kjærlighet er vanskelig. Vanskelig og fabelaktig.

Jeg liker så godt at denne er skrevet i presens, i nåtid. Dette skjer nå! Det må handles nå! Og jeg liker tanken at forandring skjer ikke av seg selv, noen må begynne en gang. Hvordan ellers fikk kvinner stemmerett? Hvordan fikk vi folkestyre? Rettigheter for barn og ungdom? Noen må ta det første skrittet.

Du kan fremdeles si at det ikke nytter etter å ha lest denne boken, men øynene dine vil vær litt mer åpne, hodet ditt litt visere.  Les denne, ikke bare er den vilt underholdende, den vil lære deg noe og.

Verdensredderne er utgitt av CappelenDamm og er på 194 sider. Den er en del av høstens tXt-aksjon: Smak. I årets aksjon er det ungdommenes egne stemmer og kommentarer på Uprisen som har telt. Denne ble kåret til en av de ti beste ungdomsbøkene i 2012, med kommentarer som:
Denne boken syns jeg er en veldig bra, veldig spennende og veldig sensitiv handling.
-       Dag Ernhard
Du finner den også som ebok i eBokBib (finn appen i Appstore eller Google Play, den er gratis)
 
Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar